Connect with us

OIKONOMIA

Οι αναφορές των Ευρωπαίων στα μέτρα ελάφρυνσης (video)

Δημοσιεύτηκε

on

Αν και το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, υπήρξαν αναφορές στη χώρα μας και στα μέτρα ελάφρυνσης που έλαβε η κυβέρνηση κατά την προσέλευση των υπουργών Οικονομικών στη συνεδρίαση.

Η Ελλάδα δεν ήταν στη σημερινή ατζέντα. Το Eurogroup αναμένει την έκθεση των θεσμών για την 3η μετά προγραμματική αξιολόγηση που αναμένεται να κλείσει τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, υπήρξε μικρής διάρκεια συζήτηση αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις θετικών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αξιοποίησης του υπερ-πλεονάσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταίροι επιζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τη δέσμευση της Ελλάδας να τηρήσει απαρέγκλιτα το στόχο για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2022.

Συνοπτικά, οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και υπουργών που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης εστίασαν στα ακόλουθα έξι σημεία:

– η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ολοκληρώνοντας μια «ιστορία επιτυχίας»,

– οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της 3η έκθεσης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας,

– η Επιτροπή είναι σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και στην κοινωνική δικαιοσύνη,

– οι εταίροι προσδοκούν τήρηση των δεσμεύσεων,

– οι ελληνικές αρχές έχουν απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα,

– τελικός κριτής των αποφάσεων με δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι οι αγορές.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων

ΜARIO CENTENO (Πρόεδρος Eurogroup): “Η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και αυτά συνοδεύτηκαν από ανάπτυξη”, δήλωσε προσερχόμενος ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο Μ. Σεντένο επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι στη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και πως οι θεσμοί βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης της 3η έκθεσης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εάν προκύψει κάποια συζήτηση θα είναι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης.

OLAF SCHOLTZ (Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας): «Πιστεύω ότι είχαμε μια μεγάλη “ιστορία επιτυχίας”. Καταφέραμε όλες οι χώρες που είχαν προβλήματα χρηματοδότησης από τις αγορές να επιστρέψουν στις αγορές. Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, άλλες χώρες και τελευταία η Ελλάδα», δήλωσε προσερχόμενος ο Γερμανός ΥπΟΙΚ. Ωστόσο σημείωσε πως όλες οι χώρες οφείλουν να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των ενεργειών τους για την ομαλή χρηματοδότησή τους από τις αγορές. “Νομίζω πως στο τέλος όλοι θα είναι αρκετά προσεκτικοί”, κατέληξε.

PIERRE MOSCOVICI (Επίτροπος Οικονομίας): «Είμαστε σε διαδικασία αξιολόγησης αυτών των μέτρων (σ.σ. που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση), για το 2019 και το 2020, και το κάνουμε αυτό στο πλαίσιο της έκθεσης αξιολόγησης που θα παρουσιαστεί εν ευθέτω χρόνω. Από την ώρα που η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Αλλά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος των μέτρων στα πλεονάσματα. Είναι προς το συμφέρον όλων ο διάλογος. Είναι αυτό που κάνουμε με τις ελληνικές αρχές. Και αυτός ο διάλογος πρέπει να βασίζεται τόσο στη δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων όσο και στην ανάπτυξη και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Κάτι που είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες και υπέφεραν».

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδώ!

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

VIDEO3 ημέρες πριν

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Βόλου Ιωάννα Ζωμένου-Καραγιάννη στο Δελτίο Ειδήσεων 22/05/2019

ΤΟΠΙΚΑ2 ημέρες πριν

Αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς μετά από τροχαίο – Στο Νοσοκομείο Βόλου οι τραυματίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ7 ημέρες πριν

Σάκης Κοκκίνης: «Η Γενοκτονία των Ποντίων δε μπορεί να λησμονηθεί στο χρόνο»

COVER STORY3 ημέρες πριν

Τρένο συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην γραμμή Λάρισας – Βόλου [εικόνες]

ΤΟΠΙΚΑ6 ημέρες πριν

Θλίψη για το θάνατο 53 χρόνης στο Βόλο

ΤΟΠΙΚΑ4 ημέρες πριν

Ποινική δίωξη στον Ευρυπίδη Τσιμπανάκο για την υπόθεση ξυλοδαρμού του Απόστολου Γαλάτη

ΚΟΣΜΟΣ2 ημέρες πριν

Ευρωεκλογές 2019: Κάλπες σήμερα σε Βρετανία και Ολλανδία (video)

ΤΟΠΙΚΑ4 ημέρες πριν

Κλήσεις για φίδια δέχθηκε η Πυροσβεστική στο Βόλου

ΤΟΠΙΚΑ4 ημέρες πριν

Μιλτ. Παπαδημητρίου: Απέφυγε την αντιπαράθεση στο debateκρυπτόμενος oΜ. Μιτζικός  

COVER STORY7 ημέρες πριν

Αχιλλέας Μπέος: Να μη σταματήσει ο αγώνας για την αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δημοφιλή