Η δράση ναζιστικών οργανώσεων όπως η Combat 18 δεν είναι νέο φαινόμενο αλλά επανέρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα ανάλογα με την ένταση της έκφρασης βίας επισημαίνει η κα. Μαρία Αλβανού Διδάκτωρ Εγκληματολογίας, μέλος ερευνητικής ομάδας Italian Team for Security, Terroristic Issues & Managing Emergencies.

Συνέντευξη μέρος Α:

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, υπογράμμισε ότι οι ναζιστικές αυτές οργανώσεις έχουν πολλά κοινά σημεία με την ισλαμιστική τρομοκρατία, ωστόσο αυτές στην διεθνή ορολογία δεν χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές. Τα κοινά αυτά στοιχεία είναι: ο στόχος τους που δεν είναι επώνυμοι πολίτες αλλά μία συγκεκριμένη μάζα, ή ευάλωτες ομάδες που στοχοποιούνται με τη ρατσιστική ρητορική, έχουν και αυτές διεθνές δίκτυο και μάλιστα παρατηρείται στενή συνεργασία τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι έχουμε και στην περίπτωση των ναζιστικών οργανώσεων μορφές «μοναχικών λύκων» που εμφανίζονται με τη μορφή μικρών πυρήνων και δρουν μόνοι τους για να ενταχθούν εν συνεχεία από μόνοι τους στην όποια οργάνωση και τέλος στρατολογούν με τον ίδιο τρόπο στοχεύοντας σε πληθυσμούς με ευάλωτο ιστορικό, εκμεταλλευόμενοι κοινωνικά προβλήματα. Σύμφωνα με την κα. Αλβανού ναζιστικοί θύλακες υπήρχαν πάντα στην Ευρώπη δεν εξαφανίστηκαν ποτέ.

Συνέντευξη μέρος Β:

Ίσως το λάθος που έκανε η δημοκρατική Ευρώπη είναι πρώτον ότι προσπάθησε να απαξιώσει τη δράση τους, νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποδυναμωθούν και δεύτερον δεν εστίασε στην αποδόμηση της ρητορικής τους πριν ακόμα οργανωθούν. Επομένως, σε αυτό που θα πρέπει να εστιάσει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι όχι μόνο η αποριζοσπαστικοποίηση, αλλά η πρόληψη αποδομώντας τη ρητορική τους συνεχώς και αδιακρίτως αποκόπτοντας τους από την μάζα ώστε να μην βρίσκουν γόνιμο έδαφος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω