Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με Καναδά και Μεξικό να εξαιρούνται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται προκειμένου να εξαιρεθεί και η Αυστραλία, διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως συζήτησε το θέμα τηλεφωνικά με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα προειδοποιούν ότι, αν δεν εξαιρεθούν και αυτές, θα προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του και ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου, από τον οποίο, όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα βγουν χαμένες.

«Μίλησα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ. Είναι αποφασισμένος να έχει (με τις ΗΠΑ) μια πολύ δίκαιη και αμοιβαία στρατιωτική και εμπορική σχέση. Εργαζόμαστε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε μια συμφωνία για την ασφάλεια ώστε να μη χρειαστεί να επιβάλλουμε δασμούς στον χάλυβα ή στο αλουμίνιο στον σύμμαχό μας, το σπουδαίο έθνος της Αυστραλίας!», έγραψε στο twitter ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ήγειρε το φάσμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε πολλούς από τους συμμάχους τους, ανακοινώνοντας δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%), από τους οποίους εξαίρεσε «προς το παρόν» τον Καναδά και το Μεξικό. Οι τρεις χώρες επαναδιαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου NAFTA.

Επισημοποιώντας πάντως την επιβολή των νέων δασμών την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση με κάθε χώρα που επιθυμεί να αποφύγει το μέτρο χωριστά.

Οι εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της Αυστραλίας είχαν αξία 400 εκατ. αυστραλιανών δολαρίων (ή περίπου 314 εκατ. αμερικανικών δολαρίων) το 2017, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Αμέσως μετά το μήνυμα του Τραμπ, και ο Τέρνμπουλ -επίσης μέσω Twitter- τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων είναι δίκαιη και βασίζεται στην αμοιβαιότητα.

«Σας ευχαριστώ που επιβεβαιώσατε ότι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν νέοι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο της Αυστραλίας – αυτό είναι καλό για τις θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ», έγραψε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Τις «έντονες ανησυχίες του για τους δασμούς» που επέβαλε εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος στον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ενάντια στον κίνδυνο «ενός εμπορικού πολέμου, στον οποίο όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα βγουν χαμένες», ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνική συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως «τέτοια μέτρα που στοχεύουν χώρες συμμάχους, οι οποίες σέβονται τους διεθνείς κανόνες εμπορίου, δεν θα είναι αποτελεσματικά στην καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών».

Παράλληλα δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με διαφανή και αναλογικό τρόπο σε όλες τις πρακτικές που είναι αθέμιτες ή ενάντια στους διεθνείς κανόνες εμπορίου».

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη «λύπη» της κυβέρνησης της Γαλλίας για τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν. «Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», υπογράμμισε.

Σχετική είδηση: Παγκόσμιες αντιδράσεις για τους δασμούς στο χάλυβα και το αλουμίνιο από τον Τραμπ

Πηγές: Γαλλικο πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

http://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω