Την Παρασκευή αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες η τελική απόφαση της Προανακριτικής για τη Novartis, σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές της ως όργανο να εξετάσει το κατηγορητήριο ή να αναπέμψει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό προς διερεύνηση θέμα είναι η αρμοδιότητα ή μάλλον η αναρμοδιότητα της Προανακριτικής, και άρα η επιστροφή της υπόθεσης στον φυσικό Δικαστή, όπως και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί ενώ το αδίκημα της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες πρέπει να ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Ως προς τα αδικήματα της δωροληψίας – δωροδοκίας, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι πρέπει να διασαφηνιστεί αν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής να τα διερευνήσει.

Η ΝΔ δια του Μάκη Βορίδη διατύπωσε την άποψη ότι η διαπίστωση των αδικημάτων προϋποθέτει την κατάθεση μαρτύρων και ότι δεν είναι δυνατόν να προδικάζουμε ότι αδικήματα έχουν παραγραφεί, χωρίς να γνωρίζουμε προηγουμένως αν έχουν τελεστεί. Παράλληλα τόνισε ότι «εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση για το αξιόποινο με εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων».

Από τη ΔΗΣΥ ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, τόνισε ότι δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής. «Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και έχει σύμφωνα με τον κανονισμό, πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα» είπε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για έρευνα της υπόθεσης σε βάθος και επί της ουσίας για όλα τα αδικήματα, ακόμη και για το αδίκημα της απιστίας γιατί «είναι ο συνδετικός κρίκος». Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε δε, ότι πρέπει να ερευνηθεί και το αδίκημα της δωροδοκίας και της δωροληψίας, ούτως ή άλλως, δηλαδή είτε τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων, είτε όχι και μαζί και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το Ποτάμι, δια του Γιώργου Αμυρά, δήλωσε ότι εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα της Επιτροπής, δηλαδή σε αυτοκατάργηση, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιτροπή – λασπωτήριο όλων των εποχών. Ο κ. Αμυράς, ζήτησε να κληθούν μάρτυρες ο Κ. Φρουζής και το ΔΣ της Novartis, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Ζήτησε επίσης να κατατεθούν τα στοιχεία που έχει αποστείλει η Novartis στο FBI.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, eurokinissi.gr

Σχετική είδηση: Πόλεμος δηλώσεων για την υπόθεση Novartis – Τα επόμενα βήματα της Επιτροπής

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω