Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις από την Αθήνα προς την Τουρκία προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό του κατηγορητηρίου αλλά και της δικασίμου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται για όγδοη ημέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Η εντολή που παίρνουν από την ελληνική πλευρά οι συνήγοροι των στρατιωτικών είναι να πηγαίνουν αν είναι δυνατόν και καθημερινά στον εισαγγελέα και να ζητούν να οριστεί δικάσιμος.

Επιπλέον, έχει ορισθεί πραγματογνώμονας ο οποίος βρίσκεται σε αναμονή, περιμένοντας το «πράσινο φως» από τις τουρκικές αρχές για να μεταβεί στην Άγκυρα και να λάβει μέρος στην εξέταση των τριών κινητών που είχαν στην κατοχή τους οι Έλληνες στρατιωτικοί.

Επίσης, ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε ότι η προσοχή είναι στραμμένη τόσο στους δύο στρατιωτικούς, όσο και στους στρατιωτικούς στον Έβρο, καθώς πρέπει το ηθικό να είναι υψηλό.

Έμμεση αναφορά στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη. Πριν από την ομιλία του στη 2η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ του έδωσε ένα κλαδί ελιάς, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό συμβολίζει την ειρήνη και τη συνεργασία τόσο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

Για τις ώρες αγωνίας που περνούν οι οικογένειες των δύο στρατιωτικών μίλησε στην εκπομπή «Πρώτη Είδηση» ο θείος του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, Χρήστος Κούκλατζης.

Κάναμε ότι ήταν απαραίτητο διπλωματικά, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ενώ, από τη ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι η περιπέτεια των δύο αξιωματικών θα είναι μακρά.

Μιλώντας στον Real FM, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, παρείχε τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο για να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η ταλαιπωρία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Διατύπωσε, εξάλλου, την πεποίθηση πως η νηφαλιότητα και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα επικρατήσουν και στη γείτονα χώρα και θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν αντέδρασε άμεσα σε πρώτο χρόνο στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας πως δεν έχουν απαντηθεί ακόμη κάποια ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ από την πρώτη στιγμή. Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ακόλουθο Άμυνας στην Άγκυρα και πως θα έπρεπε από τη πρώτη στιγμή να είναι στην Αδριανούπολη.

Σχετικές ειδήσεις:

Πηγές: ΕΡΤ1 [Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης], ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω