Connect with us

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παπαναστασίου στην ΕΡΑσπορ: «Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τις κορασίδες, επιβεβαιώνει τη δυναμική του ελληνικού πόλο (audio)

Published

on

Την άποψη ότι το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Εθνική κορασίδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Κίρισι αποτελεί επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει το Ελληνικό πόλο στη Γηραιά Ήπειρο, εξέφρασε ο Τάσος Παπαναστασίου. Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας  συγκροτήματος μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για τη συγκεκριμένη επιτυχία και όχι μόνο.

Αναφέρθηκε στη μεταβατική περίοδο που περνάει το πόλο των γυναικών στην Ελλάδα, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο της Σαγκάης το 2011 και τους λόγους που αναγκάζουν πολλές αθλήτριες των «μικρών» εθνικών να μη συνεχίσουν το άθλημα, στις δυσκολίες που υπάρχουν στο να είναι κάποιος, προπονητής σε 14χρονα κορίτσια, στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και στο νέο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά.

Αναλυτικά μίλησε:

Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία: «Σε επίπεδο διεθνών διοργανώσεων, αυτή είναι η χαμηλότερη ηλικιακά. Ήταν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να γίνουν για πρώτη φορά ευρωπαϊκοί αγώνες στις ηλικίες κάτω των 15 ετών. Και, φυσικά, είναι μια αξιόλογη κίνηση, γιατί σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μεγάλη παρακαταθήκη και η εμπειρία θα τους ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή».

Για το τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για την χώρα μας : «Επιβεβαιώνει ότι η ελληνική υδατοσφαίριση, ειδικά στον ευρωπαϊκό χώρο, παρουσιάζεται πάντα δυνατή. Τα σωματεία δουλεύουν σωστά και το άθλημα ακολουθεί μια θετική παράδοση».

Για την παράδοση του πόλο στην Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι παραδοσιακή χώρα στην υδατοσφαίριση και ναι μεν η θάλασσα βοηθάει τους Έλληνες, αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα άθλημα που καλλιεργείται πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Ειδικά στις μικρές κατηγορίες τα σωματεία δίνουν μεγάλη έμφαση και υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές που δουλεύουν, ώστε να υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα».

Για τη μεταβατική περίοδο μετά το χρυσό των γυναικών στο Παγκόσμιο της Σαγκάης το 2011: «Αυτό το διάστημα θα πρέπει να δούμε ότι οι διακρίσεις που έχει ιδιαίτερα στις μικρές εθνικές ομάδες είναι μεγάλες. Θέλω να επισημάνω ότι αρκετές από αυτές τις κοπέλες που έχουν πάρει πανευρωπαϊκά και παγκόσμια μετάλλια χάθηκαν στην πορεία για διάφορους λόγους που θα πρέπει να αναδειχθούν. Η δομή του Ελληνικού Αθλητισμού, καθώς και τα οικονομικά όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια έχουν αναγκάσει πολλές κοπέλες να κοιτάξουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση αφού μιλάμε για ερασιτεχνικό άθλημα. Πιστεύω ότι ένα κομμάτι που επηρεάζει την αρνητική εξέλιξη είναι και αυτό. Από την άλλη οι υπόλοιπες ομάδες έχουν εξελιχθεί είναι ανταγωνιστικές, οπότε μιλάμε για ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στην Ευρώπη έξι ομάδες κατεβαίνουν για το χρυσό. Και μια ομάδα μπορεί να βγει και πρώτη, αλλά και έκτη».

Για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος: «Έχει υποβαθμιστεί, αφού τα τελευταία χρόνια βλέπουμε δύο ομάδες να πρωταγωνιστούν. Κι αυτό σίγουρα έχει επιπτώσεις στη γενική εικόνα. Τα προηγούμενα χρόνια, οι ομάδες ήταν πιο ανταγωνιστικές και το πρωτάθλημα καλύτερο. Οι πρώτες 4-5 καλύτερες διεκδικούσαν αν όχι το πρωτάθλημα, τουλάχιστον τη δεύτερη και την τρίτη θέση. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο. Στη γυναικεία υδατοσφαίριση πρέπει να δούμε και πόσες ασχολούνται. Το νούμερο είναι απογοητευτικό, αφού συνολικά δεν ξεπερνάνε τις χίλιες σε όλη την Ελλάδα. Να σκεφτείτε ότι στο Κίρισι που έγινε το Ευρωπαϊκό, μια κωμόπολη 50 χιλιάδων κατοίκων, ασχολούνται δύο χιλιάδες κορίτσια. Καταλαβαίνετε τις διαφορές που υπάρχουν και τον αντίκτυπο που έχει αυτή η κατάσταση στην εξέλιξη του αθλήματος».

Για το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που εξακολουθούν να επιλέγουν μεγάλους σε ηλικία παίκτες: «Σίγουρα πρόκειται για αρνητική επιλογή. Θα ήταν καλύτερο για τα σωματεία να προωθήσουν παιδιά από τις πιο κάτω κατηγορίες που θα κάνει καλό και στα σωματεία, αλλά και στις εθνικές ομάδες».

Για το ότι η Εθνική των γυναικών αποτελείται κυρίως από αθλήτριες του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης: «Έτσι όπως έχει εξελιχθεί το πρωτάθλημα, οι δυο ομάδες μαζεύουν τους καλύτερους όλων. Είναι πιο ελκυστικές και για τα μικρά παιδιά, αλλά και για την εξέλιξη της καριέρας τους. Είναι λογικό, λοιπόν, ιδιαίτερα στην Εθνική Γυναικών να είναι από αυτές τις ομάδες. Στις μικρές εθνικές, όμως, έρχονται και από άλλα σωματεία. Στην Κορασίδων, για παράδειγμα, είχαμε αθλήτριες από Πάτρα, Ρέθυμνο και Θεσσαλονίκη και όχι μόνο από τις δύο μεγάλες».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας προπονητής 14χρονων κοριτσιών: «Αυτή η κατηγορία είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι κοριτσάκια. Να σκεφτείτε ότι κάποιες αθλήτριες δεν είχαν μπει ποτέ σε αεροπλάνο. Γι αυτές ήταν πολιτισμικό σοκ το να ταξιδέψουν και να συμμετέχουν σε διοργάνωση υψηλού επιπέδου. Το χάρηκα γιατί είναι όμορφο να ασχολείσαι με μικρά παιδιά, γιατί ο ρόλος του προπονητή είναι και ρόλος παιδαγωγού. Είναι παιδάκια και πρέπει να τους μάθεις κανόνες όχι μόνο για τον Αθλητισμό αλλά και για τη ζωή, να τους διδάξεις την ευγενή άμιλλα και πολλά άλλα που θα τους φανούν χρήσιμα στην πορεία. Σίγουρα είναι δύσκολο, αλλά από την άλλη είναι χαρά να ασχολείσαι με αυτές τις ηλικίες».

Για το τι είπε στις αθλήτριες μετά την κατάκτηση του μεταλλίου: «Χάρηκα γιατί ήταν τεράστια επιτυχία για τα παιδιά που θα τους ακολουθεί σε όλη τους την καριέρα. Τους είπα ότι είμαι ευχαριστημένος για την απόδοσή τους και για το χάλκινο μετάλλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πέτυχαν κάτι πολύ μεγάλο. Πρέπει να έχουν τον ίδιο ζήλο για να προχωρήσουν και να έχουν εξέλιξη ανάλογη με τους στόχους τους».

Για τους λόγους που κάποιες αθλήτριες εγκαταλείπουν στην πορεία το άθλημα: «Είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλη τη δομή της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες, με τη δομή του αθλήματος, το πώς πρέπει να λειτουργήσει, το γιατί φεύγουν και το πώς μπορεί να εξελιχθεί. Πρέπει να γίνει καλύτερη στρατηγική τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την Ομοσπονδία και τα σωματεία».

Για το γεγονός ότι σπουδαίοι πολίστες του παρελθόντος δεν συνεχίζουν να ασχολούνται με το άθλημα είτε ως παράγοντες είτε ως προπονητές: «Είναι κι αυτό μια στρατηγική που θα πρέπει να αξιοποιηθεί οπωσδήποτε. Θα πρέπει, δηλαδή, να αξιοποιηθούν τα ταλέντα που έχουν οι αθλητές, όταν μεγαλώνουν, σε διάφορους τομείς. Είναι ένα γενικό κακό που υπάρχει στο χώρο του Αθλητισμού και πρόκειται για χαρακτηριστικό της χώρας μας να μην αξιοποιούνται πραγματικά οι άνθρωποι που υπάρχουν, όχι μόνο στον Αθλητισμό, αλλά και σε όλες τους τομείς της κοινωνίας. Είναι κάτι λυπηρό που πάει πίσω τη χώρα μας. Και σίγουρα φταίνε περισσότερο οι από πάνω παρά οι από κάτω».

Για το νέο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, τον Γιώργο Μαυρωτά: «Για το Γιώργο θα πρέπει να πούμε ότι πραγματικά είναι πολύ αξιόλογος άνθρωπος που έχει διακριθεί όχι μόνο σαν αθλητής, αλλά και σαν οικογενειάρχης, σαν επαγγελματίας και σαν ακαδημαϊκός. Είναι κόσμημα για τον Ελληνικό Αθλητισμό να υπάρχουν και να βοηθούν άνθρωποι σαν τον Γιώργο και είμαι σίγουρος ότι από το πόστο που πήρε θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον Αθλητισμό και το άθλημά του».

 

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή