Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Darksiders 3 – Review: Άξιζε η αναμονή

Δημοσιεύτηκε

onΠληροφορίες

Τίτλος: Darksiders 3
Διαθέσιμο σε: PlayStation 4 / Xbox One / PC
Δοκιμάστηκε σε: Xbox One X
Εταιρεία Ανάπτυξης: Gunfire Games
Εκδότρια Εταιρεία: THQ Nordic
Είδος: Hack and slash, Action-adventure
Ηλικίες: 16+
Ημ/νία Κυκλοφορίας: 27 Νοεμβρίου 2018
Μετάφραση / Μεταγλώττιση: Όχι

Η σειρά Darksiders είναι ήδη πολύ αγαπητή στο κοινό κι ας μετρά μόνο δύο τίτλους. Το σύμπαν της είναι εξαιρετικό και το gameplay της έχει περάσει από διάφορα είδη παιχνιδιού με πετυχημένους τρόπους. Η ατμόσφαιρα, επίσης, είναι μοναδική και οι χαρακτήρες αξιομνημόνευτοι. Το τρίτο κεφάλαιο, το περιμένουμε εδώ και πολύ καιρό. Παρόλα αυτά, η δίψα μας για νέο Darksiders δεν έσβησε ποτέ. Θεωρούμε πως τα δύο πρώτα παιχνίδια, χωρίς να ταράσσουν τα νερά της βιομηχανίας ή να είναι τα καλύτερα παιχνίδια του είδους τους, κέρδισαν επάξια τη θέση τους στη μνήμη μας με την ιδιαιτερότητά τους.

Στο Darksiders 3, χειριζόμαστε μία από τους Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, τη Fury, που είναι και η μόνη γυναίκα μεταξύ τους. Μπορεί να υπάρχουν σαφείς επιρροές από θρησκείες, όμως τίποτα δεν έρχεται αυτούσιο από τα βιβλία τους. Ο δανεισμός στοιχείων από διάφορες θρησκευτικές και μη πηγές, μαζί με το «πείραγμά» τους, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Το κλίμα δεν είναι βαρύ, ούτε πολύ σκοτεινό, όπως συνηθίζεται σε άλλα παιχνίδια παρόμοιας θεματολογίας. Η αισθητική και το απίθανο artwork θυμίζουν cartoony fantasy, ενώ δεν λείπει η χιουμοριστική διάθεση και οι cheesy διάλογοι, εσκεμμένοι αλλά και όχι. Το σενάριο είναι αρκετό για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον, όμως ποτέ δεν γίνεται κάτι παραπάνω. Βέβαια, δεν χρειάζεται να είναι όλα τα παιχνίδια βουτηγμένα στους διαλόγους και το βαθύ σενάριο. Μάλιστα, πολλά από τα παράπονα που ακούστηκαν για το προηγούμενο παιχνίδι της σειράς είχαν να κάνουν με την άνιση ισορροπία μεταξύ ιστορίας και gameplay.

Η απόδοση των διαφόρων προσωπικοτήτων μέσω του voice acting γίνεται με ποικίλα αποτελέσματα. Μερικοί ηθοποιοί προσφέρουν αξιόλογες ερμηνείες, κάποιοι δεν ξεφεύγουν από τη μετριότητα, δεν υπάρχουν όμως ενοχλήσεις κανενός είδους.

Όσον αφορά την εξέλιξη των χαρακτήρων και της ιστορίας, καταλαβαίνουμε τις προθέσεις των σεναριογράφων, δυστυχώς όμως το αποτέλεσμα δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Κάποιες πολύ σημαντικές στιγμές του σεναρίου, χάνουν τον αντίκτυπό τους λόγω της έλλειψης χρόνου ανάπτυξης των χαρακτήρων. Η πορεία της Fury μοιάζει κάπως απότομη και δεν χτίζεται επαρκώς. Η πρωταγωνίστρια, συνολικά, είναι αξιόλογη και καταφέρνει να μοιάζει με δύναμη της φύσης, στην ιστορία αλλά και στο gameplay.

Στην αφήγηση, χρησιμοποιούνται μερικά αρχετυπικά τεχνάσματα που, αν και στο πλαίσιο του συγκεκριμένου παιχνιδιού μοιάζουν αναπόφευκτα, θα προτιμούσαμε να δούμε κάτι πιο εύστοχο. Από ό,τι φαίνεται, η εταιρεία ανάπτυξης επιθυμεί να συνεχίσει τη σειρά, αφού το τρίτο παιχνίδι της στρώνει τον δρόμο για το επόμενο. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά ξανά, μπορούν να ακολουθήσουν τα γεγονότα του σεναρίου του Darksiders 3 με άνεση, όμως oi παίκτες που γνωρίζουν ήδη το lore, θα απολαύσουν περισσότερο την ιστορία.

Το Darksiders 3 είναι ένα hack and slash παιχνίδι και ρίχνει το περισσότερο βάρος σε αυτή του την ιδιότητα. Παραμερίζει αρκετά την αφήγηση και δίνει τα ηνία στο gameplay. Φυσικά, υπάρχει σενάριο, με αρκετούς χαρακτήρες και ανατροπές και, μαζί με το ήδη δυνατό lore της σειράς, είναι επαρκές σαν απλό υπόβαθρο. Με το τρίτο παιχνίδι του franchise, δεν βλέπουμε επαναπροσδιορισμούς του τύπου God of War. Δεν υπάρχει προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στη σημερινή εποχή, στην οποία βασιλεύουν τα RPG στοιχεία και τα εκτενή σενάρια.

Αντιθέτως, το Darksiders 3 μάς πάει πίσω, αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Το gameplay μάς έφερε στο μυαλό παιχνίδια περασμένων εποχών, όπως το Soul Reaver. Αποτελείται από μάχες, μερικά puzzles και πολλή εξερεύνηση. Το ύφος και ο κόσμος του, στην post-apocalyptic Γη, κινούνται περισσότερο προς τα λημέρια του πρώτου Darksiders. Παρόλα αυτά, το Darksiders 3 διαφέρει και από τα δύο προηγούμενα. Υιοθετεί αρκετά στοιχεία από τη σειρά Dark Souls: κάνει τις μάχες του πιο περιορισμένες σε έκταση και πιο προσωπικές, καθώς και πιο δύσκολες, ενώ δανείζεται και πολλά στοιχεία από το στήσιμο του κόσμου. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κακέκτυπο. Το Darksiders 3 έχει τη δική του ταυτότητα, στο χτίσιμο της οποίας βοηθάει το gameplay, το στήσιμο αλλά και η ατμόσφαιρά του.

Αυτό που δεν υπάρχει καθόλου, είναι το λεγόμενο “hand-holding”, η βοήθεια στον παίκτη δηλαδή. Το Darksiders 3 δεν έχει χάρτη, δεν προσφέρει βοηθήματα, hints και λοιπά. Μας πετάει στον κόσμο του και μας αφήνει να βρούμε τον δρόμο μόνοι μας, με μόνο βοηθό την πυξίδα που δείχνει το επόμενο boss, με αρκετή ακρίβεια όμως. Δεν παρουσιάζεται κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς ο σχεδιασμός καταφέρνει να μας εξοικειώσει με τον κόσμο γρήγορα και να μάθουμε κάθε γωνιά του, ενώ το fast travel βοηθάει πολύ.

Οι μάχες του Darksiders 3 είναι πολλές, δύσκολες, γρήγορες και πάρα πολύ χορταστικές. Δεν κινούνται γύρω από την άμυνα, μας βάζουν σε μόνιμη, οργισμένη επίθεση και μας δίνουν το πιο απολαυστικό dodge-counter combo στην πρόσφατη μνήμη μας. Τα όπλα και οι κινήσεις τους, καθώς και τα upgrades είναι αρκετά και απόλυτα ικανοποιητικά. Βέβαια, όσα όπλα και αν μας δώσουν, δεν αλλάζουμε με τίποτα το α λα Castlevania μαστίγιο της Fury, που είναι υπέροχο.

Τα bosses, εκτός από εμπνευσμένα σχεδιαστικά, είναι πολύ αξιομνημόνευτα και διασκεδαστικά όσον αφορά στους τρόπους αντιμετώπισής τους. Ο σχεδιασμός των απλών εχθρών είναι επίσης ενδιαφέρων, όμως δεν είναι όλοι οι αντίπαλοι εξίσου ξεχωριστοί όσον αφορά τις συμπεριφορές τους. Η δυσκολία είναι πολύ πετυχημένη: χαρακτηρίζεται από έντονη πρόκληση χωρίς τεράστια spikes και εκνευρισμούς. Υπάρχουν διάφοροι βαθμοί δυσκολίας προς επιλογή και διαφοροποιούν αρκετά τη συνολική εμπειρία, αποφεύγοντας να κάνουν το παιχνίδι υπερβολικά εύκολο.

Ο χειρισμός, στην αρχή, ενδέχεται να μπερδέψει ελαφρώς με τους περίεργους συνδυασμούς πλήκτρων του (L1+R2 ρε παιδιά;), όμως καταφέρνει να συμπεριλάβει αρκετές κινήσεις με εύστοχο τρόπο και, τελικά, αποδίδει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κάπως αργή απόκριση που δημιουργεί εκνευριστικές καταστάσεις, στις χειρότερες στιγμές. Η κάμερα, επίσης, μερικές φορές δεν ακολουθεί τη δράση σωστά.

Το κύριο πρόβλημα, όμως, είναι άλλο: ο τεχνικός τομέας του Darksiders 3 είναι πολύ δυσλειτουργικός. Τα γραφικά είναι μέτρια και παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά θέματα, όπως τα textures που δεν φορτώνουν, άκρες που τρεμοπαίζουν και λευκά pixels εκεί όπου δεν ανήκουν. Πιο ενοχλητικό ακόμα, είναι το συχνό και μεγάλο loading. Εκτός από τις περιπτώσεις του fast travel μεταξύ τοποθεσιών, το loading παρεμβάλλεται και στο gameplay, σε φαινομενικά τυχαίες στιγμές. Έτσι, διαλύει τον ειρμό της δράσης και πολλές φορές κατάφερε ακόμη και να μας κάνει να χάσουμε. Τέλος, συναντήσαμε bugs που «πάγωναν» το παιχνίδι για αρκετή ώρα.

Όλα αυτά, δεν είναι τίποτα μπροστά στις πτώσεις του frame rate, που είναι από τις χειρότερες και συχνότερες που έχουμε συναντήσει σε σημερινό παιχνίδι. Οι εκπληκτικές μάχες, δυστυχώς πολλές φορές γίνονται εντελώς άκομψες εξαιτίας των απότομων εναλλαγών και των χαμηλών επιπέδων στα οποία φτάνει το frame rate. Mπορούμε να δεχτούμε και να συνηθίσουμε όλα τα άλλα ελαττώματα του Darksiders 3, αυτό όμως είναι πολύ έντονο και δεν συγχωρείται εύκολα.

Ευτυχώς, η ηχητική παρουσίαση βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο, παρόλο που μερικές φορές ο ήχος κολλάει. Η μουσική, αν και δεν προσφέρει μελωδίες που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό, είναι ικανοποιητική και βοηθάει αρκετά την ατμόσφαιρα. Τα ηχητικά εφέ και οι δαιμονικές κραυγές των εχθρών έχουν αποδοθεί άρτια.

Η εξερεύνηση του Darksiders 3, ευτυχώς δεν πλήττεται τόσο πολύ από τα τεχνικά προβλήματα. Το level design ακολουθεί τις διδαχές του Dark Souls, με έναν κόσμο του οποίου οι τοποθεσίες συνδέονται, όμως για να ξεκλειδώσουμε τους συνδετικούς διαδρόμους πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω, κάθε φορά. Η πρόοδος, είναι αρκετά ευθεία: δεν υπάρχει side content, quests ή κάτι παρόμοιο. Το μόνο προαιρετικό περιεχόμενο, είναι μερικά bosses και εναλλακτικοί τερματισμοί, χωρίς τεράστιες αποκλίσεις όμως.

Η ιστορία διαρκεί περίπου 15 ώρες, με αρκετό ψάξιμο και όχι βιαστικό παίξιμο και έτσι, σε συνδυασμό με την έλλειψη δευτερευόντων ασχολιών, μπορεί να ενοχλήσει κάποιους τύπους παίκτη. Εμείς, βρήκαμε αυτή την επιστροφή στο παλιότερου τύπου design αρκετά ελκυστική. Σε αυτό, συνδράμει το άριστο στήσιμο, με πολύ ξεχωριστές περιοχές και ολόσωστο level design. New game plus δεν υπάρχει για την ώρα, αν και δεν είναι εντελώς απαραίτητο. Σε ένα playthrough (ή σε δύο, καλύτερα) μπορούμε να δούμε τα πάντα. Ο μόνος λόγος να παίξουμε ξανά, είναι να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Οι ομοιότητες με τη σειρά Zelda, που είδαμε στο δεύτερο Darksiders, δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς από το τρίτο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση στον πυρήνα του, όμως οι αντίστοιχες ιδέες υπάρχουν και είναι σωστά υλοποιημένες. Οι διάφοροι κόσμοι και ο διαχωρισμός τους, μοιάζουν με μείγμα του Dark Souls με κάποιο παλιό Zelda. Φυσικά, υπάρχει και αρκετό backtracking σε στυλ Metroidvania, με θετικά αποτελέσματα.

Έχουμε πολλά χρόνια να απολαύσουμε τόσο πολύ την εξερεύνηση σε ένα video game. Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον σχεδιασμό των χώρων, στις συνδέσεις μεταξύ τους, στα puzzles και στην τοποθέτηση των κρυμμένων αντικειμένων. Το Darksiders 3 είναι από τις περιπτώσεις που η εξερεύνηση γίνεται αυτοσκοπός. Δεν απολαμβάνουμε το ψάξιμο εξαιτίας των ανταμοιβών σε αντικείμενα ή experience. Η ίδια η διαδικασία της διερεύνησης κάθε σπιθαμής του χώρου, είναι από μόνη της αρκετή για να μας ικανοποιήσει. Μπορεί να μην υπάρχουν gadgets, όμως το κεντρικό mechanic της Fury είναι μία παρόμοια προσέγγιση και μάλιστα πολύ πετυχημένη.

Τα στοιχεία RPG είναι μετρημένα. Υπάρχουν αναβαθμίσεις για τα όπλα, σε μορφή πολύ απλού tree και ένα σύστημα leveling παρόμοιο με του Dark Souls, αλλά απλοποιημένο. Είναι όσα χρειάζεται, δεν παρεισφρέουν πολύ στον hack and slash πυρήνα και προσφέρουν ό,τι πρέπει, σε σωστές δόσεις.

Το Darksiders 3 είναι ένα αγνό hack and slash παιχνίδι, χωρίς πολλούς περισπασμούς. Το gameplay είναι απολαυστικό και μας θύμισε παλιότερα παιχνίδια του είδους, με τον καλύτερο τρόπο.

Συμπέρασμα

Όσοι ξέρουν τι να περιμένουν από το παιχνίδι, δεν θα απογοητευτούν. Μην περιμένετε, δηλαδή, βαθύ σενάριο και μακροσκελείς διαλόγους. Τα πάντα είναι απλά, άμεσα και ξεκάθαρα και το βάρος πέφτει στις χορταστικές μάχες και την απολαυστική εξερεύνηση. Δυστυχώς, τεχνικά, το Darksiders 3 είναι πολύ προβληματικό, με μεγαλύτερο ένοχο το frame rate. Κάποια από τα προβλήματά του θα μπορούσαν να διορθωθούν και ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει στο μέλλον. Όπως και να ‘χει, αν σας αρέσουν τα παιχνίδια του είδους, αν νοσταλγείτε τις παλιότερες εποχές τους, ή αν είστε φαν της σειράς, μην το χάσετε.

Βαθμολογία:  8/10

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δείτε το unboxing από το zougla.gr

Δημοσιεύτηκε

on

By


Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 22:15

Του Παύλου Κρούστη

Φτάσαμε στη στιγμή που η HUAWEI μας παρουσιάζει και πάλι την εξέλιξη της φωτογραφίας στα κινητά, ξεπερνώντας ακόμη και τον εαυτό της, αφού έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πλασαριστεί ως ηγέτης σε αυτόν τον τομέα, με τον ανταγωνισμό να ακολουθεί… καταϊδρωμένος. Ήρθε η ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε το P30 Pro, τη νέα πρόταση της HUAWEI, και να δούμε πώς ακριβώς σκοπεύει η εταιρεία να διατηρήσει τη φήμη της.

Η lifestyle ναυαρχίδα της HUAWEI είναι επιτέλους στα χέρια μας και είχαμε τη δυνατότητα να τη δοκιμάσουμε, ώστε να δούμε αν και πάλι θα καταφέρει η εταιρεία να μας ενθουσιάσει. Και ναι, το HUAWEI P30 Pro είναι το πρώτο smartphone που πιάνουμε στα χέρια μας με περισκοπική κάμερα και έρχεται από το μέλλον, όπως το φανταζόμασταν. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

 

Δείτε την παρουσίαση του zougla.gr:

 

 

 


Το P30 Pro αποτελεί ένα βελτιωμένο στα σημεία Mate 20 Pro που δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της φωτογραφίας και είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το περσινό P20 Pro. Tο πρώτο πράγμα που προσέχει κάποιος είναι φυσικά ο πανέμορφος σχεδιασμός. Ναι μεν, κάπως συντηρητικές οι αλλαγές, καθώς δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το περσινό μοντέλο, προσφέρει όμως λεπτομέρειες που του εξασφαλίζουν το premium design και τη στιβαρή κατασκευή.

Η μπροστινή οθόνη πλέον είναι κυρτή στις άκρες, όπως είναι και του Mate 20 Pro, αλλά με πιο απότομο κύρτωμα, κάτι που το κάνει ελαφρώς πιο εύχρηστο. Ο λόγος οθόνης προς σώμα είναι ο μεγαλύτερος από τις ναυαρχίδες ως τώρα, αφού είναι περίπου στο 88,6% με τις ίντσες να φτάνουν τις 6,47, αλλά παράλληλα να έχει μειωθεί και η επιφάνεια της εγκοπής, η οποία είναι πλέον σε σχήμα dewdrop. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο εύχρηστη οθόνη στα σημεία, με χαμηλότερη όμως ανάλυση από αυτή του Mate 20 Pro, αλλά ολόιδια σε χρωματική απόδοση απ’ όσο έχουμε προλάβει να το δούμε ως τώρα. Για όσους ανησυχούν για το περιορισμένο μεν, σημαντικό δε πρόβλημα με τις «πράσινες οθόνες» του Mate 20 Pro, ο κατασκευαστής της οθόνης είναι διαφορετικός αυτήν τη φορά για την AMOLED οθόνη που φορά το P30 Pro.

H συσκευή κατά τ’ άλλα είναι στα 192 γρ., 3 γρ. βαρύτερη από το Mate 20 Pro. Ο όγκος της είναι ίδιος περίπου και διαθέτει και αυτό αισθητήρα αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη, ο οποίος βρίσκεται πιο χαμηλά και λειτουργεί ελαφρώς πιο γρήγορα. Στο πίσω μέρος βλέπουμε τη χαρακτηριστική κάθετη διάταξη της τριπλής κάμερας, η οποία περικλείεται σε ένα ενιαίο πλαίσιο αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα δίπλα της υπάρχει το LED flash και ο τέταρτος αισθητήρας, που είναι ο time-of-flight, ο οποίος βοηθά για την καλύτερη απόδοση του βάθους πεδίου.

 

 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά του στοιχεία είναι τα χρώματα στα οποία κυκλοφορεί, με το πανέμορφο Breathing Crystal να είναι το νέο, που τραβά την προσοχή μας, ενώ παράλληλα υπάρχει και το Aurora που θυμίζει το περσινό Twilight, αλλά φυσικά και το πιο «σοβαρό» μαύρο. Η συσκευή διαθέτει φέτος IP68 πιστοποίηση για νερό και σκόνη, που είναι η βέλτιστη και τέλος έχουμε να αναφέρουμε ότι το επάνω και το κάτω μέρος της συσκευής είναι επίπεδα και όχι κυρτά όπως στα προηγούμενα μοντέλα.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι το P30 Pro διαθέτει μόνο ένα ηχείο στο κάτω μέρος και χρησιμοποιεί δονήσεις της οθόνης για να παράγει ήχο κατά τη διάρκεια των κλήσεων, αφού δεν διαθέτει ακουστικό. Για την μπαταρία του και τη φόρτισή του ισχύει ό,τι και για το Mate 20 Pro, με χωρητικότητα στα 4,200 mAh και φόρτιση στα 40W. Η αυτονομία είναι απίστευτη και η φόρτιση ταχύτατη και αποτελούν πολύ δυνατά χαρτιά για τη συσκευή.

Όσον αφορά την «ιπποδύναμη», έχουμε τον κορυφαίο Kirin 980 επεξεργαστή της HiSilicon που υπάρχει και στο Mate 20 Pro και συνδυάζεται με 8GB RAM και 256GB ή 128GB αποθηκευτικού χώρου. Διαθέτει υποδοχές για δύο κάρτες SIM ή μία κάρτα SIM και μία nanomemory card. 

Και πάμε στο σημαντικότερο κομμάτι που είναι η κάμερα. To P30 Pro διαθέτει selfie κάμερα στα 32MP αυτή τη φορά και διάφραγμα f/2.0. Προσφέρει εξαιρετική λεπτομέρεια και είναι βελτιωμένη σε σχέση με τα P20 Pro και Mate 20 Pro, αλλά ο πρωταγωνιστής είναι η πίσω κάμερα.

Το Mate 20 Pro είχε βελτιώσει το «πακέτο» προσθέτοντας έναν πάρα πολύ εύχρηστο υπερ-ευρυγώνιο φακό στο setup του P20 Pro, ο οποίος είχε τη δυνατότητα όχι μόνο για λήψεις πολλών μοιρών, αλλά και ταυτόχρονα για μοναδικές macro φωτογραφίες από πολύ κοντινή απόσταση. 

Το P30 Pro βελτιώνει σημαντικά την εξαιρετική αυτή τριπλέτα, προσθέτοντας μεγαλύτερο διάφραγμα f/1.6 αντί για 1.8 στον βασικό αισθητήρα των 40MP,  κρατά τον πολύ χρήσιμο υπερ-ευρυγώνιο και προσθέτει μια ανεπανάληπτη περισκοπική κάμερα στη θέση του telephoto φακού, με οπτικό ζουμ στα 5x. Αυτό δίνει ένα απίστευτα χρήσιμο υβριδικό 10x zoom που προσφέρει πολύ καθαρά αποτελέσματα. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση έχουμε ένα ζουμ 50x, που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και… κυάλια. Πρόκειται για άκρως εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, που λειτουργεί εξαιρετικά χάρη στο λογισμικό, αλλά και τις κατασκευές των οπτικών σε συνεργασία με τη Leica.

Το δεύτερο σημαντικότερο ατού της κάμερας, εκτός του ζουμ, είναι οι νυχτερινές λήψεις. Χάρη στο νέο RYYB αισθητήρα, η Huawei υποστηρίζει ότι μπορεί να λάβει έως και 40% περισσότερο φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση στο θόρυβο των νυχτερινών λήψεων, ενώ θα εκπλαγείτε όταν δείτε το αποτέλεσμα σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού από το γεγονός ότι καταφέρνει να «δει» καλύτερα κι από τα μάτια σας! Επιπρόσθετα, ο TOF αισθητήρας έχει βελτιώσει σε εξαιρετικό βαθμό το εφέ του θολώματος με πολύ καθαρότερα αποτελέσματα.

Το P30 Pro είναι το πιο εξελιγμένο κινητό της εταιρείας ως τώρα και καταφέρνει και πάλι να φέρει καινοτομίες στον τομέα της φωτογραφίας. Η Huawei μας έχει καλομάθει, όμως παρά τις υψηλές απαιτήσεις, το P30 Pro δεν απογοητεύει. Σύντομα θα δούμε τα πάντα για τη συσκευή, τα οποία θα αναλύσουμε σε άρθρο μας στο zougla.gr.

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

H αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη

Δημοσιεύτηκε

on

By


Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 13:10

Ημερίδα με θέμα: «Hellas to the Moon» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Κατά τη διάρκειά της, συζητήθηκαν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των εταιρειών, που υπέβαλαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, αναφέροντας διεξοδικά τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της κάθε πρότασης.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο υπουργός ‘Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος του ΕΛΔΟ Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ο πρόεδρος του ΕΒΙΔΙΤΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΔΟ Θανάσης Πότσης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ Γιώργος Μαντζούρης.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, στον χαιρετισμό του είπε ότι «αισθανόμαστε υπερήφανοι που η χώρα ανεβαίνει το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό σκαλί, από το οποίο θα εκκινήσει το μεγάλο εθνικό εγχείρημα της εξερεύνησης της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝASA.

«Ένα χρόνο από τη δημιουργία του ΕΛΔΟ, είμαστε σε θέση να οραματιζόμαστε το διαστημικό μέλλον της χώρας, όχι με αποσπασματικές εφαρμογές και δράσεις, αλλά συντεταγμένα, καταφέρνοντας να τοποθετήσουμε τη χώρα στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμο εταίρο».

Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα προηγούμενα έτη δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική για το διάστημα. Σήμερα έχουμε δρομολογήσει και εκκινήσει πολλαπλές δράσεις ως μέρος μιας γενικότερης σχεδιασμένης εθνικής ολιτικής.

Με τις ενέργειες του υπουργείου μας και του ΕΛΔΟ διασφαλίσαμε την ενασχόληση της χώρας με όλα τα επίπεδα του διαστημικού χώρου: υλοποιήθηκε το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων για τα μεσαία ύψη, διασφαλίσαμε την εθνική τροχιακή θέση με τους δορυφόρους Hellas Sat 3 και 4. Πλέον, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας στις αποστολές της ΝΑSΑ στη Σελήνη».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι ενέργειες αυτές είναι μια παρακαταθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις επόμενες γενεές σε μια χώρα, η οποία ανακτά το βηματισμό της, έχει βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι: «η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον ΕΛΔΟ, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ και ολόκληρη την Ελλάδα. Ανοίγεται μπροστά μας μια προοπτική, που θα δώσει μια νέα πνοή στην έρευνα, στην ανάπτυξη και στο διεθνές εκτόπισμα της Ελλάδας. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και μπαίνει την πρωτοπορία της παγκόσμιας έρευνας.

Ο υπουργός Άμυνας έδωσε «πολλά συγχαρητήρια στον υπουργό Νίκο Παππά και στους ανθρώπους του ΕΛΔΟ, καθώς ανοίγεται ένα τεράστιο κεφαλαίο με απεριόριστες προοπτικές στον τομέα της έρευνας της τεχνογνωσίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας καθώς μας αποφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων. Άλλωστε το σύγχρονο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον το επιβάλλει. Το επιβάλλει γιατί χαρακτηρίζεται από μεταβολές στην διεθνή κατανομή ισχύος, στρατηγικούς ανταγωνισμούς και ραγδαίες εξελίξεις. Εξελίξεις κάθε είδους: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές. Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές της. Για να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά, γιατί όχι, και να τις συνδιαμορφώνουμε.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Εθνική Άμυνα, αλλά και για την ίδια τη χώρα, καθώς μας αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Έτσι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στηρίζουμε με σθένος αυτήν την εθνική προσπάθεια. Είμαστε αρωγοί σε κάθε βήμα και έτσι θα συνεχίσουμε».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε: «χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για την πρόταση συνεργασίας του ΕΛΔΟ με τη ΝΑΣΑ για την αποστολή στη Σελήνη. Λόγω του κόστους και της περιπλοκότητας μιλάμε για μια διεθνή αποστολή και είμαι περήφανος για τη συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί με τον νεοιδρυθέντα ΕΛΔΟ και την ΝΑΣΑ».

Ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός συνεργάτης των ΗΠΑ και έτσι ο ΕΛΔΟ ξεκίνησε τη συνεργασία με τον διαστημικό οργανισμό μας. Χρειάζεται ολόκληρη η διεθνής κοινότητα για να ληφθούν όλες οι ευκαιρίες που το διάστημα έχει να μας προσφέρει. Θα ανοίξει δρόμους ευκαιριών για τους επιστήμονες, νέες αγορές και προκλήσεις για όλους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι Έλληνες επιστήμονες θα μετέχουν και αναμένουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία του ΕΛΔΟ με τη ΝΑΣΑ.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «Οι Έλληνες, που έχουν χιλιάδες χρόνια εμπειρίας στη μηχανική και την επιστήμη, αποδέχθηκαν την πρόκληση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχουν και εδώ και θα κάνουν και τις δύο χώρες μας υπερήφανες».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανέφερε: «Μπορεί για κάποιους, που εδώ και χρόνια κάθονταν σε διάφορους θώκους, τα προγράμματα αυτά να φαντάζουν δύσκολα αν όχι αδύνατα. Αυτοί που σήμερα μας αμφισβητούν είναι οι ίδιοι που κράτησαν, για δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, εδώ και χρόνια τη χώρα μας μακριά από τα διεθνή διαστημικά δρώμενα. Είναι οι ίδιοι που ενώ κατείχαν θέσεις και αντιπροσώπευαν τη χώρα στα μεγάλα κέντρα διαστημικών αποφάσεων δεν έχουν διεκδικήσει τίποτα για τη χώρα τους και η Ελλάδα ήταν απούσα από όλες τις εξελίξεις και τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα. Είναι φυσικό όλες αυτές οι προσπάθειες που κάνουμε να φαντάζουν δύσκολες για αυτούς που τις αμφισβητούν, με τον τρόπο και την ταχύτητα που εργάζονταν μέχρι σήμερα. Δεν είναι όμως τίποτα δύσκολο και ακατόρθωτο, όταν υπάρχει συλλογική, συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια με συγκεκριμένη στοχοθεσία και συγκεκριμένο πρόγραμμα με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας και της Κοινωνίας των Πολιτών. Εμείς στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό δεν φειδόμαστε ούτε κόπων ούτε μόχθων ούτε χρόνου και σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε και άλλες δράσεις μας».

Στον χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr δήλωσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στην κοινωνία είναι ότι δεν φοβόμαστε να τολμάμε. Με τις προσπάθειες όλων μας είμαστε σήμερα εδώ και απαντάμε σε όλες εκείνες τις σειρήνες που στην αρχή της διαδρομής, αλλά ακόμη και τώρα, προσπαθούν να μειώσουν την ελπίδα των νέων και άξιων επιστημόνων μας και να τους δημιουργήσουν αμφιβολίες λέγοντας ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα που τολμούν».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και μέλος ΔΣ ΕΛΔΟ, Θανάσης Πότσης είπε: «Το διάστημα, εκτός από ένας χώρος που εξιτάρει όλους μας, είναι μια αγορά που υπερβαίνει τα 200 δισ. δολάρια, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Για κάθε ευρώ επένδυσης έρχονται οκτώ ευρώ πίσω, και η Ελλάδα που έχει βιώσει σκληρή κρίση αξίζει να κοιτάξει αυτόν τον τομέα και για έναν επιπλέον λόγο, διότι διαθέτουμε εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό και πρέπει να πετύχουμε την ανάσχεση brain drain. Ο κόσμος που θα επιστρέψει θα πρέπει να βρει μια οικονομία που θα τους απορροφήσει και θα δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ήδη εδώ και δέκα χρόνια έχει παράξει λειτουργικά συστήματα υψηλών στάνταρτς και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Πρέπει να το κάνουμε για να δημιουργήσουμε τον χώρο που θα απορροφήσει τους Έλληνες επιστήμονες και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα, γιατί θα δημιουργήσει στην Ελλάδα μια τεράστια βιομηχανική βάση, η οποία θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε πλάνο για τις νέες εταιρείες και τις startups για το διάστημα.

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση δούλεψε εξ αρχής πάνω στο θέμα για να οργανώσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό και να δημιουργήσει επιχειρηματικότητα, προκειμένου να προετοιμάσει τη νέα γενιά επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για να υλοποιηθούν και τα όνειρα των νέων που πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε στη χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι αποκαλύπτει το DNA των Σταυροφόρων του 13ου αιώνα στη Μέση Ανατολή

Δημοσιεύτηκε

on

By


Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 11:17

Τι αποκαλύπτει το DNA των Σταυροφόρων του 13ου αιώνα στη Μέση Ανατολή

Η πρώτη γενετική ανάλυση των Σταυροφόρων στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει ότι έκαναν συχνές επιμιξίες με τον ντόπιο πληθυσμό και ότι, αφού αποκτούσαν μεγάλες οικογένειες, στρατολογούσαν τα παιδιά τους στις ιερές μάχες και πέθαιναν μαζί τους, όπως συνέβαινε και με τους ντόπιους χριστιανούς που πολεμούσαν στο πλευρό των δυτικοευρωπαίων Σταυροφόρων κατά των μουσουλμάνων.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία, το Λίβανο και το Βέλγιο, με επικεφαλής τον δρα Κρις Τάιλερ-Σμιθ του βρετανικού ινστιτούτου γενετικής Wellcome Trust Sanger, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό «American Journal of Human Genetics», ανέλυσαν αρχαίο DNA από εννέα σκελετούς του 13ου αιώνα, που ανακαλύφθηκαν στην παράκτια πόλη της Σιδώνας στο Λίβανο.

Στις Σταυροφορίες που διήρκεσαν μεταξύ 1095 και 1291, πολλοί Ευρωπαίοι πολέμησαν και πέθαναν. Ενώ για τους ευγενείς Σταυροφόρους αρκετά πράγματα είναι γνωστά, πολύ λιγότερες είναι οι λεπτομέρειες για τους απλούς στρατιώτες. Πριν από μερικά χρόνια οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει σε ένα ταφικό λάκκο στη Σιδώνα 25 σκελετούς, όλοι άνδρες που είχαν σκοτωθεί με βίαιο τρόπο στη μάχη, όπως έδειχναν τα τραύματα στο κρανίο και άλλα οστά τους. Τα πτώματά τους είχαν στη συνέχεια ριχτεί στο λάκκο και είχαν καεί.

Η νέα ολοκληρωμένη ανάλυση του γονιδιώματος εννέα από αυτούς τους σκελετούς, που χρονολογήθηκαν μεταξύ του 1025 και του 1283, αποκάλυψε ότι οι τρεις ήταν καθαροί Ευρωπαίοι (από Ισπανία και Σαρδηνία), τέσσερις ήσαν μεσανατολίτες (που μάλλον είχαν στρατολογηθεί στο πλευρό των Σταυροφόρων) και δύο είχαν μεικτό γενετικό «προφίλ», κάτι που προδίδει ότι ήταν απόγονοι Ευρωπαίων και μεσανατολιτών, προφανώς μετά από επιμειξία.

«Η γονιδιωματική μας παρέχει μια άνευ προηγουμένου κατανόηση του παρελθόντος, δείχνοντας ότι οι Σταυροφόροι από τη Δυτική Ευρώπη στρατολογούσαν ντόπιους στις μάχες τους και ακόμα ότι οι Σταυροφόροι και οι μεσανατολίτες ζούσαν, πολεμούσαν και πέθαιναν δίπλα-δίπλα», δήλωσε ο δρ Τάιλερ-Σμιθ. Η εναλλακτική εξήγηση -όχι τόσο πιθανή- θα ήταν ότι τόσο οι Σταυροφόροι όσο και οι μουσουλμάνοι αντίπαλοί τους θάβονταν στο ίδιο μέρος.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γενετική παρουσία των Σταυροφόρων στην περιοχή ήταν βραχύχρονη και δεν άφησε αποτύπωμα διαρκείας, όπως δείχνει το DNA των κατοίκων του σημερινού Λιβάνου. Οι σύγχρονοι Λιβανέζοι έχουν μεγαλύτερη γενετική ομοιότητα με τους κατοίκους του Λιβάνου κατά τη ρωμαϊκή περίοδο πριν από 2.000 χρόνια, με άλλα λόγια το DNA των Σταυροφόρων που μεσολάβησε, δεν άσκησε αισθητή επίδραση. Αυτό, πιθανώς, οφείλεται στο ότι, όταν τελείωναν οι μάχες, οι απόγονοι των Σταυροφόρων παντρεύονταν με ντόπιες, ώσπου τελικά, μετά από διαδοχικές γενιές, τα γενετικά ίχνη των Σταυροφόρων χάθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 11:18

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Χωρίς κατηγορία7 ημέρες πριν

Η Σταυρούλα Σπύρου υπ Δημ. Σύμβ. με τον Αχιλλέα Μπέο μίλησε στον ASTRA δείτε το video

Χωρίς κατηγορία6 ημέρες πριν

13 χρονη Προσπαθησε να βάλει τέλος πηδώντας από γέφυρα και την έσωσε Αστυνομικος πιάνοντας την στον αέρα

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του πιλότος των εναέριων μέσων

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Sold out από τους φίλους του Παναθηναϊκού τα εισιτήρια του τρίτου αγώνα με τη Ρεάλ!

ΜΠΑΣΚΕΤ7 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

ΤΟΠΙΚΑ4 ημέρες πριν

Στις 24.000 ευρώ το ομοίωμα της Αργούς στον κόμβο δημαρχείου με απευθείας ανάθεση

ΜΠΑΣΚΕΤ5 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

ΤΟΠΙΚΑ19 ώρες πριν

Παραδόθηκε ο νέος κυκλικός κόμβος στο Δημαρχείο

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 20χρονη

LIFESTYLE4 ημέρες πριν

Πρωτομαγιά από τον Δήμο Βόλου με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Δημοφιλή