Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ASTRO BOT Rescue Mission – Review: Το καλύτερο παιχνίδι του PlayStation VR

Δημοσιεύτηκε

onΠληροφορίες

Τίτλος: ASTRO BOT Rescue Mission
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 (Απαιτείται PlayStation VR)
Δοκιμάστηκε σε: PlayStation 4
Εταιρεία Ανάπτυξης: SIE Japan Studio
Εκδότρια Εταιρεία: Sony Interactive Entertainment
Είδος: Platformer
Ηλικίες: 7+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 2 Οκτωβρίου 2018
Μετάφραση / Μεταγλώττιση: Όχι

Η πιο μαγική και καθοριστική στιγμή που έχουμε ζήσει ως gamers, ήταν η μετάβαση από τις δύο στις τρεις διαστάσεις. Η πρώτη φορά που παίξαμε τρισδιάστατο παιχνίδι, μας έχει μείνει αξέχαστη. Οι δυνατότητες ήταν, ξαφνικά, πάρα πολλές. Από τότε μέχρι σήμερα, η μόνη στιγμή που έμοιαζε με εκείνη, ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε σε VR. Οι δυνατότητες είναι εξίσου πολλές, αν και δεν αξιοποιούνται πάντοτε στο έπακρο. Πολλές φορές, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας μοιάζει περισσότερο με gimmick, με ένα οπτικό τρικ, παρά με κομμάτι του gameplay. Όπως και να ‘χει, φθηνό κόλπο ή όχι, το VR είναι εντυπωσιακό.

Γυρνώντας πίσω στη μεγάλη μετάβαση στις τρεις διαστάσεις, θυμόμαστε τη Nintendo. Φυσικά, πολλοί από εμάς παίξαμε κάποιο άλλο τρισδιάστατο παιχνίδι πρώτα και μετά τα κλασικά της εταιρείας. Παρόλα αυτά, τα παιχνίδια του N64 είναι συνυφασμένα με τη μαγική μετάβαση. Αυτό συμβαίνει επειδή είχαμε ήδη συνηθίσει τους τίτλους της Nintendo στο GameBoy και το SNES μας και, ξαφνικά, τους είδαμε σε άλλη μορφή. Παίζαμε Zelda και Super Mario ήδη για κάποια χρόνια, όταν ήρθαν οι τρισδιάστατες εκδοχές τους. Δύσκολα θα ζήσει κανείς ξανά τον ενθουσιασμό που βίωσε όταν αντίκρυσε για πρώτη φορά το Super Mario 64.

Οι fans των platformers, τα τελευταία χρόνια, είχαν την τύχη να απολαύσουν υπέροχους τίτλους. Κάποιοι από αυτούς προέρχονται από κλασικά franchises και άλλοι είναι εντελώς νέοι. Ο Mario, για παράδειγμα, έκανε την επιστροφή του με το Super Mario Odyssey και ήταν πραγματικά δυναμική. Η Nintendo διατηρεί ακόμα τη μαγεία που έκανε τα παιχνίδια της γνωστά. Το μόνο που λείπει είναι το εντελώς νέο, η μεγάλη έκπληξη. Λοιπόν, κυκλοφόρησε το Astro Bot Rescue Mission.

Τι είναι το Astro Bot; Είναι ό,τι κοντινότερο στο Super Mario μπορεί να παίξει κάποιος που έχει PS4. Είναι το καλύτερο platform παιχνίδι για το PS4, αυτή τη στιγμή. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Το Astro Bot Rescue Mission είναι για το VR, ό,τι το Mario 64 για το platforming. Είναι η καθοριστική στιγμή, η πρώτη μεγάλη μετάβαση. Η πρώτη φορά που τα πάντα κάνουν “κλικ”. Το Astro Bot Rescue Mission είναι το καλύτερο platformer για το PS4 και ταυτόχρονα το καλύτερο παιχνίδι για το PS VR.

Αυτή τη φορά, το VR δεν είναι gimmick. Δεν είναι κόλπο. Το Astro Bot έχει στηθεί εξ ολοκλήρου με γνώμονα την εικονική πραγματικότητα και τις δυνατότητές της και αυτό είναι εμφανές. Αν το απογυμνώσουμε από το VR, έχουμε ένα πολύ κλασικό old school platformer. Αξιόλογο μεν, χιλιοπαιγμένο δε. Παραδόξως, η επιλογή της εταιρείας ανάπτυξης να στήσει το παιχνίδι της με τον πλέον κλασσικό τρόπο, είναι η ιδανική. Το VR μπαίνει στην εξίσωση και δίνει την ανανέωση που χρειάζεται. Το παλιό, γίνεται και πάλι νέο.

Ξεκινώντας, βλέπουμε το βασικό σενάριο του παιχνιδιού. Ένα διαστημόπλοιο στο οποίο επιβαίνουν ρομποτάκια, πέφτει θύμα επίθεσης από έναν τεράστιο εξωγήινο. Τα ρομποτάκια χάνονται σε όλες τις γωνιές του γαλαξία και εμείς, χειριζόμενοι ένα παρόμοιο ρομπότ, πρέπει να τα σώσουμε. Ο πρωταγωνιστής ακολουθεί τη λογική των platforming μασκότ. Είναι ένα σχετικά απλό και μίνιμαλ ρομπότ, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ εύστοχα σχεδιασμένο. Η λιλιπούτεια κάπα που φοράει, τα μεγάλα του μάτια και τα μικρά και στρογγυλεμένα μέλη του σώματός του, καθιστούν τον πρωταγωνιστή μία πολύ αναγνωρίσιμη και συμπαθητική μασκότ. Το σενάριο είναι πολύ απλό και παραπέμπει σε αμέτρητα άλλα platformers. Βρίσκεται εκεί, μόνο και μόνο για να ξεκινήσει την περιπέτεια και είναι αρκετό.

Το Astro Bot Rescue Mission, κατάγεται από το The Playroom VR και το Rescue Mission. Εκεί είχαμε ξαναδεί τα ρομποτάκια, σε μία σειρά από mini-games και μία εξαιρετική co-op platforming εμπειρία πολύ μικρής διάρκειας. Η βασική ιδέα που γεννήθηκε τότε, τώρα ολοκληρώθηκε και έγινε ένα πλήρες παιχνίδι. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει multiplayer. Η περιπέτειά μας είναι χωρισμένη σε πίστες, που ανήκουν σε πέντε κόσμους.

Από την πρώτη στιγμή, βλέπουμε πως τα γραφικά είναι εντυπωσιακά. Μάλιστα, είναι τόσο καλά που καταφέρνουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως παίζουμε σε VR. Η γνωστή θολούρα της εικονικής πραγματικότητας είναι περιορισμένη και δεν εμφανίζεται κανένα από τα προβλήματα που συνηθίζουμε να βλέπουμε. Τα textures, τα μοντέλα των χαρακτήρων και τα εφέ είναι εξαιρετικής ποιότητας. Συνεχώς, αναρωτιόμασταν πώς το PS VR πετυχαίνει τόσο καλό αποτέλεσμα στον οπτικό τομέα. Ενδεχομένως να μιλάμε για τα καλύτερα γραφικά που έχει να επιδείξει το PS VR.

Φυσικά, δεν πρόκειται για ρεαλιστική απεικόνιση και φωτορεαλισμό. Οι πίστες του Astro Bot μας ταξιδεύουν σε φαράγγια, σε στοιχειωμένα νεκροταφεία, σε ηλιόλουστες παραλίες, μεταξύ άλλων. Πάντοτε με πολύχρωμο τρόπο, πολλή φαντασία και άπλετη γοητεία. Τα animations βοηθούν πολύ, καθώς είναι πολύ πετυχημένα, ομαλά και αξιαγάπητα. Τεχνικά, δεν παρουσιάζεται κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν είναι μόνο το ίδιο το παιχνίδι απροβλημάτιστο, αλλά και η λειτουργία του VR. Είτε παίζουμε καθιστοί, είτε όρθιοι, τα πάντα είναι άψογα. Μπορούμε να κινηθούμε άνετα, να γυρίσουμε 360 μοίρες, να κοιτάξουμε προς κάθε κατεύθυνση, να κουνήσουμε το χειριστήριο σε μεγάλη εμβέλεια, χωρίς να δούμε κολλήματα στις κινήσεις, “outside of play area” ή κάτι παρόμοιο.

Και, θα χρειαστεί να κάνουμε όλα τα παραπάνω. Το Astro Bot εκμεταλλεύεται το VR στο έπακρο. Φορώντας τη μάσκα της εικονικής πραγματικότητας και κρατώντας το DualShock 4 (δεν υποστηρίζεται Move) στα χέρια, βλέπουμε μπροστά μας μία αναπαράσταση του χειριστηρίου. Βασικά, είναι σα να μπορούμε να δούμε το χειριστήριο, παρόλο που βρισκόμαστε σε VR mode, αφού η ψηφιακή ρέπλικα είναι απόλυτα πιστή και καλοσχεδιασμένη. Επίσης, συμπεριφέρεται ρεαλιστικά, αφού μπορούμε να την κουνάμε όπως θέλουμε και κάθε φορά που πατάμε ένα πλήκτρο ή χρησιμοποιούμε τους μοχλούς, αντιδρά αναλόγως. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να ξέρουμε τι πατάμε και φανταζόμαστε πως η επιλογή αυτή θα βολέψει μικρότερους ηλικιακά παίκτες.

Ακόμη, με το ψηφιακό DualShock επιτυγχάνεται η σύνδεση του πραγματικού με τον ψηφιακό κόσμο. Και δεν στέκεται μόνο εκεί. Στον κόσμο του παιχνιδιού, εμείς υπάρχουμε, έχουμε υπόσταση. Με τα πλήκτρα του χειριστηρίου χειριζόμαστε το μικρό ρομποτάκι, όμως με το VR παίρνουμε τον ρόλο ενός άλλου, μεγαλύτερου ρομπότ. Αν κοιτάξουμε προς τα κάτω, μπορούμε να διακρίνουμε το σώμα μας. Έτσι, ενώ ακολουθούμε το μικρό ρομποτάκι, πολλές φορές θα χρειαστεί να το βοηθήσουμε. Θα αποφύγουμε βλήματα με κινήσεις του κεφαλιού, θα ρίξουμε κουτουλιές, θα παίξουμε κεφαλιές με μπάλες και πολλά άλλα. Βέβαια, οι εχθροί και διάφοροι άλλοι κίνδυνοι που βρίσκουμε στις πίστες, μπορούν να χτυπήσουν και εμάς. Όποτε συμβαίνει αυτό, διάφορα εφέ, όπως η σπασμένη οθόνη ή φύκια, επισκιάζουν την όρασή μας, για λίγο.

Δεν μπορούμε να χάσουμε· μόνο το ρομποτάκι χάνει και μάλιστα εύκολα. Δεν υπάρχουν ζωές ή κάτι παρόμοιο. Κάθε φορά που μας χτυπά ένας αντίπαλος, πεθαίνουμε και γυρνάμε στα checkpoints, που εμφανίζονται αρκετά συχνά. Η μόνη περίπτωση στην οποία έχουμε ζωές, είναι τα boss fights. Σε κάθε ένα από αυτά, το παιχνίδι μάς δίνει τρείς ζωές για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα.

Οι απλοί εχθροί που συναντάμε στο παιχνίδι, δυστυχώς, είναι αρκετά generic. Η εμφάνισή τους δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο και τους ξεχνάμε εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τη συμπεριφορά τους, αφού οι περισσότεροι έχουν πολύ βασικές κινήσεις και αντιδράσεις. Επίσης, τα είδη των αντιπάλων είναι αρκετά περιορισμένα. Στον αντίποδα, τα bosses είναι εκπληκτικά, οπτικά αλλά και στο στήσιμο της μάχης. Έχουμε τις κλασσικές μονομαχίες με patterns και των κανόνα των τριών. Το VR κάνει και εδώ το θαύμα του, δείχνοντάς μας τεράστια bosses τα οποία στέκονται από πάνω μας επιβλητικά. Οι μάχες αυτές, όπως και όλο το παιχνίδι, είναι αρκετά εύκολες. Έτσι, το Astro Bot Rescue Mission είναι προσιτό σε όλες τις ηλικίες. Παρόλα αυτά, θα θέλαμε να υπάρχουν δυσκολότερα τμήματα, ή έστω επιλογή βαθμού δυσκολίας.

Οι πίστες μάς βάζουν να ψάξουμε 8 ρομποτάκια και να τα ελευθερώσουμε (κάθε boss fight για να ξεκλειδωθεί απαιτεί έναν αριθμό από αυτά). Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να τα βρούμε όλα για να ολοκληρώσουμε την κάθε πίστα. Εξάλλου, δεν είναι και πολύ εύκολο. Το VR έχει ενσωματωθεί και σε αυτή την πτυχή του παιχνιδιού με υπέροχο τρόπο. Τα ρομποτάκια μπορεί να βρίσκονται παντού: σε πολύ ψηλά σημεία, πίσω από τοίχους, μέσα σε κρυμμένα χαντάκια και πολλά άλλα. Έτσι, θα πρέπει να κοιτάμε συνεχώς γύρω μας, προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μπορέσουμε να τα ανακαλύψουμε. Όταν πλησιάζουμε σε κάποιο, ακούμε ένα ηχητικό hint, το οποίο βοηθάει πολύ. Εκτός από ρομποτάκια, μαζεύουμε και κέρματα, που χρησιμοποιούνται σε ένα mini-game. Τα βάζουμε σε ένα μηχάνημα και πιάνουμε δώρα με γερανό. Έτσι, αποκτούμε διάφορα collectibles. Πέραν της συλλεκτικής τους αξίας, υπάρχει και η δυνατότητα να διαμορφώσουμε το εσωτερικό του σκάφους μας με αυτά και να κυκλοφορήσουμε μέσα του. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ένα μικρό αντίγραφο της κάθε πίστας, στο οποίο κάνουμε mini-platforming πολεμώντας παράλληλα μερικούς εχθρούς.

Τέλος, έχουμε το καλύτερο collectible. Σε κάθε πίστα, κρυμμένος, βρίσκεται ένας χαμαιλέοντας. Μαζεύοντας έναν από αυτούς, ξεκλειδώνουμε ένα από τα challenges του παιχνιδιού. Για να τους μαζέψουμε, δεν χρειάζεται αλληλεπίδραση μαζί τους. Αρκεί μόνο να τους εντοπίσουμε και να τους κοιτάξουμε για αρκετή ώρα, ώστε να είναι ξεκάθαρο πως τους έχουμε δει (και εδώ ακούμε βοηθητικό ήχο, για να τους βρούμε πιο εύκολα). Η ιδέα αυτή είναι πάρα πολύ πετυχημένη και η αναζήτηση των χαμαιλεόντων ιδιαιτέρως διασκεδαστική. Τα challenges που ξεκλειδώνονται είναι μικρές, ευχάριστες προκλήσεις στις οποίες χρησιμοποιούμε όσα έχουμε μάθει στο κυρίως παιχνίδι για να πετύχουμε το high score.

Ο χειρισμός του Astro Bot Rescue Mission είναι άψογος και εμπνευσμένος. Στο χειριστήριο, χρειαζόμαστε μόνο δύο πλήκτρα: το άλμα και τις μπουνιές. Η κίνηση γίνεται με τον μοχλό και όλα είναι πολύ ομαλά και άμεσα. Το platforming κομμάτι είναι πραγματικά εξαιρετικό. Οι μικρές πινελιές, όπως το γεγονός ότι δεν πέφτουμε με τη μία όταν φτάσουμε σε κάποια άκρη, δείχνουν πως η ομάδα ανάπτυξης γνωρίζει πολύ καλά το είδος. Υπάρχουν και μερικές ιδέες που είναι ιδιοφυείς. Μία από αυτές είναι το hover. Όταν πατήσουμε το πλήκτρο του άλματος για δεύτερη φορά, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον αέρα, το ρομποτάκι μας αιωρείται για λίγο με τη βοήθεια κάθετων στο έδαφος, προωθητικών lasers. Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε κάθε φορά πού ακριβώς θα προσγειωθούμε, μετά από ένα άλμα. Ταυτόχρονα, τα lasers λειτουργούν ως μορφή επίθεσης, καθώς σκοτώνουν τους εχθρούς. Δεν μπορούμε να πηδήξουμε πάνω τους για να τους σκοτώσουμε, παρά μόνο να κάνουμε hover από πάνω τους. Αυτή η απλή ιδέα, κάνει θαύματα σε περιβάλλον VR.

Το platforming δεν είναι όπως το έχουμε συνηθίσει· πολλές φορές θα βρεθούμε να πηδάμε σε πλατφόρμες ενώ βρισκόμαστε πολύ ψηλά και πρέπει να κοιτάμε προς τα πάνω. Άλλες, θα είμαστε πολύ μακριά από το ρομποτάκι, ή θα πρέπει να κοιτάμε μέσα από μία χαραμάδα για να παρακολουθούμε τη δράση. Το Astro Bot Rescue Mission καταφέρνει να μας εκπλήσσει συνεχώς με τις φρέσκες του ιδέες και την άριστη υλοποίησή τους. Έχουμε ξαναδεί platforming σε VR, όπως για παράδειγμα στο Moss. To Astro Bot, όμως, πάει τα πάντα ένα βήμα παραπέρα. Αυτή τη φορά, δεν βλέπουμε ψήγματα από έξυπνες ιδέες και δεν ρίχνουμε κλεφτές ματιές στο μέλλον του gaming, πιστεύοντας πως το VR έχει πολλά να δώσει. Στο Astro Bot Rescue Mission, βλέπουμε για πρώτη φορά απόλυτα ολοκληρωμένες ιδέες σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και την εφαρμογή τους από ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν.

Το level design είναι εκπληκτικό. Κάθε πίστα έχει το δικό της theme, είναι όλες ξεχωριστές και υπάρχει αρκετή ποικιλία. Το στήσιμο, όσον αφορά το platforming είναι κορυφαίο. Ο ρυθμός είναι όπως ακριβώς αρμόζει σε παιχνίδι του είδους. Βοηθάει πάρα πολύ το βάθος και το scale που δημιουργείται με την άψογη χρήση του VR. Τα σενάρια, οι δραστηριότητες και οι προκλήσεις που συναντάμε στις πίστες, ποτέ δεν σταματούν να μας εντυπωσιάζουν και να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε για το τι θα ακολουθήσει. Η τοποθέτηση των ρομπότ και των μυστικών, επίσης, έχει γίνει με πολύ ευρηματικούς τρόπους.

Το Astro Bot δεν θα μπορούσε να παίζει με συμβατικό τρόπο. Είναι ένα παιχνίδι που είναι καθολικά δεμένο με το VR, καθώς είναι στημένο πάνω του από το μηδέν. Η ύπαρξή μας ως οντότητα στον κόσμο του παιχνιδιού, δεν είναι απλώς για το θέαμα. Είπαμε, στο Astro Bot δεν υπάρχουν gimmicks. Η ρέπλικα του DualShock 4 που κρατάμε στα εικονικά μας χέρια, εκτός από χώρος αποθήκευσης των ρομπότ που σώζουμε, είναι και το gadget μας.

Σε διάφορα σημεία, ανακαλύπτουμε ένα μεγάλο κουτί και, αφού τοποθετήσουμε στην κατάλληλη εγκοπή το DualShock, αποκτούμε ένα εργαλείο. Κάποια φορά, θα είναι ένας γάντζος που μπορεί να τραβάει αντικείμενα και να λειτουργεί ως σχοινί για να ισορροπήσουμε ή να εκτοξεύσουμε το ρομποτάκι μας. Άλλη, θα βρούμε ένα νεροπίστολο, το οποίο ανθίζει λουλούδια δημιουργώντας πλατφόρμες, σβήνει φωτιές και ανοίγει δρόμους στην καυτή λάβα. Θα πετάξουμε shurikens, τα οποία κόβουν τα πάντα αλλά λειτουργούν και ως πλατφόρμες, στις οποίες ανεβαίνουμε. Τα gadgets είναι αρκετά και οι λειτουργίες τους έξυπνες και διασκεδαστικές. Για να τα χρησιμοποιήσουμε, χειριζόμαστε το touch pad του DualShock 4 με πολύ απλό και εύχρηστο τρόπο. Είναι πολύ ευχάριστο να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στον κόσμο του παιχνιδιού και να έχουμε ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε με αυτόν. Ναι, είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί, όμως το Astro Bot το κάνει άψογα και ξεχωρίζει.

Το Astro Bot Rescue Mission διαρκεί, για να τερματίσουμε το κυρίως παιχνίδι, περίπου πέντε ώρες. Αν ασχοληθούμε με όλο το περιεχόμενο, μπορεί να πιάσει και τις δέκα. Σίγουρα, η διάρκειά του είναι μικρότερη από αυτή άλλων platformers. Παρόλα αυτά, όσο διαρκεί, η εμπειρία που προσφέρει είναι υπέροχη και όσα κάνει τα κάνει πραγματικά άψογα. Επίσης, η τιμή του στα 40 ευρώ, είναι χαμηλότερη της συνηθισμένης για ένα καινούριο παιχνίδι. Η διάρκεια των VR παιχνιδιών συνηθίζεται να είναι μικρότερη, οπότε δεν βρεθήκαμε προ εκπλήξεως.

Τι θα ήταν ένα platformer, χωρίς μουσική που κολλάει στο μυαλό για ώρες; Το Astro Bot Rescue Mission διαπρέπει και εδώ. Ακούμε μελωδίες που παραπέμπουν σε Rayman, με σφυρίγματα και αστείες φωνές. Το κεντρικό theme του παιχνιδιού είναι ένα και πολλές φορές επαναλαμβάνεται παραλλαγμένο για να ταιριάζει στην εκάστοτε πίστα. Η μουσική είναι απόλυτα ταιριαστή κάθε στιγμή, έχει προσωπικότητα και καταλήγουμε να την τραγουδάμε στο κεφάλι μας για ώρες. Τα ηχητικά εφέ είναι εξίσου ποιοτικά και ευχάριστα.

Όσον αφορά ζαλάδες και δυσφορίες, δεν εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα. Οι εντελώς άπειροι σε VR περιβάλλον παίκτες, ίσως ενοχληθούν όταν ανεβαίνουν σε ασανσέρ ή πηδάνε με τραμπολίνο, αλλά μιλάμε για ήπια ενόχληση που μετά από μερικές πίστες θα έχει ξεπεραστεί εντελώς.

Μπορεί το Astro Bot Rescue Mission να έχει σχετικά μικρή διάρκεια, το περιεχόμενό του όμως είναι κορυφαίο. Οι καινοτόμες ιδέες βρίσκονται παντού, σε κάθε του πτυχή. Η χρήση του VR είναι ολοκληρωμένη και δεν υπάρχουν φθηνά κόλπα ή gimmicks εντυπωσιασμού. Είναι ένα platformer που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν τα παλιά, ενώ ταυτόχρονα θα ζήσουν και κάτι τελείως νέο. Για τις μικρότερες ηλικίες, το Astro Bot Rescue Mission θα είναι πραγματικά υπέροχο. Για κάθε παίκτη, μιλάμε για μία μαγική εμπειρία. Αν δεν έχετε PS VR, ήρθε η ώρα να αποκτήσετε για να ζήσετε μία από τις καλύτερες εμπειρίες που έχει να προσφέρει το σύγχρονο gaming. Το Astro Bot Rescue Mission δείχνει τον δρόμο προς το αποτελεσματικό και πραγματικά εντυπωσιακό VR gaming. Το είπαμε και στην αρχή και θα το επαναλάβουμε και τώρα: το Astro Bot Rescue Mission είναι το καλύτερο platformer για το PS4 και ταυτόχρονα το καλύτερο παιχνίδι για το PS VR.

Συμπέρασμα

Το ASTRO BOT Rescue Mission είναι το καλύτερο platformer του PS4 και το καλύτερο παιχνίδι για το PS VR. Αν ζηλεύετε το Super Mario Odyssey, αλλά έχετε μόνο PS4, δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας, καθώς το ASTRO BOT Rescue Mission είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και είναι εντυπωσιακό σε όλες του τις πτυχές. Είναι η πρώτη φορά που το VR gaming μάς έκανε να νιώσουμε καθολικά αυτό το δέος του καινούριου, του νέου, που είχαμε να το ζήσουμε από τη μετάβαση στις τρεις διαστάσεις. Αν δεν έχετε PS VR, είναι μία καλή στιγμή να αποκτήσετε, καθώς πλέον μπορείτε να προμηθευτείτε το καλύτερο παιχνίδι της πλατφόρμας.

Βαθμολογία:  9/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το τρίτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου ήταν ο κορυφαίος στόχος ψηφιακών εγκληματιών

Δημοσιεύτηκε

on

By


Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 18:00

Game of Thrones: Το τρίτο επεισόδιο του τελευταίου κύκλου ήταν ο κορυφαίος στόχος ψηφιακών εγκληματιών

Ο όγδοος και τελευταίος κύκλος του Game of Thrones συνοδεύτηκε με αύξηση της σχετικής δραστηριότητας των ψηφιακών εγκληματιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Kaspersky Lab, η πρεμιέρα κάθε επεισοδίου συνοδεύτηκε από μια μακρά σειρά επιθέσεων με στόχο χρήστες που προσπαθούσαν να κατεβάσουν το νέο επεισόδιο αλλά αντ’ αυτού κατέβαζαν κακόβουλο λογισμικό το οποίο «κρυβόταν» πίσω από το όνομα της σειράς.

Ορισμένα επεισόδια αποδείχθηκαν σημαντικά πιο επικίνδυνα από άλλα, με το τρίτο επεισόδιο να προκαλεί τον μεγαλύτερο αριθμό ανιχνευόμενων προσπαθειών για επίθεσεις εναντίον χρηστών, φτάνοντας τις 3.000 επιθέσεις ημερησίως στην αιχμή του.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι η ολοκλήρωση του όγδοου κύκλου θα προσελκύσει περαιτέρω επιθέσεις από απατεώνες, καθώς οι διανομείς κακόβουλων προγραμμάτων αρχίζουν να προσφέρουν στους δυνητικούς θεατές πρόσβαση σε όλα τα επεισόδια του κύκλου.

Συνολικά, μετά την παρακολούθηση της σχετικής κακόβουλης δραστηριότητας για ολόκληρο τον όγδοο κύκλο, οι ερευνητές της Kaspersky διαπίστωσαν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού  που παρουσιαζόταν ως επεισόδιο του Game of Thrones ήταν περίπου 300-400. Αυτός ο αριθμός αυξήθηκε σε περίπου 1.200 για τις τρεις με τέσσερις ημέρες μετά την κυκλοφορία κάθε νέου επεισοδίου: τριπλάσια ή τετραπλάσια αύξηση της κακόβουλης δραστηριότητας.  

Ένας άλλος φορέας επίθεσης που σχετίζεται με το Game of Thrones είναι οι streaming ιστοσελίδες που προσκαλούν τους χρήστες να παρακολουθήσουν δωρεάν τα επεισόδια του Game of Thrones που έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα, αλλά έχουν όμως σχεδιαστεί για να εξαγάγουν ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών. Συνήθως, το εικονίδιο του online-player εμφανίζει μια σκηνή από την τηλεοπτική εκπομπή και ανακατευθύνει το θύμα σε μια σελίδα εγγραφής, ζητώντας αργότερα στοιχεία τραπεζικής κάρτας με τον κωδικό CVC/CVV υποστηρίζοντας ότι πρόκειται μόνο για σκοπούς επικύρωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν τις ομοιότητες μεταξύ αυτού του συστήματος εξαπάτησης και των πρόσφατων απατών που συνόδευσαν την τελευταία ταινία Avengers.

«Βλέπουμε κοινές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες σε όλους τους ιστοτόπους phishing, όπου οι απατεώνες προσπαθούν να κλέψουν τις λεπτομέρειες των χρηστών υποσχόμενοι μια πειρατική ταινία πριν από την επίσημη πρεμιέρα της. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ομάδα φορέων απειλής που μεθοδικά κυνηγάει τους φανατικούς δημοφιλών κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών, προσαρμόζοντας δυναμικά τις τεχνικές της ανάλογα με τα δημοφιλή πολιτιστικά δρώμενα», δήλωσε η Tatyana Sidorina, ερευνήτρια ασφάλειας στην Kaspersky Lab.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ψηφιακών απατεώνων:

•    Αποφύγετε αμφιλεγόμενους ιστότοπους, ειδικά εκείνους που διανέμουν πειρατικό περιεχόμενο.

•    Μην εισάγετε πληροφορίες – ειδικά στοιχεία πιστωτικής κάρτας – σε έναν ιστότοπο που δεν έχετε λόγο να εμπιστευτείτε.

•    Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για διαφορετικές ιστοσελίδες. Χρησιμοποιήστε έναν password manager αντ ‘αυτού.

•    Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό προστασίας από ιούς με προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και phishing.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019, 18:00

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι διαφορές των HONOR 20 και HONOR 20 Pro

Δημοσιεύτηκε

on

By

Του Παύλου Κρούστη

Χτες παρουσιάστηκαν επίσημα οι νέες ναυαρχίδες της HONOR, η σειρά HONOR 20. Η εταιρεία παρουσίασε 3 συσκευές: το «απλό» HONOR 20, το HONOR 20 Pro, αλλά και το πιο προσιτό HONOR 20 LITE. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα χαρακτηριστικά τους, πατώντας εδώ. Το μικρότερο μοντέλο ξεχωρίζει άμεσα λόγω διαφοράς στην εμφάνιση, αλλά και στο «τι φοράει κάτω από το καπό», όμως οι διαφορές των δυο μεγαλύτερων μοντέλων δεν είναι τόσο ξεκάθαρες, με το HONOR 20 και το HONOR 20 Pro να μοιάζουν εμφανισιακά σαν δυο σταγόνες νερό.

Οι δυο συσκευές αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και στη χώρα μας, με το HONOR 20 να έρχεται πρώτο και το PRO μοντέλο να ακολουθεί λίγο αργότερα, μέσα στον Ιούλιο. Η διαφορά στην τιμή τους θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στα 100 ευρώ, με το HONOR 20 να πλασάρεται στα 499€ και το HONOR 20 Pro να έρχεται πιθανώς (δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η τιμή) στα 599€. Ποιες θα είναι οι διαφορές τους όμως;

Όπως είπαμε, εμφανισιακά τα δύο μοντέλα σχεδόν δεν ξεχωρίζουν, αφού ίσως για πρώτη φορά βλέπουμε το απλό μοντέλο με το Pro (συμπεριλαμβάνοντας σειρές και άλλων brands) να έρχονται ακριβώς με το ίδιο μέγεθος, ενώ θα διαφέρουν στα χρώματα που θα κυκλοφορήσουν. Για την ακρίβεια, το Pro μοντέλο θα κυκλοφορήσει στα χρώματα Phantom Blue και Phantom Black, ενώ το HONOR 20 θα κυκλοφορήσει σε Midnight Black και Sapphire Blue.

HONOR 20 Pro – Χρώματα

HONOR 20 Pro - Phantom Blue

HONOR 20 Pro - Phantom Black

HONOR 20 – Χρώματα

HONOR 20 - Midnight Black

HONOR 20 - Sapphire Blue

Εμφανισιακά, μια μικρή διαφορά βλέπουμε και στη διάταξη της κάμερας, όπως φαίνεται παρακάτω, η οποία όμως οφείλεται και στην ουσιαστικότερη διαφορά των δυο συσκευών, που δεν είναι άλλη από τον έναν αισθητήρα της τετραπλής κάμερας. 

Τα δυο μοντέλα έχουν τον ίδιο βασικό αισθητήρα στα 48MP, τον ίδιο υπερ-ευρυγώνιο στα 16MP και έναν macro αισθητήρα για κοντινές λήψεις στα 2MP. Διαφέρουν στον τρίτο αισθητήρα κατά σειρά (ο Macro θεωρείται ο «bonus»), ο οποίος στο HONOR 20 είναι στα 2MP και χρησιμοποιείται για το depth sensing, με το Pro μοντέλο να έχει στη θέση του κανονικό telephoto φακό 8MP για οπτικό ζουμ x3. H άλλη βασική διαφορά της κάμερας έγκειται στο ότι ο βασικός αισθητήρας των 48MP στο απλό μοντέλο έχει διάφραγμα f/1.8, ενώ το Pro έχει τον βασικό αισθητήρα του ίδιο (SONY IMX586 – 48MP) όμως με διάφραγμα f/1.4, που είναι και το μεγαλύτερο που έχουμε δει ως τώρα. H selfie κάμερα είναι ίδια και στα δύο μοντέλα, στα 32MP.

Η κάμερα του HONOR 20 Pro (αριστερά) και του HONOR 20 (δεξιά).

Πέρα από τα χρώματα και την κάμερα, οι δύο συσκευές έχουν δυο ακόμη διαφορές. Η μία είναι η μπαταρία: για το απλό μοντέλο έχουμε 3.750mAh, ενώ για το Pro έχουμε μπαταρία στα 4.000mAh. Και οι δύο υποστηρίζουν το SuperCharge της Huawei στα 22.5W. Η δεύτερη διαφορά είναι στη μνήμη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο: για το HONOR 20 είναι στα 6GB / 128GB, ενώ για το Pro μοντέλο έχουμε 8GB / 256GB.

Και κάπου εκεί τελειώνουν οι διαφορές των δύο συσκευών, με όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά να είναι ίδια: οθόνη IPS LCD 6,26″ με οπή στο πάνω αριστερά μέρος, αισθητήρα αποτυπωμάτων στο πλάι και επεξεργαστή Kirin 980 (που «φορούν» και τα HONOR View 20 / Huawei Mate 20 Pro / P30 Pro). Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα HONOR 20 / HONOR 20 Pro, αλλά και το HONOR 20 LITE, που ήδη κυκλοφορεί, πατώντας εδώ.

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι παίζει στο Netflix | Ιούνιος 2019

Δημοσιεύτηκε

on

By

Ο Ιούνιος φτάνει με απίστευτο περιεχόμενο για το Netflix, καθώς φαίνεται ότι έρχεται ένας από τους καλύτερους μήνες για την υπηρεσία. Πολυαγαπημένες αποκλειστικές σειρές επιστρέφουν με φυσικά πρωτοστάτη το «Black Mirror» και την 5η σεζόν του, ενώ επιτέλους θα δούμε την 3η και τελευταία σεζόν της Τζέσικα Τζόουνς, αλλά και την πολυαναμενόμενη 2η σεζόν του απίστευτου «DARK». Η ανέλπιστη επιστροφή του «Designated Survivor» με τον Κίφερ Σάδερλαντ για τρίτη σεζόν είναι το κερασάκι στην τούρτα. Δεν σταματάμε όμως εκεί.

Οι πρωτότυπες παραγωγές του Netflix περιλαμβάνουν το «Πρόσκληση σε Φόνο» με τον Άνταμ Σάντλερ και την Τζένιφερ Άνιστον, ένα ντοκιμαντέρ για τον Μπομπ Ντίλαν από τον Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά και αγαπημένες ταινίες και σειρές, όπως το «The Revenant» με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, το ολοκαίνουργιο ντοκιμαντέρ για τον Μάικλ Τζάκσον «Leaving Neverland», την επιστροφή των ταινιών της Marvel, Iron Man, Captain America και Thor, την 7η σεζόν του «Suits» και τις σεζόν 1-6 του «Glee», ανάμεσα σε άλλα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το Netflix αποτελεί την κορυφαία διαδικτυακή υπηρεσία ψυχαγωγίας παγκοσμίως, με περίπου 150 εκατομμύρια συνδρομές σε πάνω από 190 χώρες. Τα μέλη του απολαμβάνουν τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ και ταινίες από ένα ευρύ φάσμα ειδών και γλωσσών και μπορούν να παρακολουθούν απεριόριστο περιεχόμενο, όποτε και όπου επιθυμούν, από οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο Internet. Τα μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθούν, να κάνουν παύση και να συνεχίζουν να παρακολουθούν το περιεχόμενο, χωρίς διαφημιστικά σποτ ή δεσμεύσεις.

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ NETFLIX

Ιστορίες Της Πόλης: Σειρά Μίας Σεζόν (07/06/2019)

Tales of the City: Limited Series

Η μεσήλικη Μαίρη Αν επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στους εκκεντρικούς φίλους της που είχε αφήσει πίσω στο Σαν Φρανσίσκο. Βασίζεται στα βιβλία του Άρμιστεντ Μόπιν με πρωταγωνίστρια τη Λόρα Λίνεϊ.

Μαύρος Καθρέφτης: Σεζόν 5 (05/06/2019)

Black Mirror: Season 5Ένα βιντεοπαιχνίδι αλλάζει μια παλιά φιλία, μια εταιρεία social media είναι σε κρίση ομηρίας και μια έφηβη συνδέεται με την έκδοση ΑΙ του αγαπημένου της ποπ ειδώλου.

Επιζών Της Επόμενης Μέρας: Σεζόν 3 (07/06/2019)

Designated Survivor: Season 3

Η ένταση ανεβαίνει όταν ο Κίρκμαν ξεκινά προεκλογική εκστρατεία εν μέσω ηθικών διλημμάτων, διεθνών κρίσεων και μιας νέας τρομοκρατικής απειλής στη χώρα του.

Η Τζέσικα Τζόουνς της Marvel: Σεζόν 3(14/06/2019)

Marvel’s Jessica Jones: Season 3

Ενώ η Τζέσικα κυνηγά έναν κατά συρροή δολοφόνο, η Τρις επιδεικνύει τις καινούργιες της δυνάμεις και ο Μάλκολμ έρχεται αντιμέτωπος με ένα ηθικό δίλημμα.

Στα Κλεφτά (Coming in June)

Trinkets

Μια ιστορία ενηλικίωσης τριών κοριτσιών από διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους που γίνονται φίλες λόγω του πάθους τους για μικροκλοπές σε μαγαζιά.

Σκοτάδι: Σεζόν 2 (21/06/2019)

Dark: Season 2

Καθώς πλησιάζει η ημέρα του αποκαλυπτικού Τελευταίου Κύκλου, οι οικογένειες του Βίντεν ανακαλύπτουν ότι έχουν κρίσιμο ρόλο στη μοίρα αυτού του κόσμου.

Κύριε Ιγκλέσιας (21/06/2019)

Mr. Iglesias

Πρωταγωνιστεί ο κορυφαίος κωμικός Γκαμπριέλ Ιγκλέσιας στον ρόλο ενός καλοσυνάτου καθηγητή ιστορίας που προσπαθεί να βοηθήσει χαρισματικά παιδιά με απροσάρμοστη συμπεριφορά.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ NETFLIX

Είμαι η Μητέρα (07/06/2019)

I Am Mother

Η σχέση μεταξύ μιας έφηβης και της ρομπότ-μητέρας της δοκιμάζεται όταν μια τραυματισμένη γυναίκα εμφανίζεται στο υπερσύγχρονο καταφύγιό τους. Πρωταγωνιστεί η Χίλαρι Σουάνκ.

Beats (19/06/2019)

Beats

Ένα αγοραφοβικό παιδί-θαύμα της χιπ χοπ κι ένας ταπεινωμένος πρώην μουσικός μάνατζερ στο Νότιο Σικάγο ενώνονται στην προσπάθεια να πολεμήσουν τους δαίμονες του παρελθόντος τους.

Ελίζα και Μαρσέλα (07/06/2019)

Elisa & Marcela

Το 1901 στην Ισπανία, η Ελίζα Σάντσεζ Λορίγκα ζει ως άντρας για να μπορέσει να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπά, τη Μαρσέλα Γκράθια Ιμπέα. Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Πρόσκληση για Φόνο (14/06/2019)

Murder Mystery

Στο πολυαναμενόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη, ένας αστυνομικός απ’ τη Νέα Υόρκη και η κομμώτρια σύζυγός του προσπαθούν να διαλευκάνουν τον φόνο ενός δισεκατομμυριούχου.

Shaft: Ο Μαύρος Πάνθηρας 2(28/06/2019)

Shaft

Όταν ο Τζον Σαφτ Τζούνιορ, ειδικός αναλυτής στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, κληθεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον πρόωρο θάνατο του καλύτερού του φίλου, θα χρειαστεί βοήθεια από τον μέχρι πρότινος απών πατέρα του.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ NETFLIX

Chef Show (03/06/2019)

The Chef Show

O Τζον Φαβρό και ο Ρόι Τσόι συναντιούνται με αναγνωρισμένους σεφ και σελέμπριτι-φίλους τους για κουβεντούλα, ενώ παράλληλα μαγειρεύουν πεντανόστιμα πιάτα.

Rolling Thunder Revue: Μια Ιστορία για τον Μπομπ Ντίλαν από τον Μάρτιν Σκορσέζε (12/06/2019)

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese

Η αλήθεια και ο μύθος εμπλέκονται στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε για την περιοδεία «Rolling Thunder Revue» του Μπομπ Ντίλαν το φθινόπωρο του 1975.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΕΣ ΤΟΥ NETFLIX

Διάσωση στο Μαλιμπού: Η Σειρά (03/06/2019)

Malibu Rescue: The Series

Εκπαιδευμένη πλέον, η ναυαγοσωστική ομάδα Γλώσσες επιστρέφει ατρόμητη στην παραλία για να σώσει την κατάσταση και να μας χαρίσει άπλετα αέρινα γέλια.

Τα Σούπερ Τερατάκια: Τα Τερατοκατοικίδια (07/06/2019)

Super Monsters Monster Pets

Μικρά πλάσματα, πολλή πλάκα! Ακολουθήστε τα Σούπερ Τερατάκια με τα αξιαγάπητα νέα Τερατοκατοικίδιά τους σε μια σειρά από σύντομες περιπέτειες με αστεία κινούμενα σχέδια.

 

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή