Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Μαζική αποστολή εξώδικων σε 890.000 οφειλέτες για “φέσια” 1 δισ. ευρώ

Published

on

Σε μαζική αποστολή εξώδικων προς τους οφειλέτες που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς προχωρά η ΔΕΗ. Η αρχή θα γίνει με τους 65.000 οφειλέτες που έχουν συσσωρεύσει υποχρεώσεις άνω των 3.000 ευρώ ο καθένας και χρωστούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, από τα 2,7 δις. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Οχτακόσιες ενενήντα χιλιάδες είναι οι τελικοί πελάτες με χρέη 1,05 δισ. ευρώ, καταναλωτές δηλαδή που είτε έπαψαν να ηλεκτροδοτούνται είτε άλλαξαν πάροχο είτε άλλαξαν ΑΦΜ ή επιβαρύνονται με προσαυξημένο τιμολόγιο λόγω της συστηματικής άρνησής τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και έχουν μεταπέσει στην καθολική υπηρεσία.

Η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διαγωνισμό εξπρές για την επιλογή τριών εργολάβων οι οποίοι θα αναλάβουν τη σύνταξη των φακέλων με τις οφειλές ανά καταναλωτή.

Η διαδικασία θα αφορά όλους τους νομούς της χώρας, ενώ την αποστολή των ειδοποιητηρίων θα αναλάβουν κατά τόπους δικηγορικά γραφεία.

«Θα απευθυνθούμε σε δικηγορικά γραφεία με ποσοστό για να τα διεκδικήσουμε με κάθε ένδικο μέσο. Εάν δεν ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος μηχανισμός γι΄αυτούς τους πελάτες δεν μπορέσουμε να πετύχουμε τίποτα. Τα δικά μας μέσα τα έχουμε εξαντλήσει σε μεγάλο βαθμό. Σε όλους θα στείλουμε εξώδικα και σε αυτούς που χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως πρώτη απάντηση για την καταστροφολογία εναντίον της εταιρείας  την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Εμπορίου και Επενδύσεων του Ευξείνου Πόντου για τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παναγιωτάκης είπε επίσης ότι η αιτία για την πολύωρη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής ήταν βλάβη που προκλήθηκε λόγω της υπερφόρτωσης των καλωδιώσεων από τον καύσωνα στον μετασχηματιστή της γραμμής ηλεκτροδότησης που ξεκινά από την Λούτσα.

Εκτός από την ανάκτηση ενός σημαντικού μέρους των οφειλομένων υπάρχουν δύο ακόμη στόχοι:

-Πρώτον, να γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, αν η ΔΕΗ αποδείξει στην εφορία ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει σε 29%.

– Δεύτερον, να βελτιωθεί το τίμημα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαδικασία που προχωρά παράλληλα με στόχο να εισπραχθούν 400-500 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του καλοκαιριού.

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα εκχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οφειλές δύο κατηγοριών (με καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και πάνω).

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών πελατών αλλά και σε εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Διαχειριστή του Δικτύου τονίζοντας ότι «τον διακόπτη τον έχει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μας αντιμετωπίζει χειρότερα σε σχέση με άλλους προμηθευτές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η ΔΕΗ στέλνει στον ΔΕΔΔΗΕ περί τις 300.000 εντολές αποκοπής τον χρόνο από τις οποίες υλοποιείται το 20 με 25%. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον βαθμό ανταπόκρισης», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε κατηγορηματικά εξάλλου πως δεν ισχύει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα και με την τιτλοποίηση θα πάμε ακόμα καλύτερα».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή