Οι απειλές για την επιβολή δασμών δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά ένας εκτεταμένος και μακροπρόθεσμος εμπορικός πόλεμος καταλήγει τελικά σε συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, της παγκόσμιας παραγωγής και εν κατακλείδι της παγκόσμιας ευημερίας, σημειώνει ο κ. Αντώνης Κόντης, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, ο κ. Κόντης επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ διακατέχονται ανέκαθεν από μία υπολανθάνουσα κουλτούρα προστατευτισμού και δεν είναι η πρώτη φορά που καταφεύγουν σε τέτοιου είδους εμπορικές πολιτικές.

Οι αποφάσεις σχετικά με την επιβολή δασμών, αλλά και η επιλογή των προϊόντων δεν σχετίζονται μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με πολιτικά κριτήρια. Η ΕΕ εξετάζει να απαντήσει με επιβολή δασμών σε προϊόντα που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο την ισχύ των Ρεπουμπλικάνων.

Άλλωστε η πολιτική αγορά προστατευτισμού συνεπάγεται τον οικονομικό εθνικισμό και προστατευτισμό. Πολύ δε περισσότερο μάλιστα όταν ο κ. Τραμπ είχε δεσμευτεί στην αμερικανική κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του ότι θα επιδιώξει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς με την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κόντη αν και η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλες εξαγωγές σε τέτοιου είδους προϊόντα, ωστόσο μία εκτεταμένη και σε βάθος χρόνου ένταση μπορεί να την επηρεάσει μέσω της αβεβαιότητας και της αστάθειας που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια νέα κατάσταση στην παγκόσμια αγορά. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι δεν θα προχωρήσει ο κ. Τραμπ σε μία ακραία πολιτική εμπορικού προστατευτισμού καθώς θα πληγούν και δικές του βιομηχανίες.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!