Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 11 ψέματα του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι

Δημοσιεύτηκε

on

Κατάθεση στον 23ο τακτικό ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου έδωσε ο μυστηριώδης άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν… άφαντος. Ο 44χρονος, ο οποίος δήλωνε επιτηδευματίας, φερόταν να έχει πέντε ταξιδιωτικά γραφεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ήταν παρών στη δολοφονία του ακτιβιστή Ζακ, όπως αποδεικνύουν αποσπάσματα της κατάθεσής του, περιέγραψε μία εναλλακτική πραγματικότητα από αυτή που καταδεικνύουν τα βίντεο-ντοκουμέντο από τη μοιραία εκείνη ημέρα. Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε από την πρώτη στιγμή στην κατοχή της υψηλής ανάλυσης πρωτότυπο βίντεο της κακοποίησης του Ζακ από τους αστυνομικούς στο οποίο το πρόσωπο του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται ευκρινώς. Όταν, όμως, δημοσιοποιήθηκε η μελέτη του Forensic Architecture, ο αυτόπτης αυτός αναγνωρίστηκε από τρίτους που κατέθεσαν σχετικά με την ταυτότητά του. Η αστυνομία αναζητούσε τον μυστηριώδη άνδρα χωρίς να μπορέσει να φτάσει στα ίχνη του μέχρι το πρωί της Παρασκευής (12/4) που προσήλθε από μόνος του για να καταθέσει στον 23ο τακτικό ανακριτή.

Σήμερα Τρίτη, 16 Απριλίου, ο ανακριτής Ανδρέας Λίλος ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες τις δικηγόρους της οικογένειας ότι έκλεισε την διαδικασία της ανάκρισης, χωρίς να έχει καλέσει για κατάθεση τον οπερατέρ που επίσης αναφέρεται στην μελέτη του Forensic Architecture, αλλά και χωρίς να αναζητήσει το επιπλέον υλικό που φαίνεται να υπάρχει.

Το video του Forensic Architecture:

 

Τα 11 ψέματα στην κατάθεση του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι

Όπως αναφέρει σε δημοσίευσή του το omniatv.com  το γεγονός ότι ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι εντοπίζεται από την αρχή να είναι παρών σε όλα τα γεγονότα, πράγμα που επιβεβαίωσε και η προκαταρκτική έκθεση μελέτης του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα 8 Απριλίου, ο 44χρονος ουσιαστικά αρνείται όσα βλέπουμε στα βίντεο. Η κατάθεσή του δεν φωτίζει τα γεγονότα που βλέπουμε να εκτυλίσσονται μπροστά στον «Βενέτη» και την είσοδο του Ζακ στο κοσμηματοπωλείο. Ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο Ζακ ήταν σε «αλλόφρονη» κατάσταση κι ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να καταλάβει τι έλεγε.Ο 44χρονος

Ωστόσο, ο μάρτυρας δίνει ένα νέο στοιχείο. Αναφέρει ότι ο Ζακ επαναλάμβανε τη φράση: «Μη κλείνετε τα μάτια». Μια φράση που θα ταίριαζε να ειπωθεί αν ζητούσε βοήθεια για μια επίθεση ή εκφοβισμό που είχε προηγηθεί ή εκτυλισσόταν μπροστά στους παρισταμένους.

Αξιοπρόσεκτα είναι και τα υπόλοιπα δεδομένα που προκύπτουν από την κατάθεσή του αλλά και την αναγνώρισή του από πολίτες. Ο ίδιος αναφέρει ότι συστήνεται με ψευδώνυμο στις κοινωνικές του σχέσεις, ενώ οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για αφερέγγυο άτομο αλλά και για βίαιο χαρακτήρα.

Η κατάθεσή του, σημείο προς σημείο:

Ψέμα 1ο: «Βρήκα τον Ζακ να πίνει νερό»

Όταν έφτασα εκεί ο Ζακ καθόταν στο πεζούλι και έπινε νερό. Δυο άτοµα ήταν από πάνω του και τους φώναζε «μην κλείνετε τα µάτια, µην κλείνετε τα μάτια».

Όπως βλέπουμε στο βίντεο από την κάμερα του «Βενέτη», ο Ζακ είναι όρθιος όταν, άλλος ένα μάρτυρας που δεν έχει καταθέσει, ο άνδρας με το ανοιχτόχρωμο πουκάμισο, του δίνει ένα μπουκαλάκι νερό που πήρε από τον Βενέτη. Αμέσως ο Ζακ προσπαθεί, εμφανώς ανήσυχα αλλά καθόλου επιθετικά, να μπει στον Βενέτη.

Ψέμα 2ο: «Έκανε επίθεση»

Στη συνέχεια έκανε µία «σαν επίθεση» να τους τρομάξει και έφυγε να πάει να µπει στον Βενέτη.

Πουθενά στο βίντεο του Βενέτη δεν φαίνεται ο Ζακ να κάνει κάτι που να προσομοιάζει με «επίθεση».

Ψέμα 3ο: «Δεν τον εμπόδισα»

Εκεί µπήκα µπροστά του και του είπα “ηρέμησε αγόρι µου, τι συμβαίνει” για να τον βοηθήσω. Του το είπα γιατί ήταν σε αλλόφρονη κατάσταση, µου έκανε και εμένα “αααααα” µε σηκωµένα χέρια και άρχισε να τρέχει. Δεν προσπάθησα να τον αποτρέψω να µπει στο κατάστημα.

Ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι εμφανίζεται από τη γωνία και, όπως έχει παρατηρηθεί εξαρχής, εμφανώς εμποδίζει τον Ζακ από το να μπει στο κατάστημα. Πουθενά δεν φαίνεται ο Ζακ σε «αλλόφρονη κατάσταση», ούτε «σηκωμένα χέρια», ούτε «να τρέχει».

Ψέμα 4ο: «Άρχισε να τρέχει»  

Εγώ συνέχισα να κοιτάω τα δυο άτοµα που προηγουμένως ήταν µαζί µε τον Ζακ. Στην ερώτηση µου τι του συμβαίνει δεν µου απάντησε και µε το μπουκάλι νερό άρχισε να τρέχει, έπεσε πάνω σε τραπέζια καφετέριας […]»

Ο Ζακ, μετά την παρεμπόδισή του από τον άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι, στράφηκε και συνέχισε περπατώντας προς το εσωτερικό της Γλάδστωνος, στην κατεύθυνση του κοσμηματοπωλείου. Δεν «άρχισε να τρέχει».

Ψέμα 5ο: «Δεν τον ακολούθησα»

«Δεν τον ακολούθησα εγώ, άκουσα όµως έναν πολύ δυνατό θόρυβο και όταν κοίταξα προς την κατεύθυνση του θορύβου – ένα ισχυρό µπαµ, τον είδα µέσα στο κοσμηματοπωλείο. Με την φόρα προφανώς που μπήκε, η πόρτα έκανε τον θόρυβο αυτό.»

Όμως, από την αντιπαραβολή και τον συγχρονισμό των βίντεο γνωρίζουμε ότι και οι τρεις – ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι, ο άνδρας με το ανοιχτόχρωμο πουκάμισο και άλλος ένας με τσαντάκι – ακολούθησαν σχεδόν κατά πόδας τον Ζακ όταν αυτός κατευθύνθηκε, περπατώντας και όχι τρέχοντας, προς το κοσμηματοπωλείο.

Επομένως και ο μάρτυρας ήταν μπροστά και γνωρίζει πώς ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. Τη στιγμή μάλιστα που, ό,τι συμβαίνει εκεί, τραβάει την προσοχή των περαστικών, όπως φαίνεται στις κάμερες του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

Ψέμα 6ο: «Τον είδα να ψάχνει συρτάρια και την ταμειακή»

Είδα τον Ζαχαρία να ανοίγει τα συρτάρια και να ψάχνει. Την ταµειακή μηχανή, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, την χτύπαγε. Εγώ θεώρησα ότι δεν κάνει ληστεία γιατί το παιδί δεν ήταν καλά, ήταν αλλόφρων. Το παιδί φαινόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Με βάση την προηγούµενη εικόνα και συμπεριφορά του αφού τον είδα και πριν µπει στο κατάστηµα θεωρώ ότι δεν έκανε ληστεία. Είδα να ψάχνει τα συρτάρια, όχι να αφαιρεί αντικείµενα.

Αυτό έχει αποδειχθεί ψευδές ήδη, αφ’ ενός από τις φωτογραφίες που δείχνουν, αμέσως μετά τα γεγονότα, τα πάντα εντός του κοσμηματοπωλείου να βρίσκονται στη θέση τους, αφ’ ετέρου από τα αποτελέσματα των εξετάσεων της ΔΕΕ για δακτυλικά αποτυπώματα, οι οποίες δεν βρήκαν καθόλου αποτυπώματα του Ζακ στους πάγκους, τα συρτάρια ή την ταμειακή μηχανή – καθώς και στο περιβόητο μαχαίρι – ενώ βρέθηκαν πάνω στην πόρτα του κοσμηματοπωλείου, όπως ήταν φυσικό.

Κανένα αποτύπωμα του Ζακ, σε κανένα αντικείμενο εκτός της πόρτας του κοσμηματοπωλείου.

Ωστόσο, παρά τη θολή και αναξιόπιστη εικόνα που δίνει ο μάρτυρας, επιβεβαιώνει ότι δεν του φάνηκε για ληστεία. Αυτό εγείρει το σημαντικό ερώτημα: ποιος τελικά συνέλαβε το σενάριο της ληστείας; Και γιατί;

Ψέμα 7ο: «Έσπασε την κάτω βιτρίνα με τον πυροσβεστήρα»

Στη συνέχεια το παιδί έσπασε την κάτω µέσα συρόµενη γυάλινη πόρτα µε τον πυροσβεστήρα, µετά είδε ότι είχε και άλλο τζάµι.

Αποδεικνύεται ψευδές από το βίντεο, καθώς ο Ζακ έχει ήδη χτυπηθεί από αντικείμενο που πετάει ο κοσμηματοπώλης και έχει αφήσει τον πυροσβεστήρα πριν γονατίσει και ανοίξει το μέσα κάτω τζάμι της βιτρίνας.

Ψέμμα 8ο: «Ο ΕΚΑΒίτης τον πάτησε στη μέση»

Πριν φτάσει η ΔΙΑΣ το άτοµο του ΕΚΑΒ του είπε «ηρέμησε να σου δέσω τα τραύματα”. Ήταν σε κατάσταση “δεν αντέχω άλλο” όταν βγήκε από το κατάστημα. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, ήταν λαχανιασµένος, φαντάζομαι από την υπερένταση. Μετά κατά την διάρκεια που το ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι, γύρισε προς τα αριστερά του, ο άνθρωπος του ΕΚΑΒ τρόμαξε, τον πατησε στη µεση και του έλεγε “ηρέμησε, ηρέμησε”. Δεν είδα εκείνη την στιγµή να του επιτίθεται ο Ζακ.

Όπως φαίνεται από το βίντεο, ο πρώτος ΕΚΑΒίτης (που ο μάρτυρας, αν και είναι παρών από την αρχή, δεν μας λέει αν ήταν ήδη παρκαρισμένος στον πεζόδρομο ή ήρθε κατόπιν) κλωτσάει τον Ζακ στην πλάτη.

Ψέμα 9ο: «Προέταξε το γυαλί στον κόσμο»

Μόλις μαζεύτηκε η ΔΙΑΣ από πάνω του εκεί είναι που πήρε το γυαλί και το προέταξε προς τον κόσµο.

Ο Ζακ, στην τελευταία κίνησή του να ξεφύγει, πριν καταρρεύσει, πράγματι σηκώνεται κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί. Αλλά, εμφανέστατα, δεν το στρέφει σε κανέναν. Απλώς το κρατάει σφιχτά, ως το τέλος, χωρίς να κάνει καμμία κίνηση, ούτε όταν οι 8 αστυνομικοί έχουν πέσει, πια, πάνω του.

Ψέμα 10ο: «Ο ΔΙΑΣ τον κλώτσησε για να πέσει κάτω»

Αφού έπεσε στο τραπέζι τον κλώτσησε ο ΔΙΑΣ για να πέσει κάτω.

Άλλο ένα εμφανές ψέμα. Αφού ο Ζακ πέφτει στο τραπέζι, τρεκλίζει και πέφτει κάτω. Ο ΔΙΑΣ τον κλωτσάει μετά.

Ψέμα 11ο: «Δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά».

Εκεί τον ακινητοποίησαν οι αστυνοµικοί, και πάλι δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, μιλάμε για αγρίµι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες για κανέναν λόγο. Δεν συνεργαζόταν µε τίποτα για την χειροπέδησή του. Από εκεί και πέρα και οι οκτώ της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν, µε καμία επιτυχία, αντιστεκόταν πολύ, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν πρωτοφανές. Ο ένας είχε βάλει κόντρα το πόδι του στο πάτωμα, ο άλλος προσπαθούσε να του ισιώσει τα πόδια για να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να του βάλουν τις χειροπέδες εκεί ήταν που έπεσε από τον έναν αστυνομικό το γκλοµπ και το σήκωσα για να µην το πάρει κανένας. Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα µε ενάµιση λεπτό που είναι µεγάλος χρόνος. Εγώ είχα βάλει κόντρα το πόδι µου στον έναν αστυνομικό γιατί γλίστραγε, για να µην πέσει κάτω. Για κανέναν λόγο δεν θεωρώ οτι οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες µε την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης. Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε δεν θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν, αυτά δεν τα βλέπεις ούτε στις ταινίες. Τη στιγµή που έφτασε το ΕΚΑΒ κατάφεραν να τον χειροπεδήσουν. Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. Πρέπει να λιποθύµησε στο φορείο.

Το μεγάλο ξέπλυμα των κατηγορούμενων αστυνομικών. Η περιγραφή του μάρτυρα είναι απίστευτη. Έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όλα όσα τεκμηριώνονται στα βίντεο. Ο Ζακ στα χέρια των αστυνομικών είναι εντελώς ακίνητος, ενώ τον κλωτσούν ξαπλωμένο στο έδαφος. Η χειροπέδηση γίνεται σε έναν ετοιμοθάνατο, ενώ το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε χωρίς σφύξεις και χωρίς αναπνοή.

Η περιγραφή αυτή του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι ερμηνεύεται εύκολα αν ληφθεί υπόψη η αρχή της κατάθεσής του:

Είδα στην τηλεόραση το πρόσωπό µου, φοβήθηκα, πήρα έναν φίλο µου αστυνομικό και µε καθοδήγησε να έρθω να καταθέσω.

Μεγεθύνονται τα ερωτήματα

Όπως δήλωσαν οι συνήγοροι της οικογένειας Κωστόπουλου, ο μάρτυρας πρέπει να εξεταστεί ως προς τον ρόλο που είχε στα γεγονότα της δολοφονίας του Ζακ. Η μαρτυρική του κατάθεση είναι ελλιπής και δεν φωτίζει τα σημεία που θα έπρεπε, εκείνα στα οποία διαπιστωμένα ήταν παρών.

Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω άτομο επιβεβαιώνει ότι «ο κοσμηματοπώλης» και ένας «άλλος» πετούσαν «όχι μόνο πέτρες αλλά και τασάκια» όταν ο Ζακ ήταν εγκλωβισμένος στο κοσμηματοπωλείο.

Δύο ερωτηματικά ακόμα που γεννώνται, ως προς τη στάση των αρχών:

Ο ίδιος ο S.C. καταθέτει ότι κάλεσε την αστυνομία από το τηλέφωνό του. Επί επτά μήνες δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ. δεν ασχολήθηκε καν να καλέσει τον αριθμό κινητού τηλεφώνου από τον οποίο είχαν κληθεί για το περιστατικό.

Με δεδομένες τις αντιφάσεις του, την επί 7 μήνες εξαφάνισή του, τα όσα κατατίθενται για το προφίλ του από τους ανθρώπους που τον αναγνώρισαν, οι αρχές δεν θα έπρεπε να διερευνήσουν τις επικοινωνίες του για να διαπιστωθεί αν γνώριζε ή συνομίλησε με κάποιον από τους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή τους αστυνομικούς, τον μεσίτη ή τον κοσμηματοπώλη;

Αυτή του η επιλογή να συσκοτίσει τα γεγονότα, αντί να τα ξεκαθαρίσει, δεν είναι βέβαια ασύμβατη με το γεγονός ότι επί 7 ολόκληρους μήνες αγνοούσε τα καλέσματα της οικογένειας να καταθέσει, ούτε με το γεγονός ότι είχε κάποιον «φίλο αστυνομικό». Είναι επίσης μια επιλογή συμβατή με την συγκάλυψη που επιχειρεί η ΕΛ.ΑΣ. Η οποία ενώ είχε την φωτογραφία του από την αρχή προφανώς δεν έκανε καμμία έρευνα στην περιοχή, μιας και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι είναι διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που έχει την έδρα της λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

Ολόκληρο το κείμενο της κατάθεσης του άνδρα με το κίτρινο μπλουζάκι:

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

23ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑ

Στην Αθήνα σήµερα, 12 Απριλίου 2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:05 π.μ. ενώπιον του 23ου Τακτικού Ανακριτή Ανδρέα Λίλου και της Γραμματέως Φωτεινής Σύρα εμφανίσθηκε ο μάρτυρας, ο οποίος απάντησε ότι ονομάζεται (επ) S. (οv) C. του Y. και της Μ. Τρ., γεν. 1975 στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας […]. Ορκίσθηκε στο Ιερό Ευαγγέλιο κατά τα άρθρα 218 παρ.1 και 219 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και κατέθεσε τα ακόλουθα:

Είμαι ο άντρας που εμφανίζεται µε το κίτρινο μπλουζάκι στο βίντεο της forensic architecture.

Είδα στην τηλεόραση το πρόσωπό µου, φοβήθηκα, πήρα έναν φίλο µου αστυνομικό και µε καθοδήγησε να έρθω να καταθέσω. Είμαι υπάλληλος σε […] µια εταιρία τεχνολογίας η οποία εδρεύει στην Πατησίων […], είμαι διευθύνων σύμβουλος µε υπαλληλική σχέση, όχι μέτοχος. Δεν γνώριζα τον Ζακ Κωτσόπουλο. Πήγα να πάρω καφέ από τον Βενέτη και τον είδα σε αλλόφρονη κατάσταση, νόμιζα ότι είχε πάθει επιληψία. Τον είδα σε πολύ µεγάλη ταραχή. Μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ήταν σε υπερδιέγερση και φώναζε “μην κλείνετε τα μάτια”. Όταν έφτασα εκεί ο Ζακ καθόταν στο πεζούλι και έπινε νερό. Δυο άτοµα ήταν από πάνω του και τους φώναζε “μην κλείνετε τα µάτια, µην κλείνετε τα μάτια”. Στη συνέχεια έκανε µια σαν επίθεση να τους τρομάξει και έφυγε να πάει να µπει στον ΒΕΝΕΤΗ. Εκεί µπήκα µπροστά του και του είπα “ηρέμησε αγόρι µου, τι συμβαίνει” για να τον βοηθήσω. Του το είπα γιατί ήταν σε αλλόφρονη κατάσταση, µου έκανε και εμένα “αααααα” µε σηκωµένα χέρια και άρχισε να τρέχει. Δεν προσπάθησα να τον αποτρέψω να µπει στο κατάστημα. Δεν έχω καμία σχέση µε τον ΒΕΝΕΤΗ, δεν είναι δικό µου το κατάστηµα, ούτε υπάλληλος ήµουν ποτέ, ούτε έχω σχέση µε σώματα ασφαλείας. Εγώ εκείνη την ώρα προσπάθησα να τον ηρεμήσω, να καταλάβω τι συμβαίνει και να τον βοηθήσω. Άρχισε και έτρεχε µετά σαν τον τρελλό. Το έχω ξανακάνει σε άλλον νεαρό, έχω βοηθήσει αρκετό κόσµο και στην Χαλκοκονδύλη στο παρελθόν. Έχω βρει άτοµο στο πάτωµα πεσµένο και έχω καλέσει αστυνομία να το βοηθήσουν. Εγώ συνέχισα να κοιτάω τα δυο άτοµα που προηγουμένως ήταν µαζί µε τον Ζακ. Στην ερώτηση µου τι του συμβαίνει δεν µου απάντησε και µε το μπουκάλι νερό άρχισε να τρέχει, έπεσε πάνω σε τραπέζια καφετέριας, δεν τον ακολούθησα εγώ, άκουσα όµως έναν πολύ δυνατό θόρυβο και όταν κοίταξα προς την κατεύθυνση του θορύβου – ένα ισχυρό µπαµ, τον είδα µέσα στο κοσμηματοπωλείο. Με την φόρα προφανώς που μπήκε, η πόρτα έκανε τον θόρυβο αυτό. Ήταν µόνος του µέσα στο χρυσοχοείο, αναρωτήθηκα αν είναι µέσα και ο χρυσοχόος και τι µπορεί να συμβεί γιατί συνέχισε την αλλόφρονη συμπεριφορά του. Πήγα προς το χρυσοχοείο για να πω στον χρυσοχόο ότι το παιδί μάλλον έχει επιληψία. Είδα τον Ζαχαρία να ανοίγει τα συρτάρια και να ψάχνει. Την ταµειακή μηχανή, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, την χτύπαγε. Εγώ θεώρησα ότι δεν κάνει ληστεία γιατί το παιδί δεν ήταν καλά, ήταν αλλόφρων. Το παιδί φαινόταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Με βάση την προηγούµενη εικόνα και συμπεριφορά του αφού τον είδα και πριν µπει στο κατάστηµα θεωρώ ότι δεν έκανε ληστεία. Είδα να ψάχνει τα συρτάρια, όχι να αφαιρεί αντικείµενα. Δεν είδα να αφαιρεί. Μετά το µπαµ της πόρτας µέσα σε δευτερόλεπτα μαζεύτηκε κόσµος. Εγώ δεν ήξερα ποιος ήταν ο καταστηµατάρχης, είδα δυο άτοµα να κατεβαίνουν από πάνω την Γλάδστωνος µαζί και κατάλαβα ότι ο ένας ήταν ο ιδιοκτήτης. Τον είδα µε τα κλειδιά και απορηµένο. Εκείνη την ώρα ο Ζακ είχε πάρει τον πυροσβεστήρα και προσπαθούσε να βγει. Σκέφτηκα µέσα µου ότι αν βγει το παιδί πριν έρθει η αστυνομία θα θρηνήσουµε θύματα. Με την τρομάρα που είχε το παιδί, οποιοσδήποτε θα έµπαινε µπροστά του, θα προσπαθούσε να διαφύγει µε οποιονδήποτε τρόπο. Στη συνέχεια το παιδί έσπασε την κάτω µέσα συρόµενη γυάλινη πόρτα µε τον πυροσβεστήρα, µετά είδε ότι είχε και άλλο τζάµι. Του πετάξανε όχι µόνο πέτρες αλλά και τασάκια, το τασάκι άλλος το πέταξε, όχι ο κοσμηµατοπώλης. Είδα τον Ζακ µέσα στο κοσμηματοπωλείο να κρατάει μαχαίρι µε μαύρη λαβή και εκεί είπα µακάρι να έρθει η αστυνομία πριν προλάβει το παιδί αυτό να βγει έξω. Έσκυψε µετά και προσπάθησε να βγει έξω και µετά άρχισαν να τον κλωτσάνε. Μου φαίνεται ότι κατά την έξοδό του του έπεσε στον ενδιάµεσο χώρο μεταξύ των τζαμαριών το μαχαίρι, ίσως επειδή τον χτυπούσαν. Παρενέβη ένας ψηλός και τους είπε να σταματήσουν γιατί θα τον σκοτώσουν, το παιδί ήταν ήδη στο πάτωµα. Όσο ήταν στο πάτωμα κρατούσε το λαιμό του. Τα κοψίµατα ήταν στα χέρια και στο κεφάλι είχε λίγα αίματα. Βρήκε το κεφάλι του στα τζάμια. Για λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω κράταγε τον λαιμό του, ενώ δεν είχε κοψίµατα εκεί. Στο ενδιάµεσο εγώ είχα ήδη καλέσει την αστυνοµία, αυτό το έκανα αµέσως μόλις είδα το παιδί µέσα στο κοσμηματοπωλείο. Τους είπα συγκεκριµένα, ελάτε γρήγορα γιατί θα γίνει ζημιά εδώ. Μετά εμφανίστηκε ένα παιδί του ΕΚΑΒ µε μηχανή, του έδεσε το κεφάλι. Πριν φτάσει η ΔΙΑΣ το άτοµο του ΕΚΑΒ του είπε «ηρέμησε να σου δέσω τα τραύματα”. Ήταν σε κατάσταση “δεν αντέχω άλλο” όταν βγήκε από το κατάστημα. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, ήταν λαχανιασµένος, φαντάζομαι από την υπερένταση. Μετά κατά την διάρκεια που το ΕΚΑΒ του έδενε το κεφάλι, γύρισε προς τα αριστερά του, ο άνθρωπος του ΕΚΑΒ τρόμαξε, τον πατησε στη µεση και του έλεγε “ηρέμησε, ηρέμησε”. Δεν είδα εκείνη την στιγµή να του επιτίθεται ο Ζακ. Τρόμαξε όµως το παιδί του ΕΚΑΒ και απομακρύνθηκε. Ταυτόχρονα ήρθε η ΔΙΑΣ και έδωσε σήµα “αφοπλίστηκε ο ληστής απο πολίτες” και πηγαίνοντας προς τον ΖΑΚ. έδωσε σήμα “καλέστε άµεσα ΕΚΑΒ υπάρχει τραυματίας, πιθανά κομµένος στο λαιμό”. Εκεί είπα εγώ στον αστυνομικό, δεν είναι κομμένος στο λαιμό αλλά στα χέρια του. Μόλις μαζεύτηκε η ΔΙΑΣ από πάνω του εκεί είναι που πήρε το γυαλί και το προέταξε προς τον κόσµο. Εξαφανίστηκαν όλοι, πετάχτηκαν σαν τις κατσαρίδες. Αφού έπεσε στο τραπέζι τον κλώτσησε ο ΔΙΑΣ για να πέσει κάτω. Προηγουμένως έτρεχε µε το γυαλί στο χέρι. Εκεί τον ακινητοποίησαν οι αστυνοµικοί, και πάλι δεν μπορούσαν να τον κάνουν καλά, μιλάμε για αγρίµι, δεν μπορούσαν να του βάλουν χειροπέδες για κανέναν λόγο. Δεν συνεργαζόταν µε τίποτα για την χειροπέδησή του. Από εκεί και πέρα και οι οκτώ της ΔΙΑΣ προσπαθούσαν να τον συμμορφώσουν, µε καμία επιτυχία, αντιστεκόταν πολύ, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό το πράγμα, ήταν πρωτοφανές. Ο ένας είχε βάλει κόντρα το πόδι του στο πάτωμα, ο άλλος προσπαθούσε να του ισιώσει τα πόδια για να τον γυρίσουν μπρούμυτα για να του βάλουν τις χειροπέδες εκεί ήταν που έπεσε από τον έναν αστυνομικό το γκλοµπ και το σήκωσα για να µην το πάρει κανένας. Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα µε ενάµιση λεπτό που είναι µεγάλος χρόνος. Εγώ είχα βάλει κόντρα το πόδι µου στον έναν αστυνομικό γιατί γλίστραγε, για να µην πέσει κάτω. Για κανέναν λόγο δεν θεωρώ οτι οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα όριο που επιβάλλει το καθήκον τους, και αυτοί τρομαγμένοι ήταν. Οι ενέργειες που κάνανε ήταν ανάλογες µε την αντίσταση που προέβαλε ο κατά την ώρα δράστης. Αν δεν κάνανε ό,τι κάνανε δεν θα μπορούσαν να τον ακινητοποιήσουν, αυτά δεν τα βλέπεις ούτε στις ταινίες. Τη στιγµή που έφτασε το ΕΚΑΒ κατάφεραν να τον χειροπεδήσουν. Όσο ήταν στο έδαφος είχε τις αισθήσεις του, εγώ τον έβλεπα να κουνιέται. Πρέπει να λιποθύµησε στο φορείο. Σε ερώτησή σας πως και ήμουν τόσο κοντά στο περιστατικό πιστεύω ότι οι αστυνομικοί δεν ασχολήθηκαν µαζί µου, ήταν απασχολημένοι και δεν αισθάνθηκαν απειλή από εμένα. Δεν πήγα να καταθέσω γιατί φοβήθηκα µην μπλέξω, έχω παιδιά.

Τίποτε άλλο δεν έχω να προσθέσω.

Αναγνώσθηκε, βεβαιώθηκε και υπογράφεται

Ο Μάρτυρας Ο Ανακριτής Η Γραμµατέας.

 

Περισσότερα Εδω

ΕΛΛΑΔΑ

Μοτοπορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα

Δημοσιεύτηκε

on

By


Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 08:05

Μοτοπορεία υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα διοργανώνει για σήμερα η Συνέλευση Αλληλεγγύης, στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

Μοτοπορεία αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα Παρασκευή 19 Απριλίου, 6μμ, Πλατεία Εξαρχείων

ΑΜΕΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

Για ακόμα μια φορά ο πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στο επίκεντρο των κατασταλτικών μεθοδεύσεων της δικαστικής και πολιτικής εξουσίας. Συ­γκεκριμένα, στις 27 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου απέρριψε με ομόφωνο βούλευμα το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να του χορηγηθεί η έβδομη κατά σειρά άδεια. Η έβδομη άδεια είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο Φυλακής, αλλά ο εισαγγελέας Χρήστος Καραγιάννης, βρισκόμενος σε διατεταγμένη υπηρεσία, άσκησε βέτο διαφοροποιώντας τη θέση του από τους προηγούμενους συναδέλφους του που χορήγησαν έξι άδειες στον Δ. Κουφοντίνα.

Την τρίτη από αυτές τις άδειες, ο Δ. Κουφοντίνας την κέρδισε πραγματοποιώντας μια σκληρή απεργία πείνας το Μάιο – Ιούνιο 2018. Μετά τη χορήγηση της άδειας και τη μεταφορά του Κουφοντίνα στις φυλακές Βόλου, ακολούθησε ένα κρεσέντο τρομοϋστερίας, μιντιακού κυνηγιού μαγισσών από τα διάφορα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και πιέσεων και παρεμβάσεων τόσο του ντόπιου αστικού πολιτικού προσωπικού όσο και της αμερικάνικης πρεσβείας.

Στο σκεπτικό της απόφασης για μια ακόμα φορά επαναφέρθηκε η εκβιαστική απαίτηση της δικαστικής και πολιτικής εξουσίας προς τους πολιτικούς κρατούμενους να παρα­δώσουν δηλώσεις μετάνοιας και αποκήρυξης της πολιτικής τους ιστορίας, αλλά και ολόκληρης της επαναστατικής ιστορίας του τόπου, ώστε να ανταλλάξουν την προσωπι­κή και πολιτική τους αξιοπρέπεια με την χορήγηση της άδειας. Επαναφέρθηκε η επιδίω­ξη του αστικού κράτους να ταπεινώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους για να πείσει τους καταπιεσμένους πως κάθε αντίσταση απέναντι στους δυνάστες τους είναι μάταιη. Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο στο κατάπτυστο σκεπτικό του, επικαλούμενο πα­λιότερα κείμενα του Δ. Κουφοντίνα, αναφέρει: «Από τις παραπάνω δηλώσεις δεν μπο­ρεί παρά να συνάγεται αρνητικό συμπέρασμα ως προς την πορεία του σωφρονισμού του συγκεκριμένου καταδίκου. Οι δηλώσεις “να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρα­τία“ και “να ξαναπιάσουμε το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων“, οι οποίες παρα­πέμπουν ευθέως στη βία, όχι μόνο δεν αποτελούν ένδειξη μίας πορείας σωφρονισμού και σεβασμού της έννομης τάξης, αλλά αντιθέτως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο, που εμπράκτως και σταθερά αποτάσσεται την έννομη τάξη». Και με ένα εμφυλιοπολεμικού τύπου σκεπτικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές, το Συμβούλιο ψέγει τον Δ. Κουφο­ντίνα επειδή παραμένει σταθερός στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και δεν αρνείται την συγκεκριμένη (κομμουνιστική) ιδεολογία του και τον αγώνα!

Ταυτόχρονα το Συμβούλιο, σε ένα ρεσιτάλ αυταρχικής εκτροπής και νομικίστικων ταχυ­δακτυλουργιών, για πρώτη φορά και σε αντίθεση με την μέχρι σήμερα κατοχυρωμένη πρακτική, προβλέπει πως: «Δεν είναι δυνατή η χορήγηση τακτικής άδειας στην περί­πτωση που ο κρατούμενος έχει καταδικαστεί σε πλείονες της μίας ποινές ισόβιας κάθειρξης»!

Είναι προφανές πως η άρνηση χορήγησης άδειας δεν είναι μια προσωπική υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα. Γιατί στο πρόσωπό του χτυπιέται ολόκληρο το κίνημα, χτυπιούνται όλοι οι καταπιεσμένοι και κολασμένοι, χτυπιέται ο ίδιος ο λαός. Χτυπιέται οποιοσδήπο­τε επιχειρεί να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο της βίας και να αμφισβητήσει την απόλυτη κυριαρχία της αστικής εξουσίας. Χτυπιέται οποιαδήποτε απειθαρχία απέναντι σε ένα σύστημα που βασισμένο πάνω στην ταξική εκμετάλλευση γεννά τη βία, την αδικία, τον πόλεμο και το θάνατο.

Δεν μπορούμε και να μην αναφέρουμε και την απόλυτη συνενοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙ­ΖΑ απέναντι σ’ αυτήν την αυταρχική εκτροπή. Της κυβέρνησης των yes men, της «κυ­βερνώσας αριστεράς» που έχει προσκυνήσει όσο κανένας άλλος τον αμερικάνικο ιμπε­ριαλισμό. Δεν ξεχνάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες, διατηρεί εδώ και τέσσερα χρόνια την αυταρχική διάταξη Δένδια που δίνει δικαίωμα βέτο στους εισαγγε­λείς για τις άδειες των κρατούμενων. Ταυτόχρονα, με τον καινούριο Ποινικό Κώδικα που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί και αυστηροποιεί τον 187Α, τον «αντι»τρομοκρατικό νόμο με τον οποίο δικάζονται και καταδικάζονται αναρ­χικοί και κομμουνιστές αγωνιστές. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου δηλώνει ευθαρσώς ότι “ο νόμος είναι συγκεκριμένος και η χώρα έχει από το 2015 ένα συγκεκριμένο σχέδιο σωφρονιστικής πολιτικής, το οποίο είναι δημοκρατικό και φιλελεύθερο” και ότι “η δημοκρατία δεν εκδικείται”. Η διατήρηση όμως της διάταξης Δένδια και οι απαιτήσεις δηλώσεων μετάνοιας από το Δ. Κουφοντίνα αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

Η αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική τρομοκρατία. Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, στις μεθοδεύσεις της δικαστικής και πολιτικής εξουσίας κατά του Δημήτρη Κουφοντίνα συμπυκνώνεται η ουσία της καταστολής που εξαπολύεται ενάντια σε ολόκληρο το κίνη­μα. Κόντρα στις μεθοδεύσεις αυτές, ενάντια στην “αντι”τρομοκρατική νομοθεσία και στη διάταξη περί εισαγγελικού βέτο για της άδειες, οι δυνάμεις του ευρύτερου κοινω­νικού και ταξικού κινήματος οφείλουν να σταθούν δίπλα στο Δημήτρη Κουφοντίνα που καλείται για μια ακόμη φορά να διεκδικήσει το αυτονόητο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΥ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 6ΜΜ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Συνέλευση αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Στον ανακριτή σήμερα ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος

Δημοσιεύτηκε

on

By


Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 07:27

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος συνελήφθη χθες έπειτα από ένταλμα που εξεδόθη σε βάρος του για εμπλοκή του στην υπόθεση της αποκαλούμενης «Μαφίας των Φυλακών».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, σε πρόσφατες καταθέσεις τους κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, οι δικηγόροι κ.κ. Αναγνωστόπουλος και Σοφός έκαναν λόγο για διαλόγους μεταξύ του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και του άτυχου δικηγόρου Μιχ. Ζαφειρόπουλου λίγο πριν την εκτέλεση του τελευταίου. Στους διαλόγους αυτούς ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος φέρεται να έχει ζητήσει υπέρογκο χρηματικό ποσό από τον Ζαφειρόπουλο για λογαριασμό του αρχηγού της «Μαφίας των Φυλακών» Κ. Λεκοτσάι.

Για την ίδια υπόθεση αναζητείται και ο δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής του για εμπλοκή του στην «Μαφία των Φυλακών». 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 07:29

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός σήμερα

Δημοσιεύτηκε

on

By


Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 05:30

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες τη Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Ανατολική Θεσσαλία την Εύβοια και πιθανόν στα βόρεια και ορεινά τμήματα της Κρήτης και τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά και τα ορεινά της Πελοποννήσου τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 7 έως 15 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 20 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 13 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 10 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 19 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Βόρειο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μετά το απόγευμα.

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες από νότιες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019, 05:30

Περισσότερα Εδω

Continue Reading

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Χωρίς κατηγορία6 ημέρες πριν

Η Σταυρούλα Σπύρου υπ Δημ. Σύμβ. με τον Αχιλλέα Μπέο μίλησε στον ASTRA δείτε το video

ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες πριν

Πέθανε πολιτικός μηχανικός εν ώρα εργασίας

Χωρίς κατηγορία5 ημέρες πριν

13 χρονη Προσπαθησε να βάλει τέλος πηδώντας από γέφυρα και την έσωσε Αστυνομικος πιάνοντας την στον αέρα

ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες πριν

Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του πιλότος των εναέριων μέσων

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Sold out από τους φίλους του Παναθηναϊκού τα εισιτήρια του τρίτου αγώνα με τη Ρεάλ!

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Ο Μαρινάκης εγγυάται και για το μπάσκετ του Ολυμπιακού

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

ΤΟΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

Στις 24.000 ευρώ το ομοίωμα της Αργούς στον κόμβο δημαρχείου με απευθείας ανάθεση

ΜΠΑΣΚΕΤ6 ημέρες πριν

«Ντέρμπι στα χαρτιά», ο Παναθηναϊκός συνέτριψε 104-72 την ΑΕΚ – Έχασε στο Περιστέρι ο Ολυμπιακός

ΜΠΑΣΚΕΤ4 ημέρες πριν

Τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής

Δημοφιλή