Connect with us

OIKONOMIA

Γιώργος Σταθάκης: Η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει το θέμα της ανάπτυξης μαζί με την κλιματική αλλαγή

Published

on

Η συζήτηση για τις εθνικές εκλογές πρέπει και εύχομαι να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, η αντιπαράθεση πρέπει να επικεντρωθεί στον προγραμματικό λόγο για να είναι καθαρά τα διλήμματα των εκλογών. Υπάρχουν δύο προγράμματα αυτή τη στιγμή σε αντιπαράθεση, τα οποία αφορούν τα κεντρικά θέματα της επόμενης μέρας. Η επόμενη μέρα έρχεται σε συνθήκες κατά τις οποίες η χώρα έχει βγει από το μνημόνιο, έχει επανέλθει στις αγορές, έχει ρυθμίσει το χρέος της. Υπάρχει ένας καθαρός δρόμος, όπου θα συγκρουστούν τα διαφορετικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας. Η δική μας οπτική λέει ότι αυτή τη συζήτηση πρέπει να κάνουμε, να είναι σαφής και καθαρή, και οι πολίτες να επιλέξουν ,σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στο δίκτυο ΑΜ-Θ της ΕΡΤ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ,λίγο πριν ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ξάνθης το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι, η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει το θέμα της ανάπτυξης μαζί με την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ανάπτυξη γενικώς, αλλά σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, που για τη χώρα μας σημαίνει δύο πράγματα: 1) ότι το 2030 πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 30% λιγότερη ενέργεια από ότι το 2009, άρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια μας, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις μεταφορές κοκ., 2) ότι το 55%-56% της ενέργειάς μας πρέπει να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτό καθορίζει και το πλαίσιο γύρω από το οποίο καλούμαστε να κινηθούμε.

Έγιναν πολύ μεγάλες αλλαγές την περασμένη τετραετία με ακριβώς αυτό το πνεύμα, ότι μεταμορφώνεται τελείως ο τομέας της ενέργειας και ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν κόμβο με πολύ ισχυρή αναβάθμιση στα ενεργειακά ζητήματα επισήμανε ο κ. Σταθάκης.

«Τον Σεπτέμβριο του 2015 βγήκαμε κυβέρνηση με ένα Μνημόνιο που είπαμε ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Ολοκληρώθηκε; Ολοκληρώθηκε. Το χρέος αναδιαρθρώθηκε, η σταθερότητα στην οικονομία αποκαταστάθηκε, βγήκαμε στις αγορές και έχουμε ανάπτυξη της οικονομίας 2% κάθε χρόνο,οι επιδόσεις της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένες και αναμφισβήτητες: επί εννέα τρίμηνα έχουμε ανάπτυξη, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές είναι αυτές που κινούν την άνοδο της οικονομίας, ενώ η ανεργία μειώθηκε από το 27% στο 18%.» επεσήμανε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των Eυρωεκλογών, και εάν το θέμα της φορολογικής μεταχείρισης των μεσαίων στρωμάτων από την κυβέρνηση έπαιξε ρόλο , ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Σίγουρα, έπαιξε ρόλο. Αυτό, φαίνεται από την ανάλυση των κοινωνικών ομάδων οι οποίες είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και δεν ψήφισαν σήμερα. Αυτές οι ομάδες έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γύρισαν την πλάτη, αλλά δεν μετατοπίστηκαν προς τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ, αλλά κυρίως προς το 20% του εκλογικού σώματος που επέλεξε είτε μικρά κόμματα τα οποία έμειναν εκτός Ευρωβουλής είτε την αποχή και το άκυρο. Στις εθνικές εκλογές, το διακύβευμα είναι διαφορετικό, αφορά στην κυβέρνηση των επόμενων τεσσάρων χρόνων και προσδοκία μας είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στο συγκεκριμένο ποσοστό ψηφοφόρων».

Σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους που αποστασιοποιήθηκαν, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Τρία πράγματα λέμε: Πρώτον, μην μπείτε στην περιπέτεια της ΝΔ.. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει σταθερότητα στην οικονομία και μια γραμμή ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι το βασικό. Δεύτερον, το χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα συνεχίσει να είναι συντεταγμένη φορολογική ή άλλη ελάφρυνση και μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κοινωνικό και στο αναπτυξιακό στοιχείο. Τρίτον, η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχθηκε πολλές επιθέσεις, είναι στην ουσία μια διακυβέρνηση και με ήθος και με αξιοπιστία».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, το απόγευμα της Πέμπτης λίγο πριν την ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης ,είχε και μια σύσκεψη με την Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ .

Στην ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης , παρουσίασε το κυβερνητικό έργο αλλά και το πρόγραμμα και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη τετραετία .Μετά την ομιλία του κ. Σταθάκη ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πολίτες .

Σήμερα ,ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, θα έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής και θα ολοκλήρωση την επίσκεψη του στην περιοχή .

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω


Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

Δημοφιλή