Με βάση την αντικειμενική τιμή αλλά και τον χρόνο κατοχής εξετάζεται να προχωρήσει η εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Ήδη συστήνεται επιτροπή που θα εξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνεται η εξαγορά εκτάσεων.

Πριν από λίγα χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ είχε καταγράψει 80.000 ακίνητα 30 κρατικών φορέων. Τα 29.000 βρέθηκαν καταπατημένα κι από τη χρήση τους το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ. Η πώληση μόλις 3.000 από αυτά, όπως είχε εκτιμηθεί τότε θα εφερνε στα δημόσια ταμεία 10 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά των καταπατημένων βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο. Επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών θα προσδιορίσει τους όρους και τις προΰποθέσεις.

Μερικώς ή εξολοκλήρου καταπατημένα εκτιμάται ότι είναι 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου στην Αττική, 7 στα 10 στη Θεσσαλία και τη Στερεα Ελλάδα και 6 στα 10 στα νησια του Αιγάιου. Το 47% από τα καταπατημένα είναι αστικά ακίνητα και 64% αγροτικές εκτάσεις. Πολλά από τα ακίνητα αυτά έχουν αλλάξει χέρια με συμβόλαια. Αρκετά από τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια έχουν οικοδομηθεί κι ενταχθεί σε σχέδια πόλης.

Στην Αττική, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου έχει καταγράψει ως δημόσια περιουσία πάνω από 6.000 ακίνητα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Νίκος Γρυλλάκης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω