Οι εξελίξεις στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στο επίκεντρο της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. NOVARTIS, Σκοπιανό, οικονομία στην ατζέντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ελπίδα για μια θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, «στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ ο υπουργός Άμυνας ενημερώνει το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ..

Ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών που χειρίζονται το θέμα. Συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, με τους Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, ξεκαθαρισε μεσω της ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, αξιοποιούμε όλες τις διπλωματικές οδούς, δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η Ευρωπαίκή επιτροπή δια του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά εξέφρασε την ελπίδα για θετική έκβαση της υπόθεσης, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας ενημέρωνε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Είναι θέμα και της ΕΕ η σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και η άρνηση του τούρκου εισαγγελέα να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς να παραμείνουν στο ελληνικό προξενείο έως τη δίκη τους, και όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, τόνισε ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στην ατυπη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξελλες.

Όπως είπε το θέμα θα το θέσει αναλυτικά προ ημερησίας διατάξεως και στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, μετά το πέρας της οποίας θα ενημερωθεί και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Συμμαχίας. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τέτοιου είδους επεισόδια λύνονται διά της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιμένοντας την έκβαση στην Αδριανούπολη, εκφ΄ραζουν κάποια δυσαρέσκεια.

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν στην φυλακή της Αδριανούπολης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου, η αποδοχή ή η απόρριψή του από το δικαστήριο και ο ορισμός δικασίμου.

Για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα ενημερώσει νωρίς το απόγευμα ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς τα κόμματα σε συνεδρίαση που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει οτι η Σύνοδος ΕΕ – Τουρκίας μπορεί και να μη γίνει, δήλωσε στο πρώτο πρόγραμμα ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Για επιχείρηση ταπείνωσης της Ελλάδας από την Τουρκία, μίλησε στη δημόσια τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Λέμε στην κυβέρνηση πως θα πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με την Τουρκία, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, προσθεσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Κάθε βήμα κλιμάκωσης της έντασης, που δημιουργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οδηγεί σε κλιμάκωση της έντασης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. Απαιτείται η μέγιστη ομοψυχία και συναίνεση, πρόσθεσε ο κος Παπαδημούλης.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Γίωργος Σιδέρης, Γιώργος Συριόπουλος (Βρυξέλλες), Αριάνα Φερεντίνου(Κωνσταντινούπολη)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω