Connect with us

ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας των αγροτών – volos.ert.gr

Δημοσιεύτηκε

on

Μοιράσου το άρθρο:

Είναι άλλη μία εξέγερση της συμπαθούς τάξης των αγροτών, η οποία αντικατοπτρίζει την ανικανότητα και την αδιαφορία και αυτής της κυβέρνησης να αντικρίσει κατάματα τους αγρότες και να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματά τους. Η θέση των ξωμάχων της γης έχει επιδεινωθεί από το 2015,παρά την εύκολη ρητορεία της κυβέρνησης. Η ηγεσία του υπουργείου είναι εντελώς προσδεμένη στον αυτόματο πιλότο των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και αδυνατεί να προωθήσει ένα Εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Σήμερα ο Έλληνας αγρότης είναι ο φτωχότερος στην ευρωπαϊκή ένωση των 28 αλλά και των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι δυσοίωνο για τον αγροτικό τομέα, αλλά η κατάσταση στη χώρα μας είναι σαφώς πιο επιβαρυμένη όχι μόνο λόγω της κρίσης αλλά λόγω των πολλαπλών διαχρονικών προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο επί δεκαετίες. Το εισόδημα των αγροτών έχει μειωθεί κατά 4,9% το 2018 που φέρει τον Έλληνα αγρότη ως τον χαμηλότερο αμειβόμενο με καθαρές μηνιαίες αποδοχές 607 ευρώ, όταν σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αύξηση του Αγροτικού εισοδήματος.

Το κόστος παραγωγής είναι πλέον απαγορευτικό για την καλλιέργεια και την εκτροφή και έχουν εγκαταλειφθεί ακόμα και πολυετείς και δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι τιμές των εισροών [φάρμακα, λιπάσματα] του πετρελαίου, της ενέργειας, του ΦΠΑ έχουν αυξηθεί με τις ευλογίες του Υπουργείου, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες την επιβίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η φορολογία έχει αυξηθεί συνολικά ευνοώντας ακόμα και το παραεμπόριο ενώ οι νέοι αγρότες όπως και οι νέοι επαγγελματίες δεν έχουν καμία υποστήριξη και εγκαταλείπουν τον κλάδο. Οι προβληματικές δομές της αγοράς ενισχύουν την πρακτική των επιχειρήσεων που πιέζουν ασφυκτικά τις τιμές παραγωγού και ευνοούν την δημιουργία καρτέλ [βαμβάκι]. Η έλλειψη σοβαρών συνεταιριστικών οργανώσεων, εκτός εξαιρέσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία οικονομίας κλίμακας και την αύξηση της υπεραξίας του Αγροτικού προϊόντος και τους εισοδήματος των αγροτών. Οι μεγάλες φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με την αναχρονιστική λειτουργία του ΕΛΓΑ.

Οι ασύλληπτες εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που υπολογίζεται σε 6,5 δις ευρώ το χρόνο και άλλα πολλά συνιστούν ένα πολύ άσχημο περιβάλλον στο οποίο καλείται να επιβιώσει αβοήθητος ο αγρότης.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση δεν απαντήσει πειστικά στα κρίσιμα ερωτήματα των αγροτών, η κατάρρευση του Πρωτογενούς τομέα, αλλά και κυρίως των εργαζομένων αγροτών είναι αναμενόμενη με μεγάλες συνέπειες για τον αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την προοπτική της οικονομίας. Για να επανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τομέα αυτό θα πρέπει να προωθήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα με προτεραιότητες.

1. Εκσυγχρονισμός λειτουργίας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης- ενίσχυση τής συνοχής μεταξύ κέντρου και περιφερειακών υπηρεσιών- εφαρμογή και έλεγχος αναπτυξιακών προγραμμάτων.

2. Μείωση κόστους παραγωγής με μείωση των τιμών των εισροών , γενναία επιδότηση του πετρέλαιού και της ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ.

3. Φορολογία του Αγροτικού εισοδήματος με 10% και φορολογική ασυλία των νέων αγροτών επί πενταετία για να ορθοποδήσουν ώστε ασφαλώς να αποδώσουν στην Εθνική οικονομία
4. Στήριξη των συνεταιριστικών οργανώσεων- τυποποίηση- εξαγωγές.

5. Αποφασιστική ενίσχυση της κτηνοτροφίας -προστασία της φέτας και των Π.Ο.Π. προϊόντων στις Διεθνείς συμβάσεις με τρίτες χώρες.

6. Δημιουργία μιας αναπτυξιακής Τράπεζας που θα στηρίξει την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, υπό την εποπτεία της ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων[ΕΤΕ].

7.Προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας με έμφαση στην εφαρμογή της Γεωργίας ακριβείας.

8.Επιμόρφωση γεωτεχνικών και πρωτοπόρων αγροτών.

9. Σύνδεση των αγροτικών επιδοτήσεων με την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Κατάργηση επιτέλους των ιστορικών δικαιωμάτων που προσβάλλουν τη χώρα.

10.Θέσπιση επιτέλους του σύγχρονου ΕΛΓΑ.

Η γεωργία είναι και πρέπει να παραμείνει ο αναπτυξιακός κορμός της χωράς και η βάση για την ανάπτυξη της βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής, της καινοτομίας και της τεχνολογίας , με την αξιοποίηση των πολλαπλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ώστε να θωρακισθεί η ζωοδότρα ύπαιθρος και η περιβαλλοντική ισορροπία. Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ήδη εκρηκτικό και δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών να μην τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας αλλά σαν βασικούς συμμάχους για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της χωράς.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2019/02/12/kraygi-agonias-ton-agroton/

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ

Και στην Μαγνησία είχε «χτύπησει» η συμμορία που δολοφόνησε τον Σταματιάδη

Δημοσιεύτηκε

on

By

Σε δεκάδες διαρρήξεις και κλοπές που σημειώθηκαν από το Νοέμβριο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2018, σε συνολικά δώδεκα νομούς της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στη Μαγνησία, με λεία που προσεγγίζει τις 330.000 €, εμπλέκεται η συμμορία που σκότωσε και τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Σταματιάδη στην Αθήνα. Στο νομό Μαγνησίας τα περιστατικά ανέρχονται στον αριθμό εννέα με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές

Παρουσιάζοντας την εξιχνίαση των παραπάνω διαρρήξεων και κλοπών, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγος Μιλτιάδης Πουρσανίδης, επισήμανε ότι ως μέλη της εγκληματικής ομάδας κατηγορούνται πέντε Αλβανοί υπήκοοι, από τους οποίους τέσσερις ενέχονται στη δολοφονία του 52χρονου επιχειρηματία.
Όπως έγινε γνωστό, τρεις εξ αυτών κρατούνται σε καταστήματα κράτησης της χώρα μας, ενώ ο τέταρτος κρατείται στο Βέλγιο, όπου είχε διαφύγει μετά την ανθρωποκτονία, αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ

Περιοδεία Κ. Δελημήτρου στην Αγριά

Δημοσιεύτηκε

on

By

Μοιράσου το άρθρο:

Τη Δευτέρα 22.04.19 μέλη και φίλοι της Ανυπότακτης Θεσσαλίας πραγματοποίησαν εξόρμηση στην Αγριά του Βόλου. Εκεί, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έδειξαν ότι αναγνωρίζουν και συμπαραστέκονται στον αγώνα τους. Η Αγριά του Βόλου, μια περιοχή που δέχεται το μεγαλύτερο όγκο ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της τσιμεντοβιομηχανίας της ΑΓΕΤ, είναι ξεχασμένη από δημοτική και περιφερειακή αρχή, εγκαταλελειμμένη στη μοίρα της, γιατί εκτός από το πρόβλημα της ρύπανσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των υδάτων, στο οδικό δίκτυο μέσα αλλά και προς την Αγριά.

Η ανυπότακτη Θεσσαλία αντιλήφθηκε, συζήτησε και κατέγραψε τα παραπάνω προβλήματα, και αποτελεί για αυτή δέσμευση το να βρίσκεται κοντά στους πολίτες όχι μόνο των αστικών κέντρων, αλλά και των γύρω περιοχών όπως αυτής της Αγριάς, οι οποίες περιοχές μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Για τον λαό και τον τόπο μας.

e-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/anipotaxtithessalia

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2019/04/23/periodeia-k-delimitroy-stin-agria/

Continue Reading

ΤΟΠΙΚΑ

Κατασκευή Παρατηρητηρίου του Αστεροσκοπείου στον Άγιο Στέφανο

Δημοσιεύτηκε

on

By

Μοιράσου το άρθρο:

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου Παρατηρητηρίου στην κορυφή «Σταυρός» του Αγίου Στεφάνου. Από το Παρατηρητήριο αυτό, οι αστροπαρατηρητές της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος  του Βόλου θα παρατηρούν με τα τηλεσκόπιά τους τα θαυμάσια του έναστρου ουρανού, μαζί με τους μαθητές και τους άλλους αστρόφιλους, κατά τις ξάστερες βραδιές, καθήμενοι στα παγκάκια γύρω – γύρω και εστιάζοντας στους αστέρες και αστερισμούς με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Το Παρατηρητήριο αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την κατασκευή στα επόμενα χρόνια ενός «Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Κέντρου», σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εταιρείας, που θα είναι πρότυπο για τη Θεσσαλία και θα συγκεντρώνει τόσο τη μαθητιώσα νεολαία της περιοχής μας όσο και πολλά σχολεία άλλων περιοχών, που καταφθάνουν με εκδρομικά λεωφορεία και τώρα κάνουν τις αστροπαρατηρήσεις τους με ορθοστασία

 

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://volos.ert.gr/blog/2019/04/23/kataskeyi-paratiritirioy-toy-asteroskopeioy-ston-agio-stefano/

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

ΤΟΠΙΚΑ5 ημέρες πριν

Παραδόθηκε ο νέος κυκλικός κόμβος στο Δημαρχείο

COVER STORY4 ημέρες πριν

Βόλος: Δείτε νέο εναέριο βίντεο από τα εγκαίνια του κυκλικού κόμβου

COVER STORY6 ημέρες πριν

Νέο μπάχαλο – 1.100 υποψήφιοι οδηγοί στον Βόλο περιμένουν να πάρουν το δίπλωμά τους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του Α. Λοβέρδου από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Πέταξε τη σύζυγό του από το αυτοκίνητο μπροστά στα παιδιά τους

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Kρίμα! Έχασε τεράστια ευκαιρία για το break o Παναθηναϊκός που λύγισε 75-72 στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Νεκρή 19χρονη που έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού της

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ3 ημέρες πριν

Τα φώτα στην Τούμπα όπου ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να στεφθεί πρωταθλητής

Χωρίς κατηγορία5 ημέρες πριν

Άναψαν τα φώτα στο συντριβάνι με την Αργω στο νέο κόμβο αποκλειστικές εικόνες και βίντεο

ΜΠΑΣΚΕΤ4 ημέρες πριν

Διαμαρτυρία του Παναθηναϊκού προς Ευρωλίγκα και ΚΕΔ

Δημοφιλή