Διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και τις οργανώσεις των  επιθέσεων στο Παρίσι είχε Μαροκινός, ο οποίος συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Πολωνία. Έναν χρόνο νωρίτερα  στη Γαλλική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.  Οι Πολωνοί εισαγγελείς που έκαναν σήμερα την ανακοίνωση  δήλωσαν πως ο άνθρωπος αυτός είχε σχέσεις με την ένοπλη οργάνωση το 2015 και το 2016 και ήταν πληροφοριοδότης του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος συντόνισε την επίθεση τον Νοέμβριο του 2015 και την επίθεση σε τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, η οποία αποτράπηκε, σύμφωνα με την εισαγγελία.

«Φωτογραφικά αρχεία με οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, όπως αυτοσχέδια βόμβα που μπορεί να πυροδοτηθεί μέσω κινητού, καθώς και φωτογραφίες αντικειμένων πάνω στα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα εκρηκτικά, ανακαλύφθηκαν στο τηλέφωνο του Μουράντ Τ.», σύμφωνα με την πολωνική  εισαγγελία.

«Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι ο ύποπτος, ήταν συνεργάτης του στρατολογητή του ISIS Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο Μαροκινός  κρατείται  εν αναμονή της δίκης στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία τον Δεκέμβριο του 2014 είχε παραστεί σε συνάντηση στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων ο Αμπαούντ και τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 από την βελγική αστυνομία στην πόλη Βερβιέ στο πλαίσιο επιχείρησης να αποτραπεί σχέδιο επίθεσης.

Τότε δήλωσε  ότι ήταν Σύρος πρόσφυγας και είχε  πλαστό πιστοποιητικό γέννησης για να εκδώσει ταυτότητα στην Αυστρία. Στην Πολωνία έφθασε μέσω  Τσεχίας.

Η εισαγγελία του απήγγειλε κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη εγκληματική οργάνωση-το Ισλαμικό Κράτος-και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας, η δίκη του θα διεξαχθεί στην Πολωνία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω