Νέα στοιχεία από την δικογραφία της υπόθεσης Novartis διαβίβασε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατά τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή φέρεται να έχει λάβει δύο επιστολές της Novartis προς τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και ένα ιδιόχειρο σημείωμα σε χαρτί που φέρει τα διακριτικά του γραφείου του με τα στοιχεία πρώην υπουργού. Επίσης μεταξύ των στοιχείων περιλαμβάνεται και ένα cd με 165 αρχεία ηλεκτρονικό υλικό από υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis. Παράλληλα, ξεκίνησε στην προανακριτική επιτροπή και η ακρόαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είχε διατυπώσει ενστάσεις για ορισμένα θέματα νομικής φύσεως.

Δύο επιστολές της Novartis προς τον Αντ. Σαμαρά και cd με ηλεκτρονικό υλικό

Ειδικότερα, στα στοιχεία περιλαμβάνονται δύο επιστολές της Novartis το 2013 και το 2014 στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά που αφορούν ζητήματα φαρμακευτικής δαπάνης. Η μια επιστολή, είναι με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014, αφορά MOU για φαρμακευτική δαπάνη, και εκεί η Novartis δηλώνει ότι είναι ανάμεσα στις εταιρείες εκείνες που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Η επιστολή του 2013 κοινοποιείται επίσης και στους πρώην υπουργούς Λυκουρέντζο και Στουρνάρα και η επιστολή του 2014 στους πρώην υπουργούς Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή περιλαμβάνεται επίσης ένα ιδιόχειρο σημείωμα, σε χαρτί που φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο οποίο αναγράφονται 2 τηλεφωνικοί αριθμοί και ένα όνομα, του τότε υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει προσκομίσει η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση και έχει δηλώσει ότι το πήγε στην εταιρεία ο κ. Φρουζής, την επομένη της συνάντησής του με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και CD με 165 αρχεία –περιλαμβάνεται και οπτικό υλικό- από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Novartis.

Αντίδραση από τη ΝΔ: «Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία»

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν αξιολογούνται ως σημαντικές οι δύο επιστολές της Novartis που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή.

Βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής επιτροπής, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας μαζί του, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός, ούτε τη μια ούτε την δεύτερη φορά, δηλαδή δεν πήγε ούτε το 2013 ούτε το 2014.

«Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία», ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ανέφεραν ακόμη πως η γελοιότητα είναι τέτοια, που ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από την προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, ότι χρηματίστηκε το 2013 από τροχήλατη βαλίτσα που πήγε στο Μαξίμου, η επιστολή από τη Novartis με σκοπό να υπάρξει συνάντηση μαζί του πήγε στον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

ΔΗΣΥ: Ζητά κλήση μαρτύρων και θέτει ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη

Εν τω μεταξύ, το μέλος της ειδικής επιτροπής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με επιστολή του προτείνει να κληθούν ως μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, η κ. Suzanne Kohout, σημερινή πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, και οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία με κωδικό όνομα.

Με αφορμή τη διαβίβαση των στοιχείων κ. Παπαθεοδώρου έθεσε και ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

«Από τη στιγμή που σήμερα έρχεται στη Βουλή στοιχείο που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στις 9 Μαρτίου, δηλαδή σε χρόνο που η ειδική επιτροπή της Βουλής είχε την πλήρη αρμοδιότητα, σημαίνει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έπρεπε να παραλάβει αυτά τα στοιχεία, αλλά να στείλει την Αικατερίνη Κελέση στη Βουλή», είπε προσθέτοντας ότι η σημερινή εξέλιξη δικαιολογεί και το αίτημά του να κληθεί άμεσα ως μάρτυρας στην Επιτροπή ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστειότητες τις ερμηνείες γύρω από τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και κατηγόρησε την κ. Τουλουπάκη ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας τα παρέλαβε, αντί να στείλει την προστατευόμενη μάρτυρα στη Βουλή για να τα παραδώσει η ίδια στην ειδική επιτροπή. Ο Ε. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσει σε βάθος έρευνα σημειώνοντας ότι «για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα ερευνηθεί ποτέ τίποτε».

Στη διάρκεια της παρουσίας του στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε και όλες τις ενστάσεις και τα αιτήματα που προβάλλει στις δύο επιστολές του.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Κ. Κωνσταντόπουλος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω