Με πόρισμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι ο ετεροθαλής αδελφός του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δολοφονήθηκε «με όπλο μαζικής καταστροφής, απαγορευμένο από τον ΟΗΕ» και επιβάλλει νέες κυρώσεις στην Πιονγκγιάνγκ. ‘Οπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα VX, «οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων».

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε τη 13η Φεβρουαρίου 2017 στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία.

Καθώς περίμενε για να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μακάο, τον πλησίασαν δύο γυναίκες και τον ψέκασαν με μια ουσία στο πρόσωπο, σύμφωνα με τις εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος επιτήρησης του αεροδρομίου. Πέθανε λίγο μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.

Ίχνη του VX, βρέθηκαν στο πρόσωπο και στα μάτια του κατά τη διάρκεια της νεκροψίας-νεκροτομής.

Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση «έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων».

Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει τον θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού. Θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:  Επιφυλάξεις ΗΠΑ για την προθυμία της Βόρειας Κορέας για διαπραγματεύσεις

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω