ΣΤΗ LARISSANET Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ Π. ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

«Χάσαμε μια… Λάρισα τα χρόνια της κρίσης»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας Παναγιώτης Γκουντελάκης επισημαίνει ότι παρά την μείωση του πληθυσμού το Κράτος έκανε τεράστιες περικοπές στους πολυτέκνους αδιαφορώντας για την υπογεννητικότητα

Του Πάνου Γαρουφαλιά

Η κρίση είναι πλέον δεδομένο ότι έχει ευνοήσει την υπογεννητικότητα, την ίδια ώρα που οι οικογένειες πολυτέκνων οι οποίες βοηθούν στην εξομάλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, είδαν πολλά από τα επιδόματά τους να κόβονται, στο βωμό εξυπηρέτησης των μνημονιακών υποχρεώσεων που απαιτούσαν περικοπές σε ζητήματα και κονδύλια που αφορούσαν την κοινωνική πολιτική της χώρας. Αν την δραματική μείωση των γεννήσεων με την παράλληλη αύξηση των θανάτων τα συγκρίνουμε, αποτυπώνεται η ραγδαία γήρανση  του πληθυσμού. Όταν σε αυτή προσθέσουμε και την φυγή των νέων από την Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας τότε το μείγμα αυτό γίνεται εκρηκτικό. Όλο αυτό το ζήτημα θα κληθεί να λύσει το πολιτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια, είτε βγούμε είτε δεν βγούμε από τα μνημόνια.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας Παναγιώτης Γκουντελάκης μιλάει στη larissanet για την κατάσταση που βιώνουν οι πολύτεκνοι τα χρόνια της κρίσης σημειώνοντας με νόημα ότι «πλέον μιλάμε για οικογενειακό και όχι για πολυτεκνικό επίδομα, κάτι που φανερώνει τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας».

Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 150.000 χιλιάδες ψυχές. Το 2017 οι θάνατοι είναι 35.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις

Πόσα άσχημα είναι τα πράγματα αναφορικά με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας;

Τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 150.000 χιλιάδες ψυχές. Το 2017 οι θάνατοι είναι 35.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις. Η μείωση του πληθυσμού τα τελευταία 7 έτη έγινε αθόρυβα χωρίς να μεσολαβήσει κάποιο συνταρακτικό γεγονός. Το 15% αυτών των νέων γεννήσεων προέρχονται από μητέρες ξένης υπηκοότητας. Κοιτώντας τα στοιχεία αν αφαιρέσουμε αυτό το ποσοστό θα δούμε ότι οι Ελληνίδες γενούν πολύ λιγότερο από τα νούμερα που ανακοινώνονται. Από το 2011 έως το 2017 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 238.000 συμπολίτες. Δηλαδή με απλά λόγια τα χρόνια του μνημονίου χάσαμε μια Λάρισα!

Η κρίση έπληξε τους πολύτεκνους, ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας με πολλές περικοπές…

Δεν είναι μόνο η κρίση, αλλά είναι τα μέτρα που μας έπληξαν. Τα μέτρα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει, είναι ανασταλτικός παράγοντας για τους πολύτεκνους. Για παράδειγμα όπως φορολογείται ο άγαμος φορολογείται και ο πολύτεκνος. Όλα τα μέτρα που πάρθηκαν την εποχή των μνημονίων είχαν στόχο την οικογένεια.

Τί σας έχουν υποσχεθεί και τι σας στέρησαν αυτά τα χρόνια;

Όλες οι κυβερνήσεις, ενώ αρχικά μας είπαν ότι θα στήριζαν τους πολύτεκνους, τελικά προχώρησαν σε περικοπές. Έχει καταργηθεί η έννοια του πολυτεκνικού επιδόματος. Το πολυτεκνικό επίδομα ενσωματώθηκε σε ένα επίδομα το οποίο έγινε επίδομα τέκνων. Μπορεί η κα Φωτίου να διατυμπανίζει ότι αύξησε τα επιδόματα, αλλά τα πήρε από τους πολύτεκνους και τα έδωσε σε αυτούς που έχουν ένα ή δύο παιδιά. Υποσχέθηκαν ισοσταθμιστικά μέτρα μέσα στο 2018 τα οποία αναμένουν να τα δούμε. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Από την άλλη έβαλαν φόρο πολυτελείας στα πολυτεκνικά Ι.Χ. προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις πολύτεκνες οικογένειες. Με αυτό τον τρόπο άφησαν πολλούς πολύτεκνους έξω από το κοινωνικό μέρισμα, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, από το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Όμως, δεν είναι μόνο το επιδοματικό. Για εμένα αν νομίζει κανείς ότι θα πάρει κάποια ευρώ παραπάνω και θα γίνει ο πλούσιος της παρέας κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Είναι γεγονός ότι χάθηκαν πολλά θεσμικά ζητήματα. Για παράδειγμα δεν παίρνουν τα παιδιά των πολυτέκνων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πως είναι η καθημερινότητα του πολύτεκνου μέσα στην κρίση;

Είναι πραγματικά δύσκολα. Είμαστε εκπαιδευτικοί εγώ και η γυναίκα μου και το δεκαπενθήμερο βγαίνει με δυσκολία. Πριν οι πολύτεκνοι ήταν καλύτερα. Από την άλλη έφταιξε και ο ευδαιμονισμός των προηγούμενων χρόνων και μας έπεσε λίγο βαρύ το μνημόνιο. Οι πολύτεκνοι προσφέρουν, δεν μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος της χώρας. Τα νέα ζευγάρια δεν θέλουν να αναλάβουν ευθύνες.

Το δημογραφικό, ο πολιτικός κόσμος μπορεί αυτή την περίοδο να μην το βλέπει στην ολότητά του, αλλά σίγουρα θα το βρει μπροστά του τα επόμενα χρόνια.

Για να έχουμε δημογραφική ισορροπία πρέπει κατά μέσο όρο να κάνουμε 2,1 παιδιά. Σήμερα αυτός ο δείκτης είναι μόλις στο 1,3. Αν λάβουμε υπόψιν ότι μέσα έχει ενσωματωθεί και το στοιχείο των μεταναστών, τότε το νούμερο αυτό είναι κάτω από 1 παιδί ανά ζευγάρι. Πραγματικά λοιπόν τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία μείωση του πληθυσμού. Είναι ένα πρόβλημα που θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια και χρειάζεται διαχείριση.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω