Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσα το επικείμενο ΦΕΚ που θα νομιμοποιεί την λειτουργία των Βιολογικών Αγορών

Published

on

Το ΦΕΚ που θα κατοχυρώνει την Νομιμοποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των Βιολογικών Αγορών , αναμένουν οι Βιοκαλλιεργητές της Ελλάδας, για το οποίο όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι από το ΥΠΑΑΤ είναι θέμα πολύ λίγων ημερών.

Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, προώθησε υπογεγραμμένη την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα πρέπει να υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εσωτερικών, προκειμένου μετά να βγει και το σχετικό ΦΕΚ.
Με αυτή την απόφαση μπαίνει ένα τέλος στο κυνηγητό που εξαπολύονταν από την Αστυνομία σε Παραγωγούς Βιολογικών Αγορών, καθώς ρυθμίζει αναγκαίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία τους, καθώς με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν ήταν δυνατή η νόμιμη λειτουργία τους.
Ένα αίτημα των βιοκαλλιεργητών που γίνεται πράξη, έστω και με καθυστέρηση 4,5 ετών λένε οι Βιοκαλλιεργητές, λιγότερο χρόνο πιστεύουν οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ, καθώς μέχρι το 2017 έπρεπε να γίνουν κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις.
Δυνατότητα συμμετοχής στις εν λόγω αγορές έχουν αυστηρά οι παραγωγοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που παράγουν βιολογικά προϊόντα. Έτσι, ο καταναλωτής έρχεται σε άμεση επαφή και δημιουργεί διαπροσωπική σχέση με τον παραγωγό, αφού πωλεί ο ίδιος τα αγροτικά του προϊόντα, στην αγορά παραγωγών, που βρίσκεται στα όρια της περιφερειακής ενότητας στην οποία έχει την έδρα της εκμετάλλευσής του.
Επίσης, με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση εξασφαλίζεται ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας ως προς τον βιολογικό τρόπο παραγωγής των πωλούμενων στις αγορές προϊόντων, με την πρόβλεψη ελέγχων και επιβολής προστίμων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία.
Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αμεσότητας στην επαφή μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών, προκειμένου οι πρώτοι να απολαμβάνουν αδιαμεσολάβητα την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.
Σχεδιάζεται, επίσης, η επέκταση του θεσμού της Αγοράς Παραγωγών στους συμβατικούς παραγωγούς, ενός θεσμού με παράδοση σε πολλές άλλες χώρες, αλλά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Βορείου Ελλάδος, Χρυσούλα Σκορδίτη, χαιρέτησε μια ΚΥΑ που…καθυστέρησε αρκετά… «Αυτά τα 4,5 χρόνια θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά, τα οποία βέβαια από εδώ και πέρα θα γίνουν, όπως σε κάθε νομό και μία Βιολογική Αγορά, οι Βιοκαλλιεργητές θα μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους από τη Βόρεια Ελλάδα στη Νότια και το αντίστροφο, προκειμένου να υπάρχει πλήρη κάλυψη των ειδών, καθώς δεν απαντώνται όλα τα είδη σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα. Κυρίως θα βρουν επαγγελματική διέξοδο νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή βιολογικών κηπευτικών και το μη νόμιμο καθεστώς λειτουργίας μέχρι τώρα τους εμπόδιζε και πολλοί εγκατέλειπαν την προσπάθεια, καθώς δεν υπήρχαν χώροι διάθεσης των προϊόντων!
Τέλος αναφερόμενη η κ. Σκορδίτη στο συνέδριο των Βιοκαλλιεργητών, τόνισε πως αυτό θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο, με πολλές περιοχές να διεκδικούν τη διοργάνωση, όπως η Θεσσαλία(Λάρισα), η κεντρική Μακεδονία(Θες/νικη) και η Ανατολική Μακεδονία(ΠΑρανέστι Δράμας).

Θεσμοθέτηση σφαγείων ειδικού σκοπού,

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη, η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την έγκριση «σφαγείων ειδικού σκοπού», τα οποία λειτουργούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και διενεργούν σφαγές στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας του Αβραάμ (Κουρμπάν Μπαϊράμ), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο για τρεις ημέρες, σφάζεται εκτός σφαγείου μεγάλος αριθμός ζώων, τα οποία δεν ελέγχονται υγειονομικά και δεν διασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, τα ζώα που σφάζονται εκτός σφαγείου δεν μπορούν να διαγραφούν από την κτηνιατρική βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ.
Επειδή τα υπάρχοντα σφαγεία της Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της περιόδου αυτής, λόγω του μεγάλου αριθμού των προς σφαγή ζώων και του μικρού χρονικού διαστήματος, με αυτήν την Υπουργική Απόφαση δίνεται η δυνατότητα να εγκριθούν και να λειτουργήσουν σφαγεία ειδικού σκοπού για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό τη διενέργεια σφαγών στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή