Κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται για δέκατη τέταρτη μέρα στις φυλακές της Αδριανούπολης, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Τη γρήγορη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών που είναι κρατούμενοι στην Τουρκία ευχήθηκε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα «ισχυρό μήνυμα» προς την Ευρώπη, με την οποία η Τουρκία συνεργάζεται για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Δ. Αβραμόπουλος είπε πως «τον τελευταίο καιρό πράγματι υπάρχει μια επιβάρυνση στο κλίμα. Είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής να βελτιωθεί το κλίμα. Θα ήταν σημαντική κίνηση να επιστραφούν αυτοί οι δύο στρατιώτες στις οικογένειές τους. Το θέμα έχει λάβει δυσανάλογες διαστάσεις από ό,τι πραγματικά είναι».

Η Τουρκία «θα κάνει ένα τεράστιο σφάλμα αν επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε επεισόδιο, διότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιτρέψει να ταπεινωθεί. Απαιτούμε από τη γείτονα χώρα να επιστρέψει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα μας και στις οικογένειές τους», δήλωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Θράκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στον Έβρο.

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών ζητά η Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζοντας πως «οι σύμμαχοί μας τηρούν ένοχη ουδετερότητα και τα δυο παιδιά μας λιώνουν στις φυλακές του Ερντογάν». Τέλος, διερωτάται «πόσο μπορεί να κρατήσει μια τέτοια κατάσταση; Ο πρωθυπουργός γιατί κρύβεται;».

Το θέμα και στην ευρωβουλή

Το θέμα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία κατήγγειλαν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ε. Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλετής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, κρατούνται παράνομα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, και «απαίτησε» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ολομέλεια του Σώματος «άμεση αντίδραση στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος κράτους μέλους και απαρέγκλιτη τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας εκ μέρους της, ώστε να επιστρέψουν άμεσα οι Έλληνες στρατιωτικοί στην Ελλάδα.

«Καταγγέλλουμε τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ζητούμε την άμεση απελευθέρωσή τους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «εγκαλώντας τις δυνάμεις -μεταξύ αυτών και την ελληνική κυβέρνηση- που προωθούν την πολιτική της γεωστρατηγικής αναβάθμισης», ότι μιλούν «για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και τους ανταγωνισμούς τους σε βάρος των λαών».

Ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ζήτησε την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ιδίου του προέδρου του Α. Ταγιάνι προς τις τουρκικές αρχές για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης στην Τουρκία.

Απαντώντας άμεσα στο αίτημα του κ. Μαριά, ο Αντόνιο Ταγιάνι δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει το ζήτημα προσωπικά και να το θέσει στον επιτετραμμένο στην ΕΕ πρέσβη της Τουρκίας.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω