Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με συνεχείς τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να οριστεί το συντομότερο δυνατό η δίκη τους. Στο ενδεχόμενο ενός επεισοδίου με την Άγκυρα αναφέρεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, λέγοντας ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ κοντά λόγω των συνεχόμενων και αυξανόμενων προκλήσεων της Τουρκίας και από θαλάσσης και από αέρος. Με τους γονείς των δύο στρατιωτικών αναμένεται να συναντηθεί ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο οποίος επισκέπτεται μονάδες στην περιοχή του Έβρου. Στην Ορεστιάδα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, όπως δήλωσε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Επτά»Αποκλείει το ενδεχόμενο ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Πάνος Καμμένος δηλώνει ότι η Αθήνα ενημερώνει τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ για τις συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων και του εναέριου χώρου της από την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Επισκεπτόμενος τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας».

«Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε επίσης, «επειδή γράφονται πολλά και σήμερα στον Τύπο» όπως σημείωσε, ότι «στην Ελλάδα η Κυβέρνηση και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει».

«Περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα και ελπίζουμε πως η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε στη δική της εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει. Και εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εθνικής άμυνας και κατέληξε για το σχετικό θέμα: «Έχουμε τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση – και το συντομότερο δυνατό – να λήξει η ομηρία των Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού».

Στο Έβρο ο Αρχηγός του ΓΕΣ

Στον Έβρο βρίσκεται ο Στρατηγός Στεφανής, κοντά στους γονείς των δύο στρατιωτικών και στους επιτελείς της 16ης Μεραρχίας.

Θα επισκεφθεί μονάδες της περιοχής και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες κυρίως στην περιοχή των Καστανιών.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ μέσα σε μια εβδομάδα πηγαίνει για δεύτερη φορά στον ακριτικό νομό, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διανυκτέρευσή του θα γίνει σε φυλάκιο της περιοχής των Καστανιών.

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως η τελική δικάσιμος θα οριστεί όταν συμπληρωθεί ο φάκελος της υπόθεσης.

Διαταγή για αλλαγή στις περιπόλους

Έπειτα από σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, δόθηκε η εντολή για ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση στις περιπόλους κυρίως των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία.

Ο στρατιωτικός κανονισμός αναφέρει πως η πεζή περιπολία γίνεται από δύο άτομα. Από εδώ και πέρα ο αριθμός αυξάνεται στα επτά άτομα, όπως σημειώνει πηγή από το ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για την «περίπολο μάχης», όπως ονομάζεται στην στρατιωτική ορολογία.

Στην περιπολία ο φορητός οπλισμός θα είναι βαρύτερος, θα υπάρχει οπωσδήποτε βαθμοφόρος στην ομάδα των στρατιωτικών, οι αποστάσεις ανάμεσα στα άτομα θα είναι μεγαλύτερες, ενώ τα στελέχη θα είναι εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες και ασυρμάτους.

Στο μεταξύ, στον Γενικό Επιθεωρητή Στρατού έχουν καταθέσει ήδη ο Μέραρχος, ο υποστράτηγος, ο Ταξίαρχος και όλοι όσοι εμπλέκονται στις περιπόλους και στη φύλαξη των συνόρων.

Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω