Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ιαπωνία για τα τουλάχιστον 15.895 θύματα του φονικού σεισμού των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, του τσουνάμι, και του πυρηνικού εφιάλτη στη Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου 2011.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των φόβων για μόλυνση από τη ραδιενέργεια.

Από αυτούς, τουλάχιστον 49.500 δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς αυτά βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στη νομαρχία Φουκουσίμα. Ακτιβιστές και κάτοικοι επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα, ο αριθμός των εκτοπισμένων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το 2017 η κυβέρνηση ήρε τις διαταγές εκκένωσης πολλών από τις κοινότητες γύρω από το εργοστάσιο, καθώς, όπως διαβεβαίωσε, η επιχείρηση απορρύπανσης ολοκληρώθηκε. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι, ειδικά οι μητέρες και τα παιδιά, δεν έχουν επιστρέψει, καθώς ειδικοί και επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν πως η επιχείρηση αυτή δεν ήταν αποτελεσματική.

Η προσπάθεια εκκαθάρισης της Φουκουσίμα από τα πυρηνικά απόβλητα αναμένεται ν’ απασχολήσει και τις επόμενες γενιές των Ιαπώνων, τόσο για το υψηλό οικονομικό της κόστος, όσο και για τα τεχνικά προβλήματα, που παραμένουν άλυτα.

Οι πυρήνες των πυρηνικών αντιδραστήρων έλιωσαν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας, δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους.

Η διαχειρίστρια εταιρία (TEPCO) έχει από τότε επιτυχώς θέσει εκτός λειτουργίας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 5 και 6 στο αναφερόμενο πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ περισσότεροι από 1.500 ράβδοι πυρηνικού καυσίμου απομακρύνθηκαν από τον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 και τέθηκαν σε καθεστώς αποθήκευσης, το 2014.

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει στην απομάκρυνση του λιωμένου πυρηνικού καυσίμου και των χαλασμάτων από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες 1 και 3, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντιμετώπισή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω