Υπάρχει αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε σε εγρήγορση όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας – πρόσθεσε- ανέδειξε σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ την προκλητικότητα της Τουρκίας που δημιουργεί πολλά προβλήματα και στις δικές τους σχέσεις και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μπορεί να υπάρξουν επικίνδυνα γεγονότα στο Αιγαίο, εφόσον υπάρχει αυτή η προκλητικότητα, για αυτό τονίζουμε την ανάγκη να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας, αύξηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαγρύπνησης για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, τα δικαιώματά μας είναι κατοχυρωμένα από τις διεθνείς συνθήκες. Εκτιμώ ότι η ΝΔ όσο υπάρχουν θετικές εξελίξεις στη χώρα, βλέπει να συρρικνώνεται η απήχησή της στη κοινωνία και αυτό της δημιουργεί εσωτερικές αντιθέσεις. Για τον λόγο αυτό παίρνει θέσεις ανεύθυνες και επιζήμιες για τα εθνικά θέματα στη λογική μιας τυφλής αντιπαράθεσης.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο κος Αμανατίδης είπε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί το σχέδιο συμφωνίας ως βάση για συζήτηση για αυτό γίνονται οι συνομιλίες όπως προχθές στη Βιέννη και σήμερα στη Σόφια μεταξύ των κων Κοτζιά και Δημητρόφ. Η συμφωνία, εφόσον γίνει, θα είναι αμοιβαία επωφελής και εθνικά χρήσιμη για την Ελλάδα, φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές.

Σε ό,τι αφορά την ονομασία είπε ότι θα είναι σύνθετη για όλες τις χρήσεις και βέβαια με απαλοιφή του αλυτρωτισμού είτε στο Σύνταγμα, είτε οπουδήποτε αλλού.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Στραυροπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω