Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στήνουν θέμα Τουλουπάκη λόγω… Novartis

Δημοσιεύτηκε

on


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019, 18:09

Πολλά ερωτήματα ως προς τις επιδιώξεις των κύκλων που διακίνησαν τη δημοσιογραφική «αποκάλυψη» περί σκοτεινών σημείων στην απόκτηση από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενός διαμερίσματος 110 τ.μ. στον ευρύτερο χώρο της Ακρόπολης προκάλεσε η συστηματική αναπαραγωγή της πληροφορίας αυτής από το σύνολο των αντιπολιτευτικών συστημικών μέσων.  Και αυτό διότι από μόνο του το «δημοσιογραφικό ρεπορτάζ» δεν ήταν επαρκές για να στηρίξει μία τόσο συστηματική αναπαραγωγή μίας είδησης που φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Δεν είναι και λίγο πράγμα να υπονοείς πως η εισαγγελέας Διαφθοράς οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το πώς απόκτησε μία κατοικία. Η «αποκάλυψη» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ έθεσε ερωτήματα χωρίς να διαθέτει απαντήσεις. Επιπροσθέτως ακούστηκε κατά την διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού πως η «αποκάλυψη» αυτή ξεκίνησε από μία καταγγελία – φάκελο που έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία του σταθμού πριν από 10 ημέρες.

Για του λόγου το αληθές πρέπει να επισημανθεί πως η «πληροφορία» αυτή διακινείται στα δημοσιογραφικά γραφεία εδώ και περίπου τέσσερις μήνες. Το zougla.gr είχε στα χέρια του τον ανάλογο φάκελο εξαρχής. Ως όφειλε η δημοσιογραφική ομάδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας εξέτασε την υπόθεση και προέβη στην αναγκαία δημοσιογραφική έρευνα όπως επέβαλε η σοβαρότητα του ζητήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις η έρευνα είναι πολυεπίπεδη και σύνθετη. Εξαρχής λοιπόν προέκυψε πως όντως η εισαγγελέας προέβη σε μία αγορά το 2008 ενός διαμερίσματος 110 τ.μ. στον τέταρτο όροφο μίας πολυκατοικίας, σε μία αναβαθμισμένη συνοικία χωρίς όμως αυτή η αγορά να καταδεικνύει υπερβολή ή νεοπλουτισμό. Όντως η αντικειμενική αξία αυτού του διαμερίσματος τότε, δηλαδή πριν  την κρίση, ήταν αυτή που αναγράφεται στα επίσημα έγγραφα και είναι της τάξης των 284.000 ευρώ. Στους τότε πίνακες της εφορίας, σε αυτή την πολεοδομική ζώνη και σε αυτού του τύπου τα ακίνητα όντως αντιστοιχούσε αυτή η αντικειμενική αξία.


(Η αντικειμενική αξία του ακινήτου όπως φαίνεται στη συμβολαιογραφική πράξη)

Από τη δημοσιογραφική έρευνα του zougla.gr προέκυψε πως η εισαγγελέας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχε προβεί σε μία προσημείωση υπέρ μίας συστημικής τράπεζας. Η προσημείωση αυτή από μόνη της υπερκάλυπτε όχι μόνο την συνολική αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και την εμπορική του αξία της περιόδου εκείνης όπως αυτή προκύπτει από τις απαντήσεις που εισέπραξε η ηλεκτρονική εφημερίδα από γνωστά και έμπειρα μεσιτικά γραφεία της Αττικής. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι με την παραπάνω εκτίμηση των μεσιτικών γραφείων ταυτίζεται και η εκτίμηση τραπεζικών κύκλων και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις οποίες απευθύνθηκε το zougla.gr.

(Οι προσημειώσεις που επέβαλε η τράπεζα στον αγοραστή)

Όμως από την έρευνα προέκυψε πως και το επόμενο έτος, το 2009 καθώς και το 2011, η κ. Τουλουπάκη προέβη σε δύο ακόμη προσημειώσεις στο ίδιο ακίνητο και υπέρ της ιδίας συστημικής τράπεζας. Το συνολικό ποσό και των τριών αυτών προσημειώσεων ξεπερνά κατά πολύ το επιθυμητό πλαφόν εγγυήσεων που θα ζητούσε βάσει των υφισταμένων πρακτικών μία τράπεζα για να διασφαλιστεί.

Κατόπιν όλων αυτών η δημοσιογραφική ομάδα του zougla.gr κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υφίσταται θέμα με το ακίνητο αυτό και πως δεν στηρίζεται καταγγελία κατά της εισαγγελέως. Τέσσερις μήνες αργότερα και σε μία εξαιρετικά περίεργη χρονική στιγμή, το θέμα επανέρχεται. Αυτή τη φορά όμως επανέρχεται «λειψό», δηλαδή βασίζεται στο εάν ή όχι η αξία του ακινήτου αυτού, το οποίο αγοράστηκε το 2008, έχει επαναξιολογηθεί ή όχι από την εφορία και εάν έχει συμβεί αυτό, τότε θα έπρεπε να ελεγχθεί για το κατά πόσο η αγοραστής, δηλαδή η εισαγγελέας, έχει πληρώσει στην εφορία το ποσό που προκύπτει από αυτή την επαναξιολόγηση. Με λίγα λόγια, χωρίς κανένα στοιχείο διαχέεται λάσπη στον ανεμιστήρα. Όμως η χρονική στιγμή είναι όντως περίεργη. Διότι η «αποκάλυψη» έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά την κατάθεση στην εισαγγελέα Διαφθοράς του ογκώδους πορίσματος 3.000 σελίδων επί της υποθέσεως Novartis από την Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Κατά γενική ομολογία, το πόρισμα αυτό αφορά μία σειρά από δημόσιους λειτουργούς οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλον λόγο έχουν εμπλακεί στην υπόθεση Novartis όσον αφορά κυρίως στην περίοδο υπερτιμολόγησης συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Νομικοί κύκλοι, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα προ ημερών πως από την στιγμή που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα θα πρέπει να πλησιάζει η στιγμή ολοκλήρωσης του συνολικού ανακριτικού έργου του εισαγγελέως Διαφθοράς και την κατάθεση του τελικού πορίσματος συνολικά για την υπόθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή ανακύπτει περιέργως «ζήτημα Τουλουπάκη» με την αγορά ενός διαμερίσματος το 2008.

Είναι αλήθεια πως ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε η «αποκάλυψη» από το δελτίο ειδήσεων του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού πρόδιδε την ανασφάλεια εκείνων που διαχειρίζονταν το δημοσιογραφικό προϊόν. Ήταν έκδηλη η αμηχανία και η συστολή και για τον λόγο αυτό ο δημοσιογραφικός λόγος περιορίστηκε σε ερωτήσεις αποφεύγοντας εντέχνως, ή διότι δεν γινόταν αλλιώς, την όποια διερευνητική διείσδυση στην ουσία της υπόθεσης.

Είναι προφανές πως οι ίδιοι κύκλοι οι οποίοι προέβησαν σε διαρροές προ τετραμήνου επιχείρησαν εκ νέου να διαρρεύσουν πληροφορίες με την ελπίδα να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται ούτε το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, ούτε και ασκείται πολιτική.

Εξώδικο Τουλουπάκη σε ΣΚΑΪ

Δημόσια συγνώμη απαιτεί από το ΣΚΑΪ η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με εξώδικο που απέστειλε στον τηλεοπτικό σταθμό χαρακτηρίζοντας ψευδές και συκοφαντικό το ρεπορτάζ που προβλήθηκε για το θέμα του σπιτιού της. Η κ. Τουλουπάκη με το εξώδικό της στρέφεται σε βάρος τόσο του ΣΚΑΪ όσο και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου που παρουσίασε τις «αποκλειστικές», όπως τις περιέγραψε, πληροφορίες για το φορολογικό καθεστώς του σπιτιού της, χωρίς ωστόσο να έχει καν επικοινωνήσει μαζί της, για να τις επιβεβαιώσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αναφέρει στο εξώδικό της ότι το μοναδικό ακίνητο που έχει στην κατοχή της είναι ένα ενυπόθηκο διαμέρισμα στο Κουκάκι για το οποίο δήλωσε το πλήρες τίμημα αγοράς του τόσο στη φορολογική της δήλωση όσο και στη δήλωση Πόθεν Έσχες. Η εισαγγελέας επισημαίνει ότι για την αγορά καταβλήθηκε το σύνολο της πραγματικής του αξίας και σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία η οποία προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από την καταβολή φόρου μεταβίβασης για ακίνητο πρώτης κατοικίας με εμβαδό μικρότερο από 200 τ.μ. (Ν3634/2008 αρ. 3) δεν ήταν υπόχρεη σε καταβολή φόρου μεταβίβασης ακινήτου.

Η εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εξώδικο της, διερωτάται για τις σκοπιμότητες αλλά και τα συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετεί η αφιλτράριστη δημοσίευση ενός αδιασταύρωτου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ σε βάρος μιας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία υπηρετεί στη νευραλγική θέση της προϊσταμένης στην Εισαγγελία Διαφθοράς.  Τονίζει εξάλλου ότι δεν είχε προηγηθεί  καμία προσπάθεια επικοινωνίας μαζί της προκειμένου να εξακριβωθούν τα καταγγελλόμενα και να ζητηθούν διευκρινήσεις. 

Η Ελένη Τουλουπάκη ζητά άμεση επανόρθωση από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μέσω του σημερινού κεντρικού δελτίου ειδήσεων και δημόσια δήλωση συγγνώμης για τα όσα «αναληθή και άκρως συκοφαντικά», όπως αναφέρει, παρουσιάστηκαν σε βάρος της. Σε διαφορετική περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε άλλες δικαστικές ενέργειες εναντίον του σταθμού.

Περισσότερα Εδω

ΕΛΛΑΔΑ

Καλογρέζα: Το σημείωμα του 87χρονου αυτόχειρα για τα λεφτά που του έκλεψαν, λίγο πριν την αυτοκτονία -«Οι 4 δολοφόνοι μου»

Δημοσιεύτηκε

on

By

 

Το περιστατικό στην Καλογρέζα εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας (20/5), όταν το άψυχο σώμα του άτυχου 87χρονου αιωρούνταν στο μπαλκόνι του σπιτιού του. (περισσότερα…)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συντάξεις και τέσσερα επιδόματα θα πληρωθούν την Παρασκευή

Δημοσιεύτηκε

on

By

 

Οποιοδήποτε θετικό μέτρο μπορεί να ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Την Παρασκευή όμως τελειώνει η… χαρά του Μαίου και από την πρωτομηνιά θα ξεκινήσει ο προβληματισμός του Ιουνίου με σειρά διαβουλεύσεων με τους θεσμούς ειδικά σε ότι αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. (περισσότερα…)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίκαλα: Μαχαίρωσε τη γυναίκα του μέσα στο αυτοκίνητο –Πάτησε φρένο και έβγαλε σουγιά

Δημοσιεύτηκε

on

By

 

Στο Νοσοκομείο Τρικάλων μια 39χρονη μετά από επίθεση που δέχτηκε από το σύζυγό της. (περισσότερα…)

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

ΤΟΠΙΚΑ53 λεπτά πριν

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων στη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιμελητηρίων

ΤΟΠΙΚΑ54 λεπτά πριν

Ιάσονας Αποστολάκης: Θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

ΤΟΠΙΚΑ1 ώρα πριν

Το φυλλάδιο του συνδυασμού «Πύλης Όραμα » με όλους τους υποψηφίους – Trikalaola.gr

ΤΟΠΙΚΑ2 ώρες πριν

ΛΑΣ Βόλου: «Για ακόμη ένα Μάη στην εγκατάλειψη η Πορταριά και η Μακρινίτσα»

ΤΟΠΙΚΑ2 ώρες πριν

Ημερίδα «Θαλάσσια Ρύπανση: Πόσο μας απασχολεί; Πόσο μας απειλεί; Πόσο μας κοστίζει;»

ΤΟΠΙΚΑ3 ώρες πριν

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα στον Παλαμά

ΤΟΠΙΚΑ3 ώρες πριν

Α.Π.Ο.Δρασης: «Καθαρό το νερό στις Σταγιάτες και χωρίς χλώριο»

ΤΟΠΙΚΑ3 ώρες πριν

Πλήθος αγώνων και συμμετοχών δρομέων του ΣΔΥ Βόλου το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαΐου

ΤΟΠΙΚΑ3 ώρες πριν

Νέα κατάσχεση 480.000 ευρώ σε λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ από την ΕΡΓΗΛ

ΤΟΠΙΚΑ4 ώρες πριν

Νέα πρεμιέρα από την Πειραματική Σκηνή

ΚΟΣΜΟΣ7 ημέρες πριν

Σεισμός 7,5 βαθμών-Eκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

VIDEO6 ημέρες πριν

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Φώτης Τζατζάκης στο Παράθυρο στη Θεσσαλία 15/05/2019

Χωρίς κατηγορία6 ημέρες πριν

Έφυγε από τη ζωή ο Νικος Μπαλατσούκας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 ημέρες πριν

Όλγα Γεροβασίλη: Δεν υπάρχει καμία ανοχή στην ανομία και τη βία (video)

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Στην εντατική ο Δημήτρης Κουφοντίνας

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Φίδι  μήκους ενός μέτρου  αναστάτωσε το κέντρο της πόλης

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Mάγεψαν οι «ινδιάνοι» του Αιγαίου στον Βόλο

ΤΟΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

34 χρόνος επιχείρησε να μεταφέρει παράνομα εξάτμιση δικύκλου με το «Εξπρές Σκιάθος» στο Βόλο

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Βρέθηκε η μητέρα με το βρέφος που εξαφανίστηκαν από τα Γιαννιτσά

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Συνελήφθη 35χρονος που ασελγούσε σε γυναίκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Δημοφιλή