Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Θα αξιοποιηθούν τα σπήλαια της Λέσβου;; συνάντηση Ψαρρόπουλου με την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία

Published

on

Μοιράσου το άρθρο:

Τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Πολιτισμού Αθλητισμού Τουρισμού του δήμου Λέσβου, Σταύρο Ψαρρόπουλο, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας (Ε.Σ.Ε)

Στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στον γεωμορφολογικό πλούτο της Λέσβου, στα εκατοντάδες σπήλαια που μένουν αναξιοποίητα και κυρίως στη δυνατότητα καταγραφής και σύγχρονης χαρτογράφησής τους, από τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας.

Τα τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Σ.Ε, Παύλος Καδδάς, Γεράσιμος Μπενέζης, Θεολόγος Τσαλίκογλου και Δημοσθένης Μαρκόπουλος, αφού ευχαρίστησαν τον πρόεδρο του δ.σ του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Αθλητισμού Τουρισμού,  έκαναν σαφή αναφορά στις πολλές δυνατότητες  που διαθέτει η Λέσβος, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης παγκόσμιου ενδιαφέροντος των επιστημόνων.

Από την πλευρά του ο κ. Ψαρρόπουλος ευχαρίστησε τα μέλη του δ.σ της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας για το έντονο και πολύχρονο ενδιαφέρον τους, όσον αφορά στην εξεύρεση και προστασία των σπηλαίων της Λέσβου, υποστήριξε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ούτως ώστε το έργο και οι προσπάθειες της Ε.Σ.Ε να τύχουν της μεγαλύτερης συνδρομής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος  και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Αθλητισμού Τουρισμού, θα διερευνήσουν τη δυνατότητα για την έκδοση βιβλίου, στο οποίο θα περιέχονται όλα τα σπήλαια της Λέσβου, αλλά και τη δυνατότητα διεξαγωγής διεθνούς συνεδρίου στη Μυτιλήνη.

Σπήλαια Λέσβου ένα κείμενο του Γιώργου Μ. Χουτζαίου Φυσικό – Μαθηματικό
Ειδικό πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών:

Ένα μεγάλο μέρος του νησιού αποτελείται από ασβεστολιθικά πετρώματα, ως εκ τούτου υπάρχουν πολλά σπήλαια, τα περισσότερα όμως είναι μικρά. Πολλά όμως από αυτά χρησιμοποιήθηκαν παλιά και χρησιμοποιούνται ακόμα σαν λατρευτικοί χριστιανικοί χώροι.

Το μακρύτερο σπήλαιο της Λέσβου είναι το σπήλαιο Μαγαράς της κοινότητας Αλυφαντών, με μήκος 120 περίπου μέτρων. Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκαν πολλά ευρήματα και ένα πλήθος από πήλινα σπασμένα αγγεία με ζωγραφιές, απόδειξη ότι κατοικήθηκε τουλάχιστον κατά τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους. Παρ΄ότι δεν έχει σταλακτιτικό διάκοσμο, λόγω των μικρών του διακλαδώσεων, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, γι΄αυτό πρέπει να αρχίσει η αρχαιολογική του μελέτη. (Σχήμα 1)

Το σπήλαιο Άγιος Ιωάννης ή Φούσα της κοινότητας Μυχού έχει μήκος 95m και εμφανίζει δύο διαδρόμους με μαρμάρινα τοιχώματα. Δεν έχει σταλακτιτικό διάκοσμο, αλλά έχει ωραίους σχηματισμούς στον θόλο του. Μέσα βρέθηκαν τάφοι του Ε΄ π.χ. αιώνα με διάφορα ευρήματα, που βρίσκονται στην Κ΄ Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Χρειάζεται επισταμένη αρχαιολογική έρευνα, που εύχομαι να γίνει σύντομα.(Σχήμα 2)

Το σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου της κοινότητας Ταξιαρχών (Καγιάνι) έχει μήκος περίπου 60m. Παλαιότερα είχε ωραίους σταλακτίτες, αλλά οι περισσότεροι καταστράφηκαν από τους επισκέπτες. Μέσα βρέθηκαν προϊστορικά αγγεία, που φυλάγονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Η αρχαιολογική μελέτη του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Από τα υπόλοιπα σπήλαια, που έχουν τοπικό τουριστικό ενδιαφέρον αναφέρονται τα εξής:


το σπήλαιο στη θέση Γλάστρα ή Καστέλλι του Δήμου Αγιάσου,


το σπήλαιο Λιάκας της Κοινότητας Ασωμάτου,


το σπήλαιο Κουρτζή του Δήμου Μυτιλήνης,


το σπήλαιο Άγιος Ιωάννης ο Καταφύγης του Δήμου Θερμής,


το σπήλαιο του Αγίου Ισίδωρου και


το σπήλαιο Άνυδρος του Δήμου Πλωμαρίου.


Πρέπει να τονιστεί ότι αρκετά από τα 192 συνολικά μικρά σπήλαια της Λέσβου έχουν ενδιαφέρον, γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι κατοικήθηκαν από τους νεολιθικούς χρόνους.

Βρέθηκαν επίσης 29 καρστικά φρέατα, που στη Λέσβο ονομάζονται Φούσες, και τα οποία δεν έγινε δυνατόν να εξερευνηθούν λόγω έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού. Τα φρέατα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και όταν στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί η εξερεύνησή τους θα αποκαλύψουν το τεράστιο λαβυρινθώδες σύστημα που υπάρχει στο υπέδαφος της Λέσβου.

Μαζί με τον αδελφό μου εξερευνήσαμε σχεδόν τα περισσότερα σπήλαια της Λέσβου, με την μικρή οικονομική βοήθεια της Νομαρχίας Λέσβου, από το 1981 μέχρι το 1992. Δεν ξέρω αν προσφέραμε κάτι καλό για τις επόμενες γενιές. Είμαστε όμως περήφανοι γιατί μέσα στην απόλυτη ησυχία των σπηλαίων του νησιού περάσαμε όμορφες στιγμές, γιατί ίσως αυτή η εμπειρία μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε καλύτερα τον εσωτερικό μας κόσμο και να αισθανθούμε το δέος γι΄αυτά τα θαυμάσια φυσικά δημιουργήματα.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή