Connect with us

COVER STORY

Με 20 νέα Τμήματα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε

on

 

Τέσσερα επιπλέον σε σχέση με την αρχική πρόταση ~  Κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και μέσα στον Νοέμβριο ψηφίζεται

 

Με 20 νέα τμήματα αντί των 16 που είχαν προταθεί αρχικώς λειτουργήσει το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας που στάθηκε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Στη συνέχεια, το Σχέδιο Νόμου θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και εφόσον εγκριθεί θα κατατεθεί στη Βουλή για να συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια έως το τέλος Νοεμβρίου. Το αρχικό Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αρχικά προέβλεπε 16 νέα τμήματα. Με την ολοκλήρωση των κύκλων διαβούλευσης και τις διορθώσεις που έγιναν στο τελικό σχέδιο Νόμου, προβλέπεται η δημιουργία 20 νέων τμημάτων και δύο γενικών σε Λάρισα και Λαμία. Από ένα νέο τμήμα «κερδίζουν» ο Βόλος (Ψυχολογίας), η Λάρισα (Συστημάτων Ενέργειας), η Καρδίτσα (Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία) και η Λαμία (Λογοθεραπείας), εξαιρούνται όμως τα Τρίκαλα που παραμένουν με ένα νέο τμήμα. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο Νόμου, στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύονται δύο νέες σχολές, Τεχνολογίας και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με έδρα τη Λάρισα. Τη δεύτερη διεκδικούσε ο Βόλος όπου λειτουργεί το τμήμα οικονομικών επιστημών, ωστόσο η «κόκκινη γραμμή» του Π.Θ…. καταπατήθηκε. Αλλάζει επίσης ονομασία η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μετονομάζεται σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας. Με βάση το τελικό σχέδιο στον Βόλο ιδρύονται από δύο τρία νέα τμήματα (Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών και Ψυχολογίας), στη Λάρισα ιδρύονται από επτά, οκτώ νέα τμήματα (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεωπονίας- Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής, Συστημάτων Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Ψηφιακών Συστημάτων), στην Καρδίτσα ιδρύονται από τρία, τέσσερα νέα τμήματα (Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας, Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία), στη Λαμία ιδρύονται από τρία, τέσσερα νέα τμήματα (Φυσικοθεραπείας, Φυσικής, Μαθηματικών, Λογοθεραπείας) και στα Τρίκαλα ένα νέο τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας. Σε Λάρισα και Λαμία ιδρύονται από ένα γενικό τμήμα. Επίσης ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα το Βόλο και δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της Λάρισας. Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα κληθεί να λειτουργήσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος 2019- 2020 με 8 συνολικά σχολές και 38 συνολικά τμήματα στις πέντε πόλεις όπου δραστηριοποιείται, στον Βόλο θα λειτουργήσουν 15 τμήματα, στη Λάρισα 10, στην Καρδίτσα 5, στα Τρίκαλα 2 και στη Λαμία 6 τμήματα.      ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Continue Reading

COVER STORY

Βόλος: Δείτε νέο εναέριο βίντεο από τα εγκαίνια του κυκλικού κόμβου

Δημοσιεύτηκε

on

By

Εγκαινιάστηκε σήμερα και παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κυκλικός κόμβος στο Δημαρχείο του Βόλου.

Δείτε εναέρια πλάνα από την τελετή:

Continue Reading

COVER STORY

Βόλος: Ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας για τον εντοπισμό διαρρηκτών – Χτύπησαν τρία μαγαζία σε λίγες ώρες

Δημοσιεύτηκε

on

By

Τους δράστες της τριπλής επίθεσης σε καταστήματα στο κέντρο του Βόλου χθες το βράδυ αναζητούν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου. Συγκεκριμέμα, τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστοι δράστες έσπασαν τη τζαμαρία απο κατάστημα δίπλα στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Παύλου Μελά και αφαίρεσαν τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στο κατάστημα βιολογικών προϊόντων που βρίσκεται δέκα μέτρα πιο μακριά στην οδό Κουταρέλια και Γ. Καρτάλη, από το οποιο πήραν χρήματα από την ταμειακή μηχανή, έναν υπολογιστή και καλλυντικά.

Τέλος, χτύπησαν ακόμα ένα κατάστημα, πίσω από τα Δικαστήρια. Προκάλεσαν ζημιά στη τζαμαρία του αρτοποιείου που βρίσκεται επί των οδών Κουταρέλια και Ανθίμου Γαζή, χωρίς όμως να βρούνε και να αφαιρέσουν κάτι.

Continue Reading

COVER STORY

Ξεκινά η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου

Δημοσιεύτηκε

on

By

Με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υποδομών η Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι ανέλαβε καθήκοντα Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης στα πλαίσια ανάθεσης της αρμοδιότητας για τη διαδικασία σχεδιασμού, διενέργειας των απαραίτητων διαδικασιών ανάθεσης και εν γένει αρμοδιοτήτων και καθηκόντων Αναθέτουσας Αρχής της Σύμβασης Αξιοποίησης για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Αυτό που καλείται να κάνει η ΛΑΜΔΑ σύμφωνα με την απόφαση είναι:

-Καταγραφή και ανάλυση των στόχων του Δημοσίου σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Αεροδρομίων και το ρόλο των εμπλεκομένων φορέων του (οι «Στόχοι»).

-Καταγραφή και ανάλυση των ελάχιστων σχεδιαζόμενων επενδύσεων που το Δημόσιο έχει προγραμματίσει ανά Αεροδρόμιο (οι «Ελάχιστες Επενδύσεις»)

-Καταγραφή και ανάλυση των ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων που το Δημόσιο έχει προγραμματίσει ανά Αεροδρόμιο (οι «Ελάχιστες Απαιτήσεις»)

-Αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας ανάπτυξης των Αεροδρομίων με βάση τους Στόχους της Αναθέτουσας Αρχής, τις Ελάχιστες Επενδύσεις και τις Ελάχιστες Απαιτήσεις καθώς και τα στοιχεία (της παραγράφου Α ανωτέρω) που θα παρασχεθούν στον Σύμβουλο (ιστορικά στοιχεία, προβλέψεις, κλπ.

-Διερεύνηση σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους -εναλλακτικών τρόπων συμμετοχής της Αναθέτουσας Αρχής στο πλαίσιο ενδεχόμενης συνεργασίας του με τον ιδιωτικό τομέα (με τη μορφή παραχώρησης για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Αεροδρομίων), με στόχο τη διασφάλιση του Δημοσίου συμφέροντος

-Διερεύνηση από χρηματοοικονομικής άποψης εναλλακτικών σχεδίων ομαδοποίησης και δομών παραχώρησης λαμβάνοντας υπόψη τις χρηματοοικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές παραμέτρους των Αεροδρομίων, με στόχο τη διαμόρφωση εύλογων επενδυτικών σχεδίων για την προσέλκυση σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων

-Υποστήριξη της Αναθέτουσας Αρχής –σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους

-για το σχεδιασμό και προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παραχώρησης σε σχέση με την ανάπτυξη και αξιοποίηση των Αεροδρομίων μέσω της συνεργασίας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση του στόχους της Αναθέτουσας Αρχής σε σχέση με την ανάπτυξη των Αεροδρομίων και τη συμμετοχή του στο σχέδιο παραχώρησης.

Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει και ο βέλτιστος τρόπος που θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης για τη σύμβαση παραχώρησης, ο χρόνος παραχώρησης τους, η μακροπρόθεσμη στρατηγική για κάθε ένα από αυτά κ.α.

Αυτό που γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι πως με την εκκίνηση και ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, η χώρα θα έχει πλήρως ιδιωτικοποιημένα τα 39 πολιτικά της αεροδρόμια δηλαδή εκείνο της Αθήνας, του Ηρακλείου, τα 14 Αεροδρόμια της Fraport Greece και τώρα αυτά τα 23 Αεροδρόμια.

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Χωρίς κατηγορία7 ημέρες πριν

Η Σταυρούλα Σπύρου υπ Δημ. Σύμβ. με τον Αχιλλέα Μπέο μίλησε στον ASTRA δείτε το video

Χωρίς κατηγορία6 ημέρες πριν

13 χρονη Προσπαθησε να βάλει τέλος πηδώντας από γέφυρα και την έσωσε Αστυνομικος πιάνοντας την στον αέρα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του πιλότος των εναέριων μέσων

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Sold out από τους φίλους του Παναθηναϊκού τα εισιτήρια του τρίτου αγώνα με τη Ρεάλ!

ΜΠΑΣΚΕΤ7 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

ΤΟΠΙΚΑ4 ημέρες πριν

Στις 24.000 ευρώ το ομοίωμα της Αργούς στον κόμβο δημαρχείου με απευθείας ανάθεση

ΜΠΑΣΚΕΤ5 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

ΤΟΠΙΚΑ19 ώρες πριν

Παραδόθηκε ο νέος κυκλικός κόμβος στο Δημαρχείο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονη

LIFESTYLE4 ημέρες πριν

Πρωτομαγιά από τον Δήμο Βόλου με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Δημοφιλή