Στοιχεία από τις στατιστικές φύλου της Eurostat, παρουσιάζονται στην εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ.

Με βάση τα ετήσια στοιχεία της Eurostat από τη βάση δεδομένων της για τις στατιστικές φύλου προκύπτει ότι το 2016 οι γυναίκες που απασχολούνταν σε επαγγέλματα κοινωνικής φροντίδας, καθαριότητας και στα εκπαιδευτικά επαγγέλματα αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα στις 20 επαγγελματικές κατηγορίες που καλύπτονται από το 76% των απασχολούμενων και των δύο φύλων στην ΕΕ, η κατανομή με το φύλο δείχνει ότι οι γυναίκες αποτελούν 84% των απασχολούμενων στην καθαριότητα, το 89% στην κοινωνική φροντίδα, το 80% των υπαλλήλων γραφείου, το 78% του υγειονομικού προσωπικού και 71% των δασκάλων.
Στις κατασκευές, στις μεταφορές, στη βιομηχανία και στα επιστημονικά επαγγέλματα οι άντρες είναι πολλοί περισσότεροι:
Συγκεκριμένα οι άντρες αποτελούν το 97% των οικοδόμων, το 96% των οδηγών σταθερής και κινητής τροχιάς, επίσης το 96% των εργαζομένων στη βιομηχανία μετάλλου, το 83% των μηχανικών τεχνικών και το 74% των μηχανικών επιστημόνων. Οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν το χαμηλότερο ποσοστόστην συνολική απασχόληση και το υψηλότερο στην μερική απασχόληση .Όπως φαίνεται στον πίνακα 1 με βάση τα ετήσια στοιχεία της eurostat, το 2016 στην Ευρώπη, στον πληθυσμό ηλικίας 15 αντρών ήταν 72% ενώ των γυναικών 10 μονάδες χαμηλότερο 61,4%. Οι σκανδιναβικές χώρες και η Ισλανδία όπως και η Ελβετία είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης. Η Ιταλία η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είχαν τα χαμηλότερα.


Στον πίνακα 2 όπου φαίνεται το ποσοστό της μερικής απασχόλησης στην συνολική απασχόληση κατά φύλο, βλέπουμε ότι στην Ευρώπη συνολικά η γυναικεία μερική απασχόληση αποτελεί το 31,9% της γυναικείας απασχόλησης συνολικά, ενώ η μερική απασχόληση στους άντρες είναι στο 8,9%. Οι διαφορές κατά χώρα δείχνουν ότι η Ολλανδία, η Ελβετία η Γερμανία και η Αυστρία έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μερικής γυναικείας απασχόλησης και τις μεγαλύτερες διαφορές συγκριτικά με αυτή των αντρών.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω