Έντονες αντιδράσεις προκαλεί παγκοσμίως η απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με εξαίρεση τον Καναδά και το Μεξικό, λόγω των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, ο Τραμπ επισημοποίησε την Πέμπτη την απόφασή του για την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Θα τεθούν σε ισχύ σε 15 ημέρες.

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα, καθώς η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

Ωστόσο η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ τόνισε ότι οι δασμοί δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον κλάδο του χάλυβα και τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εάν χρειαστεί.

Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ νωρίτερα επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.
Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τους φόβους της ότι η απόφαση Τραμπ θα προκαλέσει αντίποινα που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη – εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Οι δασμοί δεν είναι ο σωστός δρόμος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες». «Θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η κοινή στάση που θα τηρήσουμε στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε.

Από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι ιαπωνικές βιομηχανίες και σημείωσε ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν εγείρουν απολύτως καμιά απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Αργεντινή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει -όπως συνέβη ήδη στις περιπτώσεις του Μεξικού και του Καναδά- να εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς.

Σχετική είδηση:Εμπορικό πόλεμο φοβάται η Λαγκάρντ μετά την επιβολή δασμών από τον Τραμπ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!