Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Στερεά Ελλάδα: Aυξάνεται το ενδιαφέρον των ομογενών για ακίνητα

Δημοσιεύτηκε

on

Για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια) σε πόλεις και περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως η Αράχωβα, οι Δελφοί, το Γαλαξίδι, το Καρπενήσι, η Αμφισσα, η Λαμία, τα Καμμένα Βούρλα, η Χαλκίδα, η Λειβαδιά, η Κάρυστος, η Κύμη, μιλήσαμε στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» στη Φωνή της Ελλάδας με τους μεσίτες ακινήτων Γιάννη Ρεβύθη, Ταξιάρχη Αντωνίου, Τάσο Σαίτη και ‘Ακη Οικονόμου. Κάποιες περιοχές έχουν μείνει πίσω ενώ άλλες έχουν ανακάμψει δυναμικά. Ενδιαφέρον από ομογενείς των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Γερμανίας κυρίως.

Γιάννης Ρεβύθης

Ομογενείς απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων σε περιοχές της περιφέρειας Στερεάς τα τελευταία δυο χρόνια, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρχοντικά στο Γαλαξίδι, στους Δελφούς κι αλλού που πωλούνται κάτω του κόστους και μπορούν να ανακαινισθούν.

Οι τιμές στους Δελφούς κυμαίνονται μεταξύ 1100-1200 ευρώ το τ.μ. ενω δεν υπάρχουν πολλά σπίτια για ενοικίαση.

Λίγο πιο ακριβά είναι τα ακίνητα στην Αράχοβα αφού οι τιμές διαμορφώνονται μεταξύ 1200 και 1300 ευρώ το τ.μ. Οσον αφορά τα μισθώματα, αυτά δεν έπεσαν γιατί υπήρχαν πολλοί ενοικιαστές είτε για μια εβδομάδα, την σεζόν ή τον χρόνο.

Ερωτηθείς που κυμαίνονται τα ενοίκια, ο ίδιος τόνισε πως ένα σπίτι με 3 δωμάτια και πάρκινγκ νοικιάζονται προς 1000-1200 ευρώ τον μήνα για χειμερινό τουρισμό.

Οσον αφορά το τίμημα για οικόπεδα εκτός οικισμού στην Αράχοβα, ο κ. Ρεβύθης ανέφερε πως ξεκινούν απο 50 χιλ. και ανεβαίνουν στις 100 χιλ. ευρώ το στρέμμα. Τα 4 στρέμματα εκτός σχεδίου χτίζουν 200 τ.μ. πλέον υπογείου.

Στο Γαλαξίδι, κάποιος μπορεί να βρεί σπίτι με θέα στη θάλασσα απο 1000 μέχρι 1200 ευρώ το τ.μ. και από 700 ευρώ για σπίτι χωρίς θέα.

Το τίμημα ανα στρέμμα ξεκινά απο τις 4 χιλ. ευρώ και φθάνει τις 15 χιλ. ευρώ.

Πολύ φθηνότερες είναι οι τιμές στην Αμφισσα και στη Λειβαδιά καθώς υπάρχουν σπίτια άνω των 15-20 ετών που πωλούνται προς 500-600 ευρώ το τ.μ. Αν πρόκειται για μονοκατοικία με οικόπεδο, οι τιμές ανεβαίνουν.

Ταξιάρχης Αντωνίου, Ευρυτανία

Ομογενείς, όπως συνταξιούχοι απο την Αυστραλία, έχουν επιστρέψει στην Ευρυτανία, αγοράζοντας σπίτια ή ανακαινίζοντας παλιά πέτρινα.

Διαμέρισμα 100 τ.μ. με πάρκινγκ κοστίζει από 85-95 χιλ. έως 195 χιλιάδες ευρώ. Ενα σπίτι ηλικίας 10-15 ετών ξεκινά από 45-60 χιλ. ευρώ και φθάνει τις 110 χιλ. ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος αγοράς οικοπέδου, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στο Καρπενήσι κοστίζει από 25-35 χιλ. ευρώ και ανεβαίνει στις 80-90 χιλ. ευρώ ενώ στην επαρχία ξεκινά απο 20-25 χιλ. και φθάνει τις 70-75 χιλ. ευρώ με ξένους όπως Αραβες, Αμερικάνους να έχουν επενδύσει.

Οσον αφορά τα αγροτεμάχια, 4 στρέμματα στο Καρπενήσι ξεκινάνε από 40-60 χιλ. ευρώ και φθάνουν τις 150-220 χιλ. ευρώ. Στα χωριά της Ευρυτανίας, τα 4 στρέμματα μπορούν να αγορασθούν από 30-50 χιλ. ευρώ έως 100-150 χιλ. ευρώ.

Τάσος Σαίτης, Βοιωτία

Οι τιμές των ακινήτων είχαν υποχωρήσει έως 40% κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ομογενείς απο τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Γερμανία έχουν αγοράσει ακίνητα ενώ Γάλλοι, Γερμανοί και Βούλγαροι είναι οι κυριότεροι αγοραστές ανάμεσα στους ξένους.

Στην Χαλκίδα, ένα σπίτι 10ετίας με πάρκινγκ και αποθήκη μπορεί να αγορασθεί προς 1000 ευρώ το τ.μ. ενώ 25ετίας προς 500-600 ευρώ το τ.μ.

Κατά μέσο όρο, το μίσθωμα για σπίτι 100 τ.μ. είναι 500 ευρώ τον μήνα.

Οσον αφορά τα οικόπεδα, 4 στρέμματα εκτός σχεδίου στην Βόρεια Εύβοια πωλούνται προς 20-35 χιλ. ευρώ συνολικά.

Στην Κάρυστο, ένα σπίτι με οικόπεδο κοστίζει μεταξύ 150 και 250 χιλ. ευρώ.

Παλιά σπίτια για να αγοράσει μπορεί κάποιος να βρεί στην Κύμη προς 20-30 χιλ. ευρώ αλλά χρειάζονται ανακαίνιση.

Ακης Οικονόμου, Λαμία

Η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να ανακάμπτει στη Λαμία, σημειώνει ο κ. Οικονόμου. Ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία αγοράζουν ακίνητα, π.χ. παραθεριστικές κατοικίες.

Μια βίλα στο Θεολόγο τιμάται από 100 έως 350 χιλ. ευρώ ενώ στα Καμμένα Βούρλα μπορεί να βρεί σπίτι 100 τ.μ. από 50 έως 70 χιλ. ευρώ και μια γκαρσονιέρα αντί 25 χιλ. ευρώ.

Ενα σπίτι 15ετίας στη Λαμία αγοράζεται προς 450-500 ευρώ το τ.μ. ενώ σπίτι 10ετίας προς 900 ευρώ το τ.μ.

Ενα οικόπεδο 1000 τ.μ. εντός σχεδίου με συντελεστή δόμησης 0,8 μπορεί να αγορασθεί μεταξύ 40 και 50 χιλ. ευρώ

Ενα στρέμμα εκτός σχεδίου κοστίζει από 5 έως 8 χιλ. ευρώ. Ομως, οι τιμές υποχωρούν αν κάποιος αγοράσει μεγάλες εκτάσεις όπως κάποιος απο τον Λίβανο που αγόρασε 3 χιλ. στρέμματα για καλλιέργεια ιδικής κάνναβης αντί 2,7 εκ. ευρώ, δηλ. 900 ευρώ το στρέμμα.

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Ηχολήπτης: Στέλιος Καμπουρόπουλος

Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Κώστας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

ΚΟΣΜΟΣ

Ρουκέτες στην Συρία σκοτώνουν δέκα άμαχους  

Δημοσιεύτηκε

on

By

Σε βομβαρδισμό με ρουκέτες  έχασαν τη ζωή τους δέκα άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, χθες Πέμπτη σε επίθεση εναντίον κωμόπολης και καταυλισμού εκτοπισμένων στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, το τελευταίο μεγάλο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη χώρα, ανακοίνωσε ΜΚΟ.  Άλλοι τριάντα άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Στην επαρχία εφαρμόζεται υποτίθεται από τον Σεπτέμβριο του 2018 κατάπαυση του πυρός κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψαν η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, και η Τουρκία, προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων ανταρτών εκεί.

Ωστόσο οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν έχουν σταματήσει να εξαπολύουν πλήγματα, που έχουν γίνει συχνότερα και φονικότερα εδώ και δύο μήνες. Μόνο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο τα βίαια επεισόδια εκτόπισαν πάνω από 86.500 ανθρώπους, επιδεινώνοντας «μια ανθρωπιστική κατάσταση ήδη επισφαλή», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Reuters

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Β. Ιρλανδία: Ενδεχομένως «τρομοκρατική ενέργεια» ο θάνατος δημοσιογράφου

Δημοσιεύτηκε

on

By

Μια 29χρονη δημοσιογράφος σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Λοντοντέρι, στη Βόρεια Ιρλανδία, κι ο θάνατός της αντιμετωπίζεται από τη βορειοϊρλανδική αστυνομία «ως τρομοκρατική ενέργεια».

https://platform.twitter.com/widgets.js

«Μπορώ δυστυχώς να επιβεβαιώσω ότι έπειτα από ανταλλαγές πυρών τη νύχτα στο Κρέγκαν, μια 29χρονη γυναίκα σκοτώθηκε», ανέφερε μέσω Twitter ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας (PSNI), ο Μαρκ Χάμιλτον. Αντιμετωπίζουμε αυτό το γεγονός ως τρομοκρατική ενέργεια» και «διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία», πρόσθεσε. (περισσότερα…)

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Eπιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ την δοκιμή όπλου από τη Β. Κορέα

Δημοσιεύτηκε

on

By

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης 18/4 ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια νέα δοκιμή οπλικού συστήματος την Τετάρτη 17/4, διευκρινίζοντας ότι δεν επρόκειτο για πύραυλο.

«Έγινε μια δοκιμή», δήλωσε ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Τα κρατικά μμε της Β. Κορέας μετέδωσαν αργά χθες ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεπε τη δοκιμή ενός «τακτικού κατευθυνόμενου όπλου» με «ισχυρή γόμωση», χωρίς όμως να διευκρινίσουν τι όπλο ήταν αυτό.

«Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες των πληροφοριών μας αλλά αυτό που θα έλεγα είναι ότι δεν επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο», είπε ο Σάναχαν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Όλτα Ξάσκα.

Παρ’ όλο που οι δημοσιογράφοι επέμεναν να μάθουν αν επρόκειτο για χερσαία δοκιμή ή για εκτόξευση, ο Σάναχαν παρέμεινε αόριστος: «Μπορούμε να πούμε ρίψη, εκτόξευση, δοκιμή. Είναι συνώνυμες λέξεις», απάντησε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Σχετική είδηση: Β. Κορέα: Δοκιμή όπλου με «ιδιαίτερη μέθοδο κατευθυνόμενης πτήσης»

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Χωρίς κατηγορία6 ημέρες πριν

Η Σταυρούλα Σπύρου υπ Δημ. Σύμβ. με τον Αχιλλέα Μπέο μίλησε στον ASTRA δείτε το video

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Πέθανε πολιτικός μηχανικός εν ώρα εργασίας

Χωρίς κατηγορία5 ημέρες πριν

13 χρονη Προσπαθησε να βάλει τέλος πηδώντας από γέφυρα και την έσωσε Αστυνομικος πιάνοντας την στον αέρα

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του πιλότος των εναέριων μέσων

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Sold out από τους φίλους του Παναθηναϊκού τα εισιτήρια του τρίτου αγώνα με τη Ρεάλ!

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Ο Μαρινάκης εγγυάται και για το μπάσκετ του Ολυμπιακού

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

ΤΟΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

Στις 24.000 ευρώ το ομοίωμα της Αργούς στον κόμβο δημαρχείου με απευθείας ανάθεση

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

«Ντέρμπι στα χαρτιά», ο Παναθηναϊκός συνέτριψε 104-72 την ΑΕΚ – Έχασε στο Περιστέρι ο Ολυμπιακός

ΜΠΑΣΚΕΤ4 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

Δημοφιλή