Η καθαίρεση του μέχρι χθες Τρίτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ίσως σηματοδοτήσει τη θανατική καταδίκη του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της στην Ε.Ε., οι οποίοι επιδιώκουν να διασώσουν την ιστορική συμφωνία.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ακριβώς στη ρητή διαφωνία του με τον πρώην ΥΠΕΞ του για το ζήτημα. «Αν κοιτάξετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ θεωρούσα ότι είναι φρικτή, εκείνος θεωρούσε ότι ήταν ΟΚ».

«Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας για να φράξουμε τον δρόμο του Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα και αγωνιζόμαστε εναντίον της υποστήριξής του στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε αργότερα. «Όπου κι αν πάμε στη Μέση Ανατολή, μας λένε το Ιράν, το Ιράν, το Ιράν.»

Ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει τη 12η Μαΐου εάν, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, θα αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία και θα επαναφέρει σε ισχύ τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις – τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Κίνα και τη Γερμανία. Ορίζει ότι η Τεχεράνη υποχρεούται να διακόψει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της εντός των ορίων του πυρηνικού της προγράμματος και να επιτρέπει διεθνείς επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του, με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων που προκάλεσαν ασφυξία στην ιρανική οικονομία.

Τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέλη στο ΚΟΣΔ θεωρούν τη συμφωνία μια ιστορική νίκη των προσπαθειών μη-διάδοσης των πυρηνικών όπλων έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια έντασης. Μολονότι η Τεχεράνη διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν είχε στόχο να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, προειδοποιεί ότι θα ξαναρχίσει πολύ γρήγορα τον εμπλουτισμό ουρανίου εάν η συμφωνία εγκαταλειφθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει απευθύνει τελεσίγραφο στους ευρωπαίους συμμάχους του να συνεννοηθούν με το Ιράν για να «διορθωθούν τα τρομερά ελαττώματα» του κειμένου. Απαιτεί περισσότερες επιθεωρήσεις και πάνω απ’ όλα, να καταργηθούν τα χρονικά όρια -με ορόσημα το 2025 και το 2030- των περιορισμών που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.

Ο Τίλερσον και η ομάδα του, με την υποστήριξη του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, προέτρεπαν τον Τραμπ να ακούσει τους Ευρωπαίους, που θέλουν να παραμείνει η συμφωνία σε ισχύ και να ενισχυθεί.

Αλλά με τον διορισμό του Μάικ Πομπέο, διευθυντή της CIA και γνωστού «γερακιού» στον φάκελο του Ιράν, ο μεγιστάνας μοιάζει πλέον να κλίνει να ακολουθήσει τα ένστικτά του.

Επιφυλακτική η Ρωσία με τον διορισμό του Μάικ Πομπέο

Στο μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει λόγο να πιστεύει ότι ο προτεινόμενος από τον πρόεδρο Τραμπ, για την θέση του υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο θα έχει μία πιο ήπια προσέγγιση από τον προκάτοχό του στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε χθες τον Ρεξ Τίλερσον από τα καθήκοντά του, μετά από μια σειρά διαφωνιών μεταξύ τους για τον χειρισμό ζητημάτων που σχετίζονται άμεσα με την Βόρεια Κορέα, την Ρωσία και το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω