Η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στην Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες της το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Ζάππειο. Οι οινοποιοί, πιστοί στο ραντεβού τους θα υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου για να δημιουργήσουν άλλη μία μοναδική οινική εμπειρία. Φέτος ο θεσμός που ξεκίνησε το 1994, συμπληρώνει 24 χρόνια και όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο επισκέπτης στο Οινόραμα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει από τα απλά φρέσκα κρασιά του 2017 μέχρι και  παλαιότερες σοδιές από σπουδαίες ετικέτες. Μπορεί να γνωρίσει τους παραγωγούς που έρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τον πιο νέο, τον πιο μικρό σε παραγωγή που προσπαθεί και εμφιαλώνει το επώνυμο Ελληνικό κρασί του,  μέχρι τους κολοσσούς οι οποίοι έχουν αφήσει εδώ και χρόνια το αποτύπωμά τους στον οινικό χάρτη. Γνωστά και άγνωστα οινοποιεία βάζουν τα δυνατά τους και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο κοινό. Και φέτος θα λειτουργήσει μία ξεχωριστή αίθουσα που θα φιλοξενήσει τις «Οινικές αποκαλύψεις». Είναι αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με ένα ειδικό χώρο που λειτουργεί ως «Wine Βar». Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται φέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά τα οποία θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους.

Το Οινόραμα αποτελεί και μία πολύ καλή ευκαιρία προώθησης του ελληνικού κρασιού όχι μόνο στους ‘Ελληνες καταναλωτές αλλά και σε εκπροσώπους άλλων χωρών. Στο πλαίσιο των δράσεων έχουν προσκληθεί και φέτος πολλοί και σημαντικοί ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους ομάδα αγοραστών από την Ασία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο προγράμματος της Enterprise Greece.

Όπως τα τελευταία τρία χρόνια, το Οινόραμα συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού Athens Wine Week, που ακολουθεί χρονικά την έκθεση, από Δευτέρα 12 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 18 Μαρτίου. Κατά τη διάρκειά της οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης. Όσα μάλιστα γίνονται σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αποτελούν ευκαιρίες που οι οινόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν για να απολαύσουν επώνυμα κρασιά σε προνομιακές τιμές, ακόμα και μενού υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά σχεδιασμένα για κρασιά ανάλογης ποιότητας.

Οταν επισκεπτόμαστε μία έκθεση κρασιού, καλό είναι να έχουμε κάποια πράγματα στο μυαλό μας για να μπορέσουμε να απολαύσουμε την εμπειρία.

  • Μπορούμε να κάνουμε μία προετοιμασία, ένα πλάνο για την επίσκεψη μας. Πληροφορίες για τα οινοποιεία, τη διάταξή τους μέσα στο χώρο αλλα και για τα κρασιά που παρουσιάζονται υπάρχουν στο site www.oenorama.com αλλά και στο facebook. ‘Ετσι έχουμε μία πολύ καλή εικόνα για το τι θα συναντήσουμε και μπορούμε να κάνουμε ένα σχέδιο.
  • Κάνουμε ένα πρώτο διαχωρισμό. Συνήθως δοκιμάζουμε αρχικά τα λευκά κρασιά, στη συνέχεια τα ροζέ, ακολουθούν τα κόκκινα και στο τέλος τα γλυκά. Μικρά διαλείμματα ανάμεσα στις δοκιμές μάς βοηθάνε πολύ.
  • Στην έκθεση δεν είναι κακό να φτύσουμε το κρασί μέσα στα ειδικά πτυελοδοχεία που υπάρχουν σε κάθε πάγκο. Αντίθετα αυτό θα μας βοηθήσει να δοκιμάσουμε περισσότερα. Ούτε ο πιο έμπειρος γευσιγνώστης δεν μπορεί να δοκιμάσει 2.000 ετικέτες σε λίγες ώρες.
  • Οι οινοποιοί θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μας, θετικά ή αρνητικά σχόλια, αλλά πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν χρειάζεται να περνάμε ατέλειωτες ώρες μπροστά από έναν πάγκο, εμποδίζοντας τους υπόλοιπους να δοκιμάσουν. Στο μυαλό μας πάντα όμως να έχουμε ότι το κρασί είναι κάτι που φτιάχνεται μία φορά το χρόνο. Οι άνθρωποι που έχουμε απεναντί μας πίσω από τους πάγκους της έκθεσης έχουν βάλει τον καλύτερο τους εαυτό για να φτιάξουν αυτό που μας προσφέρουν και η επόμενη ευκαιρία για να μας ικανοποιήσουν, θα είναι μετά από έναν χρόνο.
  • Προβλέπουμε πώς θα φύγουμε από την έκθεση, ακόμα κι αν θεωρούμε ότι δεν έχουμε ζαλιστεί. Χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί και δεν οδηγούμε.

Λύσεις υπάρχουν και για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι ή οινογνώστες. Τα Free Guided Tour Οινοράματος θα διεξάγονται και φέτος. Οι Όλγα Αντωνιάδου και Μανώλης Γιαμνιαδάκης, ανά ώρα, σε ελληνικά και αγγλικά, περιμένουν τους επισκέπτες στο Οινόραμα 2018 για μία εικονική βόλτα στον ελληνικό αμπελώνα, περιδιαβαίνοντας την έκθεση με μικρά γκρουπ των 6-8 ατόμων.

Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν ηλεκτρονικά την προεγγραφή τους. Το συνολικό κόστος για την είσοδο όλων των άλλων επισκεπτών στην έκθεση είναι 12€ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος.

Το ωράριο της έκθεσης: Σάββατο 10, Κυριακή 11 & Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Σαββατοκύριακο για καταναλωτές και επαγγελματίες, 10:00-19:00
Δευτέρα μόνο για επαγγελματίες, 10:00-18:00

Περισσότερες πληροφορίες για τους εκθέτες και όλες τις δράσεις μπορείτε να βρείτε στο www.oenorama.com αλλά και στο facebook .

Ραντεβού στο Οινόραμα.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω