Το όραμά του για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit παρουσιάζει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να παγώσει λίγο τις βρετανικές προσδοκίες για μία «μοναδική στον κόσμο» προνομιακή εμπορική σχέση.

Ο Ντόναλντ Τουσκ παρουσιάζει στο Λουξεμβούργο στους δημοσιογράφους το σχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών του πλαισίου της μελλοντικής σχέσης» με το Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα διέπεται από ασαφείς ακόμη όρους.

Το θέμα της μελλοντικής εμπορικής σχέσης δεν έχει ακόμη απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στη συμφωνία που θα πλαισιώνει το Brexit και στη διευθέτηση ακανθωδών θεμάτων όπως το μέλλον των πολιτών και το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.

Το κείμενο που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ενωσης κατά τη σύνοδο κορυφής της 22ας-23ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Αφού ζήτησε επί μήνες από τους Βρετανούς να αποσαφηνίσουν τι ακριβώς ζητούν, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ικανοποιημένος την περασμένη εβδομάδα από τη σαφή θέση που έλαβε η Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της, οπότε και επιβεβαίωσε την επιθυμία της για την αποχώρηση της χώρας της από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση. Ομως δήλωσε ότι επιθυμεί την παραμονή σε ορισμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως των φαρμάκων και της εναέριας ασφάλειας.

Αλλά αυτό που την ενδιέφερε κυρίως είναι η προοπτική της υπογραφής με την Ενωση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου , «της ευρύτερης δυνατής» , «η οποία θα καλύπτει περισσότερους τομείς και με ενισχυμένο επίπεδο συνεργασίας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο σήμερα».

Α λα καρτ

Οι 27 αξιολόγησαν την αλλαγή τόνου στη ρητορική του Λονδίνου, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Guardian, όμως η α λα καρτ προσέγγιση της Τερέζα Μέι και η παντελής απουσία εφικτών προτάσεων ως προς την τελωνειακή συνεργασία προκάλεσαν αυστηρές παρατηρήσεις.

Η κα. Μέι απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά στο εθνικό ακροατήριο παρά στους 27, καταλήγει το εσωτερικό έγγραφο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- το οποίο δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά διαθέτει δικαίωμα βέτο επί οποιασδήποτε συμφωνίας με το Λονδίνο, θα πρέπει επίσης να ανακοινώσει τις δικές του «κόκκινες γραμμές» στο σχέδιο απόφασης το οποίο θα παρουσιασθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, πριν υποβληθεί προς έγκρισιν στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Οι ευρωβουλευτές θα υπενθυμίζουν εκεί ότι οι σημερινές βρετανικές θέσεις δεν αφήνουν περιθώριο παρά για μία «συμφωνία σύνδεσης» Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, η οποία δεν θα επιτρέπει προνόμια αντίστοιχα με εκείνα που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ενωση ή στην ενιαία αγορά, σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου που δημοσιεύεται στο Politico.

Αλλωστε, ο Ντόναλντ Τουσκ το επανέλαβε πρόσφατα: «Δεν μπορεί να υπάρξει εμπόριο χωρίς περιορισμούς εκτός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς. Οι περιορισμοί είναι αναπόφευκτη συνέπεια του Brexit. Εξ ορισμού».

Και χώρες σαν τη Γαλλία έχουν επίσης προειδοποιήσει το Λονδίνο, κυρίως ως προς την πρόσβαση του City στην ευρωπαϊκή αγορά. «Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να περιληφθούν σε μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

Σε ομιλία του τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε επίσης προειδοποιήσει το Λονδίνο για υπερβολική αισιοδοξία: οι βρετανικές κόκκινες γραμμές δεν θα επιτρέψουν να συζητηθεί κάτι άλλο εκτός μίας συμφωνίας «επί του μοντέλου που έχουμε διαπραγματευθεί και υπογράψει με τον Καναδά, τη Νότια Κορέα και πιο πρόσφατα με την Ιαπωνία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!