Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες κατά το Έπος 1940-1941 και το Απόρθητο Ύψωμα 731

Δημοσιεύτηκε

on


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019, 22:28

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού

Εκδήλωση μνήμης για τους πεσόντες κατά το Έπος 1940-1941 και το Απόρθητο Ύψωμα 731 πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (15/3) στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Τέκνων Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940-1941, ομίλια με θέμα το Απόρθητο Ύψωμα 731 κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών απηύθυνε ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Παναγιώτης Κωνστανόπουλος εστίαζοντας στον αγώνα των Ελλήνων που πολέμησαν με περίσσιο σθένος κατά των Ιταλών, εκείνες τις μάχες σώμα με σώμα που άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το ύψωμα 731 βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας.

Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα με διοικητή τους, τον Δημήτριο Κασλά ,μέχρι τη νύχτα της 12ης Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε λόγω απωλειών από το 19ο Σύνταγμα, της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα του λοχαγού Κουτρίδη, μέχρι πέρατος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους το όγδοο ιταλικό σώμα στρατού με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Ιωάννης Καλογερόπουλος ενημέρωσε τους παρεβρίσκοντες για την έκβαση των εργασιών αναζήτησης και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων στρατιωτικών κατά το Έπος 1940-1941. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις Ελλάδας – Ιταλίας στην Αλβανία στον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο έχασαν τη ζωή τους 13.936 Έλληνες στρατιωτικοί και 26 Έλληνες αεροπόροι. Για τα λείψανα των 7.976 στρατιωτικών και των 26 αεροπόρων που παρέμειναν στην Αλβανία δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιχείρηση εύρεσης και συλλογής τους και κατά συνέπεια δεν ενταφιάστηκαν οργανωμένα σε κάποιο στρατιωτικό κοιμητήριο.

Η Ιταλία για την εύρεση και διακομιδή των δικών της πεσόντων το 1962 σύναψε συμφωνία με την Αλβανία και πραγματοποίησε εκτεταμένες εργασίες για δύο έτη (1962/1964) ενώ αποφάσισε να μην δημιουργήσει ιταλικό κοιμητήριο επί αλβανικού εδάφους.

Η ιταλική πλευρά πρόεβη στη συγκέντρωση των εντοπιζόμενων λειψάνων των Ελληνών πεσόντων στρατιωτικών τα οποία και ενταφίασε κατά περιοχές. Ταυτόχρονα ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να μην καλλιεργηθούν οι συγκεκριμένες περιοχές ώστε να είναι δυνατή η εκ των υστέρων εκταφή των πεσόντων.

Από ελληνικής πλευράς οι πρώτες ενέργειες για την εύρεση των πεσόντων ξεκίνησαν το 1973 χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Ακολούθως το 1990 εγκαινιάστηκε η πολιτικοστρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Αλβανίας στο πλαίσιο της οποίας ξεκίνησαν εκ νέου διαβουλεύσεις.

Το 1992 υπεγράφη το ΠΠΣ Ελλάδας – Αλβανίας όπου προβλέπεται για πρώτη φορά η συνεργασία για την εξεύρεση καταλλήλων χώρων για τη δημιουργία κοιμητηρίων Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία με διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Τέσσερα χρόνια αργότερα (1996) υπεγράφη η Συνθήκη Φιλίας, Συνεργασίας, Ασφάλειας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας ενώ με πρωτοβουλία του Έλληνα Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία κ.κ. Αναστασίου για τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ξεκίνησε η κατασκευή δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων πρώτα στις Βουλιαράτες και αργότερα στην Κλεισούρα, που ολοκληρώθηκαν το 1999.

Το 2006 συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας το οποίο προέβλεπε την κατασκευή αρχικά τριών στρατιωτικών κοιμητηρίων (Βουλιαράτες- Κλεισούρα- Κορυτσά) και αποτέλεσε τη βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις και την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπογράφηκε η σχετική για το θέμα Διακρατική Συμφωνία μεταξύ της χώρας και της Αλβανίας η οποία κυρώθηκε στις 7 Αυγούστου 2009 με νόμο 3782/2009.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13.12.2017 δημοσιεύθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας, που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα για τους άταφους πεσόντες και αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης του μεγάλου εθνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος. Πρόκειται για μια απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες για τον εντοπισμό και τον ενταφιασμό των οστών των ηρώων, που κινείται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας και Αλβανίας για το θέμα αυτό, που κυρώθηκε με νόμο το 2010 από τα δύο Κοινοβούλια.

Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, ξεκίνησε επίσημα στις 22 Ιανουαρίου του 2018 παρουσία εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αλβανία, η διαδικασία αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής των Ελλήνων πεσόντων στις περιοχές του Αργυροκάστρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών & Φίλων Πεσόντων Κατά το Έπος 1940 – 41, Γεώργιος Σούρλας, απένειμε τιμητική πλακέτα στον Στυλιανό Πετράκη, Αντιναύαρχο του Π.Ν. και Αρχηγό Στόλου, απερχόμενο πρόεδρο της Ελληνικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της ΜΕΕ.

Ο Γεώργιος Σούρλας, από του βήματος δήλωσε βαθιά συγκινημένος τόσο για την εκδήλωση, όσο και για την αναζήτηση των πεσόντων. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι συγγενείς των πεσόντων ανακουφίζονται, λυτρώνονται… καθώς πλέον θα έχουν ένα μέρος να τιμούν τη μνήμη αυτών των ηρώων.

Δείτε απόσπασμα από την ομιλία του κ. Γεώργιου Σούρλα: 

 

Μιλώντας στην κάμερα του Zougla.gr, ο Γεώργιος Σούρλας, ανέφερε την ιστορική σπουδαιότητα της εν λόγω εκδήλωσης, καθώς είναι η πρώτη χρονιά που άρχισε επισήμως η αναζήτηση των πεσόντων, των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία.

Δείτε τι δήλωσε στην κάμερα του Zougla.gr. o Γεώργιος Σούρλας:

 

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:

 

 

 

Περισσότερα Εδω

COVER STORY

Αχιλλέας Μπέος: Να μη σταματήσει ο αγώνας για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δημοσιεύτηκε

on

By

Το δικό του μήνυμα για τη σημερινή τραγική επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων δίνει με ανάρτηση του στο προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο, ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, που σημειώνει:

«Μια ξεχωριστή μέρα η σημερινή για τον ελληνισμό, αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η ελάχιστη υποχρέωση που μας διακατέχει, ως Έλληνες, είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη και να την μεταφέρουμε στις γενιές που θα ακολουθήσουν, μαζί με την εθνική υποχρέωση να μην σταματήσει ποτέ ο αγώνας για την αναγνώριση και τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Οι 335.000 ψυχές που χάθηκαν απαιτούν από μας όχι μόνο να μην ξεχάσουμε, αλλά επιτέλους να δικαιώσουμε τη θυσία τους, με την διεθνή καταδίκη ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και του Ελληνισμού.

Η ανάδειξη της αλήθειας για τα τραγικά γεγονότα του 1919 ήταν και παραμένει εθνικός στόχος μείζονος σημασίας, αφού μόνο με αυτή θα διασφαλίσουμε και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στο μέλλον.

Μικρά Ασία – Πόντος – Κωνσταντινούπολη είναι χρυσοί κρίκοι στην μοναδική Ιστορία μας και υποκλινόμαστε με βαθύ σεβασμό και ευλάβεια στη γεμάτη δόξα αλλά και τραγικότητα πορεία του Ελληνισμού.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν 4 άτομα για παράνομη κατακράτηση 74 αλλοδαπών

Δημοσιεύτηκε

on

By


Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 15:21

Σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες στην Παλιά Εθνική Οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης (ύψος Αγίου Βασιλείου) εντόπισαν και απελευθέρωσαν συνολικά 74 αλλοδαπούς, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες κρατούσαν τους αλλοδαπούς σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες απαιτώντας χρηματικά ποσά για την απελευθέρωσή τους

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας, για την υπόθεση συνελήφθησαν 4 νεαροί αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος τριών ακόμη συνεργών τους σχηματίσθηκε δικογραφία, για τα αδικήματα της συμμορίας, της αρπαγής και της παράνομης μεταφοράς – προώθησης αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί αστυνομικοί της εν λόγω υπηρεσίας, έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενήργησαν σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες στην προαναφερόμενη περιοχή, εντόπισαν στο εσωτερικό τους 74 αλλοδαπούς, οι οποίοι κρατούνταν παρά τη θέλησή τους από τους τέσσερις συλληφθέντες.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παράτυποι αλλοδαποί μπήκαν παράνομα σε προγενέστερο χρόνο στη χώρα, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στις αποθήκες όπου κρατούνταν μέχρι οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα να καταβάλλουν στους δράστες χρηματικό ποσό προκειμένου να απελευθερωθούν.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε το φορτηγό όχημα, με το οποίο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των 74 ατόμων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 15:28

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας Αγία Βαρβάρα

Δημοσιεύτηκε

on

By

Μια ακόμα σημαντική οδική υποδομή απέκτησε η Κρήτη καθώς σήμερα παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη δόθηκε στην κυκλοφορία το νέο οδικό τμήμα από την Αγία Βαρβάρα προς Μοίρες και Μεσαρά του κάθετου άξονα Ηράκλειο – Μοίρες, μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.

Το έργο που κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Κρήτη είχε επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρισθεί από το σύνολο των φορέων του νησιού ως πολύ μεγάλης σπουδαιότητας τόσο για την περιοχή της Μεσαράς όσο και για όλο το νησί δεδομένου ότι η χρονική διάρκεια της διέλευσης του δρόμου μειώνεται κατά 15 λεπτά, η απόσταση κατά περίπου 5 χιλιόμετρα ενώ με το έργο εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας. Η κίνηση των οχημάτων από το Ηράκλειο προς Μεσαρά, θα γίνεται πλέον μέσω του νέου κυκλικού κόμβου στην είσοδο του οικισμού της Αγίας Βαρβάρας προς Μοίρες, ενώ από Μοίρες προς Ηράκλειο θα γίνεται μέσω του Ισόπεδου Κόμβου στην περιοχή Καστελίου Μοιρών.

«Όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα παραδίδεται σε κυκλοφορία στους πολίτες της Κρήτης ένα έργο που η μελέτη του είχε γίνει πριν το 2000, με απίστευτες καθυστερήσεις, δυσκολίες, ολιγωρίες, με αστοχίες στη μελέτη και στον σχεδιασμό του. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όσους συνέδραμαν για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Είναι ένας άθλος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, από τη διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που ήταν πάνω από το έργο για να λύσουν και τεχνικά και συμβατικά προβλήματα -από την κοινοπραξία των εργοληπτών που πραγματικά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να ολοκληρωθεί το έργο» τόνισε μιλώντας για το έργο ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης.

Ακόμα αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που έχουν μπεί σε τροχιά υλοποίησης στην Κρήτη όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και ο νέος Βόρειος Οδικός Άξονας.

Απάντηση Χρ. Σπίρτζη στον Κυρ. Μητσοτάκη για τον ΒΟΑΚ

Παράλληλα κλήθηκε να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις που έκανε σήμερα από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η ΝΔ σαν κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία.

Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί γιατί όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ δεν είχε δώσει ούτε μελέτες για τον ΒΟΑΚ. Ακόμα για να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση του ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Και αυτό προϋποθέτει ότι θα είναι μαζί του ο Ελληνικός λαός. Μάλλον έχει αστοχήσει και σε αυτή του την πρόβλεψη».

Όπως επεσήμανε, κατά την παράδοση του έργου ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Φώτης Καζάσης, στην παρούσα φάση θα λειτουργεί ο ανισόπεδος κόμβος Μορονίου – Πλουτής από και προς Ζαρό, Αμπελούζο, ενώ οι ανισόπεδοι κόμβοι Γέργερης και Πανασού δεν θα λειτουργήσουν προσωρινά. Ο ανισόπεδος κόμβος Γέργερης αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι.

Η είσοδος από Αγία Βαρβάρα προς Μοίρες, μέσω του ημικόμβου Πρινιά, θα λειτουργήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ ο κόμβος Πανασού σε αμέσως επόμενη φάση.

Ο νέος οδικός άξονας περιλαμβάνει τρεις σήραγγες και δύο στέγαστρα συνολικού μήκους 1,6 χιλιομέτρων και πέντε κοιλαδογέφυρες συνολικού μήκους 928 μέτρων.

Στην παράδοση του νέου οδικού αξονα παρόντες ήταν οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή