Τα ηφαίστεια πάντα προειδοποιούν  εξηγεί ο καθηγητής γεωλογίας  και  Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας   με αφορμή πρόσφατη έρευνα  ξένων επιστημόνων που κάνει λόγο   έκρηξη δύο ηφαιστείων στην Ελλάδα χωρίς να αναφέρει την χρονική περίοδο.

Πέραν αυτού τονίζει ο καθηγητής το ηφαίστειο της Σαντορίνης και της Νισύρου και όχι της Κώ, όπως αναφέρει  η ξένη έρευνα,  έχουν περιοδικότητα ενεργοποίησης περίπου κάθε 18.000 χρόνια.  Με δεδομένο ότι η τελευταία έκρηξη έγινε στην Σαντορίνη πριν από 3000 χρόνια απομένουν περίπου 14.000 ώστε να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Ο κ. Λέκκας δεν απέκλεισε  την περίπτωση να υπάρξει κάποια δραστηριότητα  όπου μπορεί ενδεχομένως να σημειωθεί κάποια μικρότερης τάξεως έκρηξη αλλά αυτό θα σημειωθεί εντός αναμενόμενου πλαισίου και όχι απροειδοποίητα. Για μία τέτοια περίπτωση  έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις επιστημονικές επιτροπές που παρακολουθούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην χώρα. Ακόμη και για αυτή την περίπτωση  έχουν εκπονηθεί και ειδικά σχέδια αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, από την διατεταγμένη πολιτεία,  ιδίως για την τουριστική περίοδο.

Ο κ. Λέκκας  αναφέρθηκε και στη σεισμική δραστηριότητα  στην χώρα μας η οποία δεν παρουσιάζει κάποια ανησυχητική ένδειξη. Μίλησε επίσης  για τις εκτενείς  καταστροφές στο οδικό δίκτυο του Πηλίου  αλλά και για τις  καταστροφές  σε οικιστικούς χώρους  στην ευρύτερη περιοχή.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω