Τούρκοι εισαγγελείς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 243 ανθρώπων, περιλαμβανομένων 92 καθηγητών, στο πλαίσιο επιχειρήσεων με στόχο ύποπτα μέλη του δικτύου του Γκιουλέν, του ιμάμη τον οποίο η κυβέρνηση κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu (Ανατολή).«Να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την καταπίεση», είναι ο σημερινός τίτλος της Τζουμχουριέτ, καθώς δικάζονται ακόμη 17 εργαζόμενοι που παραμένουν φυλακισμένοι εδώ και 434 ημέρες.

Οι καθηγητές, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο επιχείρησης που διεξήχθη σε 20 επαρχίες, είχαν όλοι εργαστεί σε σχολεία που στο παρελθόν είχαν κλείσει ως ύποπτα για διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Σε μια άλλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο και επεκτάθηκε σε περισσότερες από 30 άλλες επαρχίες, οι αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 84 ανθρώπων που κατηγορούνται ως γκιουλενιστές.

Ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης διέταξε τη σύλληψη άλλων 57 ανθρώπων επειδή χρησιμοποίησαν το ByLock, το σύστημα ασφαλούς επικοινωνίας μέσω κινητών τηλεφώνων, το οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρησιμοποιείται ευρέως από το δίκτυο του Γκιουλέν, μετέδωσε το Anadolu.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Γκιουλέν και το δίκτυό του βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016 κατά την οποία σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμειξη.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί και τουλάχιστον 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον στρατό, τα σχολεία και δημόσιους οργανισμούς στις επιχειρήσεις καταστολής που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

H δίκη των 17 της Τζουμχουριέτ

Η δίκη 17 συνεργατών της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, που κινδυνεύουν με ποινές κάθειρξης μέχρι 43 ετών, επανελήφθη σήμερα με την εφημερίδα να καλεί «να τερματισθεί η καταπίεση», καθώς ο πρόεδρός της και ο διευθυντής της βρίσκονται στη φυλακή εδώ και σχεδόν 500 ημέρες.

Η έκτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης άρχισε αργά το πρωί στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τζουμχουριέτ Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της, ο Μουράτ Σαμπουντζού, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή εδώ και 495 ημέρες, όπως και ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, που είναι φυλακισμένος εδώ και 434 ημέρες, περιλαμβάνονται μεταξύ των 17 συνεργατών της εφημερίδας που δικάζονται.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, που δικάζονται χωρίς να είναι προφυλακισμένοι, καθώς απελευθερώθηκαν πέρυσι αφού παρέμειναν υπό κράτηση για πολλούς μήνες.

«Να βάλουμε τέλος σ’ αυτή την καταπίεση», είναι ο σημερινός τίτλος της Τζουμχουριέτ, οι συνεργάτες της οποίας κατηγορούνται για «τρομοκρατικές δραστηριότητες» σ’ αυτή την υπόθεση που αποκρυσταλλώνει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου υπό την προεδρία του Ερντογάν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω