ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ

«Η θρησκευτική συνείδηση «εκτός» πλάνου Υπ. Παιδείας»

“Την διαγραφή της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης από την αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου”, φέρνει στη Βουλή ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, μαζί με τους βουλευτές του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, Γιάννη Ανδριανό και Μαρία Αντωνίου.

Για το θέμα αυτό ο Τομέας Παιδείας του κόμματος της ΝΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απαλοιφή της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης από την αποστολή του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το νέο Οργανισμό, δεν αντιβαίνει μόνο στο Σύνταγμα, αλλά και στο θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να δείχνει τον δέοντα σεβασμό σε ζητήματα θρησκευτικής συνείδησης και να συμμορφώνεται προς τη συνταγματική τάξη».

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Έντονες και εύλογες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση η διαγραφή του σκοπού της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης από τον νέο οργανισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων παρά το γεγονός ότι στο άρθρο του 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι αποστολή του Υπουργείου είναι “η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης”.

Με επιστολή τους μάλιστα στην οποία καταγγέλλουν την εξέλιξη αυτή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμο,  οι υπάλληλοι του Υπουργείου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ως γνωστόν, στην παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Συντάγματος ορίζεται ρητά ότι “η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, και την διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”.

Περισσότερα Εδω