Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘ. ΛΟΥΚΑΣ ΣΤΗ LARISSANET

«Εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία»

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Τα τελευταία κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν τη Θεσσαλία διαδοχικά, προκαλούν προβληματισμό τόσο για την ένταση αλλά και την διάρκειά τους.

Μπορεί το μπαλάκι των ευθυνών να αλλάζει χέρια καθημερινά σε επίπεδο δημοσιότητας και να δημιουργεί εντυπώσεις, αλλά αν θέλουμε να δούμε σοβαρά το πρόβλημα πρέπει να συζητήσουμε με ειδικούς για αυτά τα φαινόμενα και να καταρτίσουμε έναν σχεδιασμό που στο μέλλον θα μπορεί να μας σώσει από τα χειρότερα. Η Larissanet απευθύνθηκε στον καθηγητή Υδρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αθανάσιο Λουκά, ο οποίος συμμετείχε και στην μόνη μελέτη – έστω και μη οριστικοποιημένη- που εκπόνησε για τη Θεσσαλία και την επικράτεια η Γραμματεία Υδάτων του αρμόδιου Υπουργείου και αφορά σε αποτύπωση των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

Λουκάς καθηγητής Υδρολογίας 1

Ο κ. Λουκάς αναφερόμενος στο τελευταίο και σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σημειώνει ότι «με βάση τα δεδομένα που έχουμε δεν μπορούμε να λέμε ότι ήταν ένα φυσιολογικό φαινόμενο». Ο καθηγητής αναφέρει ότι το σημαντικό πρόβλημα ήταν στο κάμπο, στο κέντρο της Θεσσαλίας, αλλά και στα παράλια του Νομού Λάρισας και το Πήλιο. «Ο κάμπος επλήγη καθώς είχαμε ένα μετωπικό σύστημα μεγάλης έκτασης που είχε μεγάλη διάρκεια. Δημιουργείται μεγάλη λεκάνη απορροής καθώς τα εδάφη είναι «χορτασμένα» από νερό από τις βροχοπτώσεις», αναλύει ο καθηγητής Υδρολογίας.

Ξεχωρίσει βέβαια την περιοχή του Πηλίου και των παραλίων του ν. Λάρισας λέγοντας ότι εκεί είχαμε αιφνίδιες πλημμύρες. Αυτά τα φαινόμενα προκάλεσαν τα προβλήματα πλημμυρών και κατολισθήσεων. «Είχαμε δύο φαινόμενα. Στο κέντρο είχαμε μεγάλη διάρκεια βροχόπτωσης, ενώ στα παράλια είχαμε έντονα, δυνατά και σύντομα φαινόμενα», αναφέρει. Όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα τα προβλήματα στο κέντρο της Θεσσαλίας  προκαλούνται στη συμβολή του κυρίως υδατορεύματος του Πηνειού με τους παραποτάμους του σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο Καθηγητής κρούει το κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα δε θα λείπουν στο μέλλον. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις τέτοια θα συναντάμε τα επόμενα χρόνια συχνότερα και εντονότερα προφανώς και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα μοντέλα δείχνουν ότι η ετήσια βροχόπτωση μπορεί να μειωθεί κάπως αλλά θα έχουμε μεγαλύτερες και εντονότερες καταιγίδες που θα ακολουθούνται από μεγάλες περιόδους ξηρασίας», επισημαίνει ο κ. Λουκάς.

Για το λόγο αυτό ο καθηγητής Υδρολογίας αναφέρει πως αν θέλουμε να μην κινδυνεύσουμε από την νέα κατάσταση που έρχεται πρέπει έγκαιρα να πάρουμε μια σειρά από μέτρα. «Θα πρέπει να κατασκευάσουμε ταμιευτήρες που θα μπορούν να συλλέγουν τις χειμερινές απορροές για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις περιόδους ξηρασίας που θα ακολουθούν», καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω