Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κατατέθηκε η τροπολογία για την αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο

Δημοσιεύτηκε

on

Σε σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή, συμπεριελήφθη η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο από την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται πως σε επαγγελματικό επίπεδο θα υπάρχουν η Super League 1, η Super League 2, η Football League και η ερασιτεχνική Γ` εθνική κατηγορία. Στις πρώτες δύο κατηγορίες, οι συμμετέχουσες ομάδες πρέπει να είναι ΠΑΕ, ενώ στις ομάδες που εξασφάλισαν την άνοδο στην Football league, δίνεται περιθώριο 30 ημερών από την ημερομηνία επικύρωσης της βαθμολογίας και με ποινή αποβολής, προκειμένου να μετατραπούν σε ΠΑΕ.

Η τροπολογία που αναφέρεται στην αναδιάθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με αριθμό 2162/61 περιλαμβάνει τα εξής:

Καθορίζονται τρεις κατηγορίες επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Σε σχέση με τις υφιστάμενες κατηγορίες παρατηρείται η θέσπιση νέας ενδιάμεσης επαγγελματικής κατηγορίας, της Α2 Εθνικής Κατηγορίας (SuperLeague 2) και μετονομασία της υφιστάμενης Α΄ Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (SuperLeague) σε Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών (SuperLeague 1). Oι ομάδες που θα προβιβαστούν από τη Γ΄ Εθνική Κατηγορία στη Β΄ Εθνική Κατηγορία (FootballLeague) έχουν αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών από την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα να μετατραπούν σε ΠΑΕ.

Η διοργανώτρια Αρχή SuperLeague μετονομάζεται σε SuperLeague 1. Η διοργανώτρια Αρχή FootballLeague μετονομάζεται σε SuperLeague 2 – FootballLeague, έχει μέλη της ΠΑΕ που συμμετέχουν σε αμφότερα τα πρωταθλήματα Super League 2 και Football League και είναι αρμόδια για τη διοργάνωση των πρωταθλημάτων αυτών.

Εξορθολογίζονται τα κατώτατα ανά κατηγορία όρια του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ.

Παρατηρείται τροποποίηση αναφορικά με τους πόρους των επαγγελματικών συνδέσμων. Μεταξύ των πόρων αυτών κατονομάζονται ρητά τα ποσοστά που παρακρατούν οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι από την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των πρωταθλημάτων που διοργανώνουν. Η SuperLeague 1 παρακρατά ποσοστό 2% από την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος. Η SuperLeague 2 – FootballLeague παρακρατά α) ποσοστό 4% από την κεντρική εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος SuperLeague 2 και β)ποσοστό 5% από την κεντρική εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος Football League. Κάθε ποσό που εισπράττει η διοργανώτρια Αρχή κατατίθεται σε χωριστό λογαριασμό, απαγορευμένης ρητά κάθε χρήσης τους για σκοπό άλλο, πλην, της διανομής τους στις δικαιούχους ΠΑΕ. Ποσοστό 5% παρακρατά ο πάροχος υπέρ της ΕΠΟ.

Καθορίζονται τα όργανα των επαγγελματικών συνδέσμων ποδοσφαίρου: γενική συνέλευση, διοκητικό συμβούλιο, πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο και κάθε άλλο όργανο που καθορίζεται στο καταστατικό τους. Ειδικά για το σύνδεσμο της SuperLeague 2- FootballLeague περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ότι για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διοργάνωση του πρωταθλήματος της SuperLeague 2 ή της FootballLeague, το καταστατικό μπορεί να προβλέψει τη λήψη απόφασης αποκλειστικά από τους εκπροσώπους των ΠΑΕ που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα SuperLeague 2 ή FootballLeague αντίστοιχα. Μέσα στα πλαίσια της αυτοδιοίκητης λειτουργίας τους των ποδοσφαιρικών αρχών, ορίζεται ρητά ότι τα όργανα των επαγγελματικών συνδέσμων, οι αρμοδιότητές τους και κάθε θέμα σχετικό με τη συγκρότηση, τη σύνθεση, τη θητεία, τη συμμετοχή των μελών σε αυτά και τη λήψη αποφάσεων, την οργάνωση και την εν γένει λειτουργία τους καθορίζονται με το καταστατικό τους, το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με το καταστατικό και τους κανονισμούς της ΕΠΟ και της ευρωπαϊκής και διεθνούς συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Προστίθεται νέο άρθρο σύμφωνα με το οποίο τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων SuperLeague2 και FootballLeague αποτελούν, κάθε πρωτάθλημα αυτοτελώς και χωριστά, αντικείμενο κεντρικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης από τη διοργανώτρια αυτών αρχή, ήτοι από τον επαγγελματικό σύνδεσμo SuperLeague 2 – FootballLeague. Oι ΠΑΕ που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της SuperLeague 2 και της FootballLeague εκχωρούν και μεταβιβάζουν αυτομάτως και αυτοδικαίως στο σύνδεσμο – διοργανώτρια Αρχή, το αποκλειστικό δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, η οποία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 3 έτη.

Δεν θίγονται άδειες εκμετάλλευσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων ΠΑΕ που έχουν παραχωρηθεί πριν από τη δημοσίευση της προτεινόμενης τροπολογίας μέχρι τη λήξη ή λύση της άδειας που έχουν παραχωρήσει.

Τέλος, στην τροπολογία αναφέρεται πως «από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται, δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

ΤΟΠΙΚΑ5 ημέρες πριν

Θλίψη από τον θάνατο 59χρονου στον Βόλο

ΤΟΠΙΚΑ5 ημέρες πριν

Εντοπίστηκαν λαγοκέφαλοι και στον Παγασητικό κόλπο

ΤΟΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

Φωτιά ξέσπασε σήμερα στις 19.30 το απόγευμα σε κατοικημένη περιοχή, στα Πευκάκια Βόλου

ΤΟΠΙΚΑ5 ημέρες πριν

«Έφυγε» από τη ζωή 50χρονη Βολιώτισσα

ΤΟΠΙΚΑ15 ώρες πριν

Διάρρηξη σε μονοκατοικία με λεία χρήματα σε κεντρικό σημείο του Βόλου σήμερα το πρωί!

ΤΟΠΙΚΑ6 ημέρες πριν

Έχασε τη ζωή του 40 χρόνος με καταγωγή από το Βόλο

OIKONOMIA6 ημέρες πριν

ΕΝΦΙΑ-Απαλλαγή: Λαμβάνονται υπόψη επιδόματα, αναδρομικά και αποζημιώσεις

ΚΟΣΜΟΣ12 ώρες πριν

Ξαφνικός θάνατος 45χρονου Βολιώτη – volos.ert.gr

ΤΟΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

Τροχαίο ατύχημα με εμπλοκή περιπολικού, τραυματισμός ανήλικου δικυκλιστή

ΤΟΠΙΚΑ6 ημέρες πριν

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στη λαϊκή της Παρασκευής έβγαλε λαβράκι – Συνεχίζονται με ένταση οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου

Δημοφιλή