Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ

Ο Δήμος θα… αλλάξει τα φώτα στη Λάρισα

(φωτ. αρχείου)

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών εκτιμά ότι η αλλαγή περισσότερων από 7.000 φωτιστικών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Την εκκίνηση εκτεταμένου προγράμματος αλλαγών στον δημοτικό φωτισμό της Λάρισας σηματοδοτεί η απόφαση που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Φεβρουαρίου όπου εγκρίθηκε η μελέτη και εκτέλεση της προμήθειας πρότυπων φωτιστικών μαγνητικής επαγωγής.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών Γιώργος Σούλτης αναλύει στη larissanet τον σχεδιασμό που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται και έχει ως στόχο, με την ολοκλήρωσή του, να αντικατασταθούν περισσότερα από 7.000 φωτιστικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε δημόσιους χώρους της πόλης.

Σούλτης Γιώργος

Σημειώνεται πως το συνολικό έργο θα έχει προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωσή του είχε ληφθεί δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την περίοδο της Δημοτικής Αρχής Τζανακούλη.

Ο κ. Σούλτης επισημαίνει ότι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την τεχνολογία που έχει να κάνει και με τον δημοτικό φωτισμό είναι συνεχείς, γι’ αυτό και απαιτούνταν επικαιροποίηση του αρχικού σχεδιασμού, ώστε να ενσωματωθεί  ό,τι πιο νέο κατά τη φάση της υλοποίησης.

Μάλιστα, καθώς σε πολλούς Δήμους ανά την Ελλάδα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μπλοκάρονται οι διαγωνισμοί μετά την υποβολή ενστάσεων, κρίθηκε αναγκαία η αναμονή ώστε να εκδοθούν από την πλευρά του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σταθερά πρότυπα σε ότι αφορά τους λαμπτήρες τύπου led.

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι η αλλαγή περισσότερων από 7.000 φωτιστικών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Λάρισας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ η εξέλιξη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με την τωρινή κατανάλωση.

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές

Ο σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων περιλαμβάνει δύο φάσεις σε ότι αφορά τις αλλαγές στον δημοτικό φωτισμό.

Η πρώτη φάση μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορά στην προμήθεια 2.270 φωτιστικών με λαμπτήρα μαγνητικής επαγωγής συνολικού προϋπολογισμού 1,68 εκατ. ευρώ.

Πλέον αναμένεται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων να εγκριθούν οι όροι του διαγωνισμού και τις επόμενες εβδομάδες θα εξελιχθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την προμήθεια 5.000 φωτιστικών με λαμπτήρα τύπου led, προϋπολογισμού περί τα 2,4 εκατ. ευρώ, η οποία θα συζητηθεί προσεχώς στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Γιατί φωτιστικά μαγνητικής επαγωγής

Οι λόγοι για τους οποίους προκρίνεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων μαγνητικής επαγωγής περιλαμβάνονται στην τεχνική περιγραφή τους, όπως ετέθη υπόψη των δημοτικών συμβούλων στην εισήγηση του θέματος.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

«Τα φωτιστικά μαγνητικής επαγωγής, επιτυγχάνουν μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα κοινά φωτιστικά υψηλής πίεσης νατρίου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη απόδοση σε φωτισμό με αντίστοιχη μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης η διάρκεια ζωής υπερβαίνει τις 100.000 ώρες λειτουργίας για τον λαμπτήρα με ελάχιστο κόστος συντήρησης σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου. Ο σκοπός της προμήθειας είναι η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων σε διάφορους δρόμους της πόλης με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και την δραστική μείωση των εκπομπών CO2 .Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα έχει μεγάλο οικονομικό όφελος από την μείωση των KWh σε σχέση με τα κοινά φωτιστικά Υψηλής Πίεσης Νατρίου (HPS), Υδραργύρου (HQL) και Μεταλλικών Αλογονιδίων (HQI), εξασφαλίζοντας ίδια ή ισοδύναμη ποσότητα φωτισμού, με αντίστοιχη μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπρόσθετο όφελος υπάρχει τόσο από την μείωση των εργατοωρών (προσωπικό και μηχανήματα) όσο και από την διάρκεια ζωής των Φωτιστικών σωμάτων που υπερβαίνει τις 100.000 ώρες λειτουργίας έναντι 12.000h-15.000h των συμβατικών λαμπτήρων Νατρίου Υψηλής Πίεσης (HPS) ή Υδραργύρου (HQL) ή Μεταλλικών Αλογονιδίων (HQI)».

Σημειώνεται ότι πιλοτικά έχουν τοποθετηθεί φωτιστικά μαγνητικής επαγωγής σε τμήμα του Φρουρίου και στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στο ύψος του ΑΤΑ, όπου σύμφωνα με τον κ. Σούλτη τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Παράλληλα, φωτιστικά τύπου led έχουν εγκατασταθεί επίσης στο Λόφο του Φρουρίου, όπου έχει γίνει η βιοκλιματική ανάπλαση όπως και στην Τρίγωνη Πλατεία.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών επισημαίνει πως μετά την ολοκλήρωση των δύο φάσεων του σχεδιασμού θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον δημοτικό φωτισμό και γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται έρευνα σε προγράμματα, όπως και σε πηγές χρηματοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κ.α. Επίσης, κάνει ειδική μνεία στον φωτισμό των Δημοτικών Κοινοτήτων, όπου πλέον όταν γίνονται αλλαγές τοποθετούνται λαμπτήρες led.

«Σε εξέλιξη πλήρης καταγραφή στον δημοτικό φωτισμό»

Ο κ. Σούλτης επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους η πλήρης καταγραφή των φωτιστικών και των πινάκων, ώστε να είναι αποτυπωμένο το συνολικό ύψος της κατανάλωσης στον δημοτικό φωτισμό, ενώ γίνεται δοκιμή διαφόρων τεχνολογιών σε σημεία της πόλης.

«Το ζήτημα του δημοτικού φωτισμού είναι προτεραιότητα» υπογραμμίζει, κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Υποδομών.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Περισσότερα Εδω