Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Κέρδισε χρόνο η Μέι – Πίεση τώρα από Κόρμπιν και σκληροπυρηνικούς (video)

Δημοσιεύτηκε

on

Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι η ημερομηνία της αποχώρησης του ΗΒ να αναβληθεί ως την 31η Οκτωβρίου, γνωστοποίησε τα ξημερώματα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και επισήμανε ότι η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητούμενων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του BREXIT.

Ο κ.Τουσκ επέμεινε ότι το ΗΒ θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου, υπογραμμίζοντας οτι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.

Βέβαιος ότι το ΗΒ θα επιδείξει πνεύμα καλής συνεργασίας κατά τη διάρκεια της παράτασης της διαδικασίας δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Παρά την αναβολή, το ΗΒ μπορεί ακόμη να φύγει σύντομα, χωρίς να χρειαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, εάν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη που τη συνοδεύει πριν από την 22α Μαΐου, τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η κ.Μέι αναγνώρισε την «τεράστια απογοήτευση» πολλών, διότι το ΗΒ αναγκάστηκε να ζητήσει νέα παράταση και πρόσθεσε ότι «λυπάται ειλικρινά» διότι δεν κατάφερε να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες για το διαζύγιο.

Το ΗΒ καλείται να επιλέξει εάν θα οργανώσει ευρωεκλογές, όπως οφείλει στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας παράτασης ή θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.

Η δεύτερη αναβολή που συμφωνήθηκε μάλλον θα είναι και η τελευταία, προεξοφλεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020, τάχθηκε στη Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας.

Η παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, αφού θα περιόριζε τη δυνατότητά της να χαράσσει αυτόνομα εμπορική πολιτική και να συνάπτει ανεξάρτητα εμπορικές συμφωνίες, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ.

Ένα άτακτο Brexit παραμένει πιθανό, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Σιμπέτ Ντιαγέ μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CΝews, αναφέροντας ότι «Δεν είναι απίθανο να έχουμε ξανά ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πρόωρες εκλογές ή περαιτέρω παράταση του Brexit είναι μεταξύ των δυνατοτήτων που έχει το Λονδίνο, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης 11/4 ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. «Όλα είναι πιθανά», επεσήμανε ο Έτινγκερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Τα πιθανά σενάρια

Αν η συμφωνία διαζυγίου, που συνήφθη από την Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, επικυρωθεί από τα δύο μέρη πριν από τις 31 Οκτωβρίου, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβει χώρα την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.

Τα πιθανά σενάρια

Έξοδος με συμφωνία την 1η Ιουνίου

Η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε μέχρι τώρα ανίκανη να κάνει τους βουλευτές να υιοθετήσουν τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια Συνθήκη Αποχώρησης, η οποία ρυθμίζει τα του διαζυγίου, και μια Πολιτική Διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Αν και η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα ανοίξει και πάλι τις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη Αποχώρησης, η Τερέζα Μέι μπορεί να ποντάρει στην Πολιτική Διακήρυξη για να επιτύχει έναν συμβιβασμό που να μπορεί να συγκεντρώσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Με αυτόν τον στόχο, η επικεφαλής των Συντηρητικών άρχισε την περασμένη εβδομάδα συνομιλίες με τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Μπορεί επίσης να οργανώσει μια σειρά ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο πάνω σε διάφορες επιλογές για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της πριν από τις 22 Μαΐου, διότι θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα της στις ευρωεκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου. Αν το καταφέρει, οι Βρετανοί θα αποχωρήσουν από την ΕΕ την 1η Ιουνίου.

Έξοδος με συμφωνία αργότερα

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ μετά την 1η Ιουνίου, αυτό θα σημαίνει πως έχει συμμετάσχει στις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου.

Αν η συμφωνία διαζυγίου περάσει το στάδιο του Κοινοβουλίου στη διάρκεια του Ιουνίου, οι Βρετανοί θα βγουν από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί τον Ιούλιο, την 1η Αυγούστου κ.ο.κ..

Κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου θα εξετασθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται το Brexit.

«No deal»

Το σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, το οποίο φοβούνται οι οικονομικοί κύκλοι, θα σήμαινε μια βίαιη έξοδο και χωρίς μεταβατική περίοδο ούτε σχέδιο για τη συνέχεια της σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Έπειτα από 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ, η χώρα θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση από τη μια μέρα στην άλλη και θα υπόκειται πλέον στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το διαζύγιο αυτό θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθήσει να είναι μέλος της ΕΕ τη στιγμή των ευρωεκλογών τον Μάιο, αλλά αρνηθεί να συμμετάσχει σ’ αυτές.

Το «no deal» θα μπορούσε επίσης να συμβεί την 31η Οκτωβρίου, αν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να επιτύχει την υιοθέτηση της συμφωνίας της στο τέλος της προθεσμίας των έξι μηνών.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις προετοιμασίες τους εν όψει αυτού του ενδεχομένου, έστω κι αν οι 27 και οι βρετανοί βουλευτές λένε πως δεν το θέλουν.

Βουλευτικές εκλογές

Μπορεί να προκηρυχθούν αν το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν καταφέρουν να υπερβούν τις διαφωνίες τους για το Brexit.

Εκλογές μπορεί επίσης να οργανωθούν έπειτα από ενδεχόμενη υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

«No Brexit»

Μια τέτοια στροφή, η οποία υποστηρίζεται από μια μειοψηφία βουλευτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, το οποίο θα ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου, στο οποίο οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Η επιλογή της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος αναφέρθηκε από το Εργατικό Κόμμα κατά τις συνομιλίες του με την κυβέρνηση, αλλά αυτή επανέλαβε πως είναι αντίθετη σε κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να έχει ανάγκη την έγκριση των άλλων κρατών μελών.

Πηγές: Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις:

Brexit: «Ευέλικτη» παράταση έως την 31η Οκτωβρίου συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Brexit: Διέξοδο στο αδιέξοδο αναζητούν οι 27 (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή