Connect with us

OIKONOMIA

Κ. Γαβρόγλου: “Πρωτοπόρα η διαδικασία συνένωσης του Π.Θ. με τα ΤΕΙ”

Published

on

Μοιράσου το άρθρο:

Πρωτοπόρα και υποδειγματική χαρακτήρισε τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος επισκέφθηκε το Βόλο και ήταν ομιλητής σε ημερίδα για το παρών και το μέλλον του Π.Θ. Τον κ. Γαβρόγλου υποδέχθηκαν με συνθήματα για λύση προβλημάτων του Π.Θ., ο Σύλλογος Καθαριστριών του Νομού, καθώς και το Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστήμιου.

«Έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τη νομοθετική ρύθμιση και από ό,τι έχω πληροφορηθεί από Πρυτανεία τα πράγματα πάνε αρκετά καλά για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα αναφορικά με την έκταση και την ουσία του. Γιατί πρέπει να πω ότι μιλάμε για τη νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων μας» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα σπουδών και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για καθηγητές (τους λεγόμενους 407) για να αναλάβουν υπηρεσία. Έτοιμες είναι και οι υποδομές, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, διευκρινίζοντας πάντως, ότι, με απόφαση της Συγκλήτου, ορισμένα τμήματα δεν θα ξεκινήσουν άμεσα. «Υπάρχουν τμήματα εντελώς καινούργια. Τα Τμήματα αυτά δεν θα ξεκινήσουν να λειτουργούν όλα το Σεπτέμβριο. Κάποια όμως είναι η συνέχεια ή πανεπιστημιοποίηση παλιών τμημάτων. Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών είναι η ίδια, απλά πανεπιστημιοποιούνται, δηλαδή θα υπάρχουν περισσότερα εργαστήρια, μαθήματα κλπ.» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν τώρα, τον ακριβή αριθμό των μαθημάτων και πότε δίνονται, αλλά θα το γνωρίζουν πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό.

Πανελλαδικές

Σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και  ειδικότερα, την άποψη ότι τα φετινά θέματα των μαθηματικών ήταν πολύ δύσκολα, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε:

«Συνήθως έχουμε «πολεμικές ανακοινώσεις» από φροντιστήρια και sites, τα οποία αρέσκονται να μιλούν για «σφαγή». Χθες, για τα Μαθηματικά δεν χρησιμοποίησαν τη λέξη αυτή» παρατήρησε ο ίδιος, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο, ότι τα θέματα ήταν απαιτητικά και έπρεπε ο υποψήφιος να σκεφθεί με διαφορετικό τρόπο.

Απαιτητικά χαρακτήρισε ο υπουργός και τα θέματα των αρχαίων ελληνικών, καθώς – όπως είπε – εφαρμόσαμε ένα νέο σύστημα που δεν βασίζεται στην αποστήθιση.

Όσον αφορά στην έκδοση  των βαθμολογιών, δήλωσε πως δεν ξέρει πότε ακριβώς θα ανακοινωθούν, καθώς οι εξετάσεις θα συνεχιστούν  με τα ειδικά μαθήματα μέχρι 2, 3 Ιουλίου.

Σίτιση και βία στα Πανεπιστήμια

Για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως βούληση της κυβέρνησης ήταν να κάνει περισσότερα, δεν μπόρεσε ωστόσο, κυρίως λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

«Έχουμε ένα σχέδιο μακρόπνοο, βάθους πενταετίας για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοιτητικής μέριμνας. Τα παιδιά που η οικονομική τους κατάσταση δεν είναι καλή, παίρνουν ένα στεγαστικό επίδομα και τα παιδιά που τα εισοδήματά της δεν μπορούν να στηρίξουν την εκπαίδευσή τους, μπορούν να πάρουν μεταγραφή στο πιο κοντινό ίδρυμα. Στο θέμα των φοιτητικών εστιών και σίτισης υπάρχουν παθογένειες που σήμερα θα τις συζητήσουμε. Γιατί θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι αν θα σιτίζονται μόνο τα παιδιά που έχουν πραγματικά ανάγκη ή αν θα πάμε σε μία κοινωνική πολιτική να σιτίζεται ο οποιοσδήποτε όπως σήμερα» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η σίτιση του οποιουδήποτε δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πληρώσουν.

Σχετικά με φαινόμενα βίας στην ακαδημαϊκά ιδρύματα, ο κ. Γαβρόγλου παρατήρησε πως σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων, καθώς και μια κλιμακούμενη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Στα υπόλοιπα ιδρύματα – όπως είπε – υπάρχει μια εξαιρετική καθημερινότητα.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με την αστυνομία. Θα πρέπει να λυθεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόσθεσε δε, ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Όταν υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις μπορεί και πρέπει η αστυνομία να παρέμβει.

«Το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας που πρέπει να δούμε αν η πανεπιστημιακή κοινότητα θέλει να το αντιμετωπίσει. Εμείς για πρώτη φορά έχουμε αναγνωρίσει τα θέματα ανομίας και υπάρχει μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον κ. Παρασκευόπουλο που συμμετείχαν εκπρόσωποι της εισαγγελίας, καθηγητές εγκληματολογίας, κοινωνικοί λειτουργοί, σύνοδος πρυτάνεων και ετοίμασαν ένα πόρισμα. Αλλά έχουμε σιωπή από τις συγκλήτους» δήλωσε ο υπουργός.

Εκλογές

Για τις επικείμενες εκλογές τέλος, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι σε κάθε εκλογή, το εκλογικό σώμα έχει διαφορετική συμπεριφορά και σε κάθε εκλογή τα διακυβεύματα είναι διαφορετικού χαρακτήρα.πρωτοπόρα η συνένωση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ δήλωσε ο υπουργός Παιδείας

«Οι έλληνες πολίτες και ο ελληνικός λαός θα συνεκτιμήσει τα πάντα και θα ψηφίσει. Η δημοκρατία συνεχίζει να είναι το καλύτερο δυνατό σύστημα» δήλωσε, εκτιμώντας ότι το κλίμα, που στις ευρωεκλογές ήταν κατά της κυβέρνησης, σαφέστατα και μπορεί να αλλάξει.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω


Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή