Με προσεκτικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα αντιμετωπίζει η Αθήνα την υπόθεση με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, διαμηνύοντας ότι όποια εκμετάλλευση από την Αγκυρα θα αποβεί σε βάρος της. Ταυτόχρονα, από την ακριτική Νίσυρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και επανέλαβε ότι η χώρα μας επθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας, απαντώντας έτσι εμμέσως στην προκλητική επίθεση που δέχθηκε από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την ακριτική Νίσυρο και την 70η επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε όσους επινοούν «γκρίζες ζώνες» και διεκδικούν εδάφη να σεβαστούν τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε ταυτόχρονα έμμεση απάντηση σε προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που έκανε το άσπρο- μαύρο καλώντας τον Ελληνα πρόεδρο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάννης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία. Ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκία. Εμείς οι ίδιοι λέμε πρώτοι και χαίρομαι που το ακούω από την πλευρά της Τουρκίας, ακόμα και σήμερα, σεβασμός των συνόρων. Ναι, σεβόμαστε τα σύνορα.»

Την ίδια ώρα η Αθήνα σχεδιάζει προσεχτικά τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα με στόχο τη θετική έκβαση της υπόθεσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η όποια εκμετάλλευση της υπόθεσης από την Αγκυρα, θα αποβεί σε βάρος της.

Π αναπληρτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε στον ΣΚΑΪ: «Αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει τους δυο στρατιωτικούς σαν πιόνια στη διπλωματική σκακιέρα θα αντιδράσουμε με τρόπο που η Τουρκία θα το μετανιώσει»

Μήνυμα ενότητας και ψυχραιμίας έστειλε από τη Ρόδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Είπε από την Ρόφο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ψυχραιμία για να μην παρασυρθούμε σε μια αδικαιολόγητη και αχρείαστη κλιμάκωση. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας μας, αλλά και στις δυνατότητές μας να οικοδομούμε – πάντα προς όφελός μας – διεθνείς συμμαχίες. Και, το σημαντικότερο, ενότητα. Ενότητα του ελληνικού λαού ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις μεγάλες προκλήσεις».

Άλλες αντιδράσεις

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα Διεθνούς Δικαίου από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, διότι είναι η Τουρκία που πριν 15 μέρες ισχυριζόταν ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και σήμερα δεσμεύει με navtex το Καστελόρριζο».

Ο Θανάσης Παφίλης είπε στο ΡΑΔΙΟ 247: «Εμείς εδώ και καιρό έχουμε πει ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και άλλα κόμματα, αποκοιμίζουν το λαό και υποβαθμίζουν την επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης απέναντι στη χώρα μας, στα πλαίσια των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή”

Μέσα σε αυτό το σκηνικό το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρεται στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε πρόσφατη διαδήλωση της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας και ζητά τη σύλληψη των δραστών.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, γραμματέας της Χρυσής Αυγής είπε: «Όλοι οι Έλληνες ενωμένοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο Ερντογάν αποτελεί μια ευθεία απειλή κατά της Πατρίδας μας.»

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «Καταδικαστέα πράξη το κάψιμο των σημαιών. Πρέπει να συλλαμβάνονται και οι Τούρκοι που καίνε σημαίες.»

Η Ένωση Κεντρώων ζητά «Να αξιώσουμε περισσότερα στοιχεία για την σύλληψη των δυο στρατιωτικών μας από την Τουρκία, γιατί όλη η Ελλάδα ψιθυρίζει ότι δεν πρόκειται για σύλληψη αλλά για απαγωγή εντός ελληνικού εδάφους.»

Την άμεση σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ζητά ο Σταύρος Θεοδωράκης με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής. Τονίζει ότι «Η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση».

Για ταπεινωτική και εξευτελιστική μεταχείριση των Ελλήνων στρατιωτών από την Τουρκία, έκανε λόγο σε δήλωση του ο γραμματέας της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω