Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Στη δημοσιότητα από την “ΕφΣυν” έξι επιστολές Καραμανλή για το ονοματολογικό (video)

Published

on

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα έξι επιστολές που στάλθηκαν στις 7, 8 και 9.4.2005 από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζητώντας να γίνει δεκτή η διπλή ονομασία «Makedonija-Skopje» και σκέτο «Makedonija».

Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον ‘Ολι Ρεν, επίτροπο της Ε.Ε. αρμόδιο για τη διεύρυνση, τον Ζαν ‘Ασελμπορν, υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε., και τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» ο τότε πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την αναγνώριση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι έξι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς Καραμανλή προς Μπους.

  • Υιοθετούν την ονομασία ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΣΚΟΠΙΑ, μια τέτοια ονομασία αφήνει απέξω τον γεωγραφικό προσδιορισμό.
  • Δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα ERGA OMNES αλλά μόνο στο ΟΗΕ και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα
  • Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, εφόσον το συνταγματικό όνομα REBUBLIKA MEKEDONIA θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα άλλαζε τίποτα ως προς τον αλυτρωτισμό αλλά και την ιθαγένεια καθώς και την ονομασία της γλώσσας.
  • Στην επιστολή προς Μπους αλλά και προς Σρέντερ Γιούνκερ προκύπτει ότι με μια λύση με διπλή ονομασία η Ελλάδα θα έδινε το πράσινο φως για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.

Στην επιστολή του προς τον τότε Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο ο κ. Καραμανλής, «για δεκαπέντε χρόνια πολιτικοί λόγοι είχαν αποτρέψει μια λύση μεταξύ των δυο χωρών. «Προσωπικά, είμαι έτοιμος να αναλάβω το πολιτικό κόστος και να επιλύσω το θέμα τώρα», αναφέρει.

Αχτσιόγλου: Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να συνεχίσει να διαστρεβλώνει την αλήθεια για την Συμφωνία των Πρεσπών

«H αφερεγγυότητα και η διγλωσσία της ΝΔ, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, καταδεικνύονται από τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα, για τη στάση που κράτησε στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι επιστολές που αποκαλύφθηκαν επιβεβαιώνουν ότι δεν επρόκειτο για μία κίνηση τακτικής, όπως δικαιολογήθηκε η ΝΔ, αλλά ήταν επίσημη πολιτική της θέση. Το πλαίσιο που έκανε δεκτό η ΝΔ ήταν διπλή ονομασία, δηλαδή επέτρεπε η γειτονική χώρα στο εσωτερικό της να λέγεται Μακεδονία, και απλώς σύστηνε για το εξωτερικό τη χρήση «Μακεδονία – Σκόπια», δίνοντας τελικά τη δυνατότητα οι περισσότεροι και στο εξωτερικό να την ονομάζουν επίσης Μακεδονία. Κανένας γεωγραφικός προσδιορισμός, λοιπόν, και κανένα erga omnes, όπως και καμία λέξη για συνταγματική αναθεώρηση. Ταυτόχρονα, αποδεχόταν να «ξεπαγώσει» η ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό διαστρεβλώνοντας την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ούτε και να προσβάλλει τους πολίτες διά της σιωπής του».

 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας την ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα», αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τον κ. Μπους.

«Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα διότι η ΝΔ έχει στηρίξει μεγάλο τμήμα της αντιπολιτευτικής της ρητορικής στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναδεικνύεται η υποκρισία της ΝΔ, η οποία πολέμησε αυτή τη συμφωνία, που ήταν η καλύτερη δυνατή για την χώρα μας», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι τη στιγμή που η ΝΔ «υποκριτικά κατηγορούσε την κυβέρνηση, για τη συμφωνία των Πρεσπών, πριν από 11 χρόνια η ελληνική πλευρά αποδεχόταν ως πλαίσιο, όχι την πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας, δηλαδή σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, για όλες τις χρήσεις, αλλά τη διπλή ονομασία, «Μακεδονία» στο εσωτερικό, «Μακεδονία- Σκόπια» στον ΟΗΕ, «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τις άλλες χώρες.

«Η ΝΔ στοιχειοθετημένα και τεκμηριωμένα διατύπωσε τις θέσεις της για τη συμφωνία των Πρεσπών»

«Την έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι τίποτα καινούργιο», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα», για την επιστολή Νίμιτς για το Σκοπιανό επί κυβέρνησης Καραμανλή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνος του αντιπαράθεση με τον εαυτό του. Αντιπαράθεση θα υπήρχε μόνο αν υπήρχε αποκάλυψη που να έφερνε σε δύσκολη θέση της ΝΔ. Όσα αναφέρονται ως αποκάλυψη στο Documento είχαν αναφερθεί από τον κ. Κοτζιά. Έγινε αναλυτική συζήτηση στη βουλή, η κα Ντόρα Μπακογιάννη ανέλυσε πλήρως τη στρατηγική της ΝΔ εκείνο το καιρό, μια στρατηγική που δεν έγινε στα κρυφά. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Κοτζιάς ήθελαν συναίνεση αλλά ξέχασαν να ενημερώσουν τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τον κ. Καμμένο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια διαπραγμάτευση μονοκομματικά, μονοπρόσωπα», συνέχισε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επισημαίνοντας ότι η επιστολή δεν είχε πρόταση ελληνικής πλευράς αλλά του κ. Νίμιτς.

«Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ΝΔ ήταν το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», υπογράμμισε ενώ χαρακτήρισε επιζήμια τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Τον εθνικό διχασμό σας τον αφήνουμε ως αποκλειστικό πεδίο που έχετε παίξει», είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης απευθυνόμενη στον Δημήτρη Τζανακόπουλο.

«Η κουβέντα παρέλκει», επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ σημειώνοντας πως ο ελληνικός λαός τοποθετήθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών «και τις μεθόδους για να φτάσουμε στη συμφωνία».

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή