Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Κομοτηνή ΕΡΤ : Δελτίο ειδήσεων 26-7-2019

Published

on

Εκκλησία
Γιορτάζει και τιμά σήμερα η Κομοτηνή, την πολιούχο της Αγία Παρασκευή.
Γιορτάζει και τιμά σήμερα η Κομοτηνή, την πολιούχο της Αγία Παρασκευή. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων Παντελεήμων, ιερουργεί αυτή την ώρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής.
Σήμερα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μικρού Κρανοβουνίου.
Το Σάββατο το πρωί 27 Ιουλίου ο Σεβασμιότατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου κατά την διανομή του αντιδώρου θα δεχθεί τις ευχές κλήρου και λαού για την ονομαστική του εορτή.
Υγεία
Τέλη του 2019 η τοποθέτηση του Μαγνητικού τομομογράφου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης
Στα τέλη του 2019 θα γίνει η προμήθεια του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, του πρώτου Νοσοκομείου με 240 κλίνες, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα για το σκοπό αυτό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αχιλλέας Γερόπουλος, έκανε λόγο για ένα άθλο της Διοίκησης και του Συμβουλίου, καθώς πρόκειται για δαπάνη της τάξης των 900.000 ευρώ!
Ήδη το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει αποστείλει Ιατρό Ακτινολόγο για εξειδίκευση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ από τις νέες προσλήψεις των 8 νέων Ιατρών, θα προσληφθεί ακόμη ένας Ακτινολόγος.
Το τμήμα του Μαγνητικού Τομογράφου είναι πλήρες και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες διάγνωσης στα τμήματα του νοσοκομείου και στους γιατρούς που χρειάζονταν για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς και η Μαγνητική τομογραφία, η οποία έπρεπε να γίνει σε ιδιωτικά κέντρα.
Ο κ. Γερόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να λειτουργήσει και στο Δημόσιο δομή αποκατάστασης ασθενών, δομή η οποία απαντάται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Επαγγελματίες-Επιχειρήσεις
Επιστολή των Επαγγελματιών για το νέο νόμο για τα Beach Bar
Κοινή επιστολή-πρόταση απέστειλαν η ΟΕΒΕ Ξάνθης και ΟΕΒΕ Ροδόπης προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού, στους Βουλευτές Ξάνθης-Ροδόπης, στην ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, σχετικά με το νέο νόμο και τις κυρώσεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο, που δραστηριοποιείται στον χώρο της λειτουργίας αναψυκτηρίων και επιχειρήσεων που εξυπηρετούν λουόμενους.
Οι επιχειρηματίες ζητούν την αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου, μέχρι να ενημερωθεί η νέα κυβέρνηση για το τι προβλέπει και να προβεί σε νομοτεχνικές βελτιώσεις για την άρση των αδικιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο κλάδο.
Πρωτογενής Τομέας- ΑΦΦ
Ο Σπύρος Τσιλιγγίρης στο ΥΠΑΑΤ
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, συνάντησε στο γραφείο του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης.
Στην ατζέντα της συζήτησης, οι ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες της Ξάνθης από την πρόσφατη «θεομηνία», αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης και της ευρύτερης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης, σε ότι αφορά τις ασύμφορες πλέον τιμές στο γάλα και στο κρέας.
Παράλληλα συζητήθηκαν και θέματα – προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς του Θρακικού Πελάγους με έμφαση στις ιχθυοκαλλιέργειες και ιδιαίτερα στην λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος (Μπουρού).

Συνάντηση με παραγωγούς ΑΦΦ στην Αλεξ/πολη στις 28 Ιούλη στο Επιμελητήριο
Συνάντηση με τους παραγωγούς Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ροδόπης και της Ξάνθης, σε μια προσπάθεια να γίνει καταγραφή αιθέριου ελαίου λεβάντας, σχεδιάζει ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών, Θράκης θησαυρός, στις 28 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη, 10:30 π.μ. στο χώρο του Επιμελητηρίου Έβρου.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι αφ’ ενός, η εξασφάλιση μιας μεγάλης ποσότητας του αιθέριου ελαίου -1.700 κιλά- και αφ’ ετέρου η τήρηση ενιαίας γραμμής στο κομμάτι της πώλησης, κάτι που θα επιφέρει ενίσχυση εισοδήματος στους παραγωγούς.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Θράκης θησαυρός, Πασχάλης Παπαδάκης, αποκάλυψε και το σχεδιασμό για φεστιβάλ λεβάντας τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εκπαίδευση-ΔΠΘ
Τον Σεπτέμβριο του 2020 θα λειτουργήσει το Πειραματικό Σχολείο Κομοτηνής
Στο παρά πέντε για την λειτουργία του πρώτου Πειραματικού Σχολείου, (Γυμνασίου-Λυκείου) στην Κομοτηνή, βρίσκεται η όλη διαδικασία, καθώς πήρε και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Το μόνο που απομένει να διευθετηθεί είναι που θα στεγασθεί το σχολείο, το οποίο όπως τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η Καθηγήτρια Γλώσσας και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Πέννυ Βουγιουκλή, θα πρέπει να είναι εντός πόλης.
Σύμφωνα και πάλι με την κ. Βουγιουκλή, η λειτουργία του Σχολείου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι μαθητές θα προκύπτουν από κλήρωση και θα είναι από όλα τα επίπεδα -μετρίου-καλοί-άριστοι-.
Θα είναι ένα σχολείο που θα είναι «υιοθετημένο» από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μεγάλο κομμάτι της παιδαγωγικής-διδακτικής δουλειάς θα γίνεται από τους Φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Τουρισμός-Γαστρονομία
Επιστρέφουν στη Θράκη τα γαστρονομικά ταξίδια με το «Σεντούκι της γιαγιάς»
Μετά τις 15 Αυγούστου θα επανέλθει η Food blogger, Αναστασία Καδρέβη, στη Θράκη, η οποία εντυπωσιάσθηκε από τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και κυρίως τις γεύσεις της Θράκης!
Υπενθυμίζεται πως σε συνεργασία με το εργαστήρι παρασκευής παραδοσιακών γλυκών, μαρμελάδων και τουρσιών, Φρουτοπία ΙΚΕ, του Απόστολου Παπαδόπουλου, διοργάνωσαν ένα πετυχημένο ταξίδι Γαστρονομίας στις γεύσεις της Θράκης, 11 με 14 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα αυτή τη φορά θα δοθεί έμφαση στις παραλιακές περιοχές της Θράκης και της Ροδόπης ιδιαίτερα.
Η κ. Καδρέβη ξεκίνησε με το προσωπικό της ιστολόγιο, «Το σεντούκι της γιαγιάς», να καταγράφει παραδοσιακές συνταγές, με στόχο την διάδοσή τους στις επόμενες γενιές.
Αυτοδιοίκηση
Διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ στην Ξάνθη
Ο Δήμος Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ», πραγματοποιεί διανομή αγαθών από την Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019 στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ – ΚΕΑ έχουν ειδοποιηθεί με SMS για να προσέλθουν στο σημείο διανομής. Ο κάθε ωφελούμενος θα πρέπει να έχει μαζί του Βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης, ή, άλλο επίσημο έγγραφο από όπου προκύπτει ο ΑΜΚΑ, καθώς και Αστυνομική Ταυτότητα.
Σύλλογοι
Ανακοίνωση του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης
Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ξάνθης καλεί τους μαθητές που πήραν φέτος βαθμό πάνω από 18,5 στο γυμνάσιο και πάνω από 18 στο λύκειο, να καταθέσουν αντίγραφο της βαθμολογίας τους στο γραφείο του συλλόγου από τη Δευτέρα 29 Ιουλίου μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου (ώρες 10.00 με 12.00).

Πανηγύρι στο χωριό του Μικρού Κρανοβουνίου
Το πανηγύρι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μικρού Κρανοβουνίου «Άγιος Παντελεήμων» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις εννέα το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Μικρού Κρανοβουνίου.
5ο Αντάμωμα Μπογιαλικιωτών Βόρειας Θράκης
Το 5ο Αντάμωμα Μπογιαλικιωτών Βόρειας Θράκης θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής. Την διοργάνωση της συνάντησης έχουν αναλάβει ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής και ο Σύλλογος Γυναικών Ξυλαγανής.
Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν στις επτά το απόγευμα από το Πολιτιστικό Κέντρο της Ξυλαγανής και με τη συνοδεία γκάϊντας θα περάσουν μέσα από το χωριό. Η πομπή θα καταλήξει στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου, όπου θα προσφερθεί φαγητό , ποτό και θα ακολουθήσει γλέντι .
19ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων Ξάνθης στα βουνα της Χαϋντού
Στις 27 Ιουλίου θα γίνει το 19ο αντάμωμα του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης, «Ο Λεπενιώτης», στον παραδοσιακό οικισμό της Χαϋντού Ξάνθης.
Συγκεκριμένα στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί Εσπερινός στο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου
Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των επισήμων και με την ολοκλήρωση των δρωμένων και των παραδοσιακών εθίμων, θα ακολουθήσει γλέντι με τους Γιώργο Γραβάνη, Κατερίνα Μπόνια και Παναγιώτη Ούτο. Στο κλαρίνο ο Νίκος Μακρής.
Πολιτισμός
Έρχεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Σειρών 1-6 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής!

Έρχεται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Σειρών, 1-6 Οκτωβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής!
Πρόκειται για μια νέα φιλόδοξη πρόταση από τον Γαλλο-Βαλκανικό Οργανισμό, Τηλεοπτικών Σειρών, στην Κομοτηνή για διοργάνωση και θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Τηλεοπτικών Σειρών-Σερί Μπαλκάν-
Το Φεστιβάλ ετοιμάζεται πυρετωδώς εδώ και καιρό και πλέον σε και στις Βαλκανικές 12 χώρες τις οποίες απευθύνεται έχουν ξεκινήσει οι δράσεις προβολής του. Οι διοργανωτές είναι σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές για την άψογη διοργάνωση του και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά και πολίτες και επαγγελματίες να αγκαλιάσουν το γεγονός και να «επενδύσουν» με αγάπη σε αυτό!

Συναυλία στην Ξάνθη
Συναυλία θα δώσει στην Ξάνθη ο Yordal Tokcan και ο Goksel Baktagir αύριο στις εννέα το βράδυ στην αυλή του παλιού ορφανοτροφείου Ξάνθης. Η συναυλία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ.

Μικρός Διάκοσμος του Γιάννη Βουλτσίδη
Ξεκινούν αύριο στις εννέα το βράδυ οι εκδηλώσεις στον Μικρό Διάκοσμο στην παραλία του Ιμέρου με προβολή ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βουλτσίδη με θέμα το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. Στις συνέχεια ο αρχαιολόγος Διαμαντής Τριαντάφυλλος θα παρουσιάσει ποιήματα από το νέο του βιβλίο «Επιγράμματα». Η πρώτη βραδιά των εκδηλώσεων θα κλείσει με ζωντανή μουσική από τον Γιάννη Βουλτσίδη και τον ταμπουρά του με τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Ανακρέοντα και μετάφραση του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Αθλητισμός
Κυματοδρομίες στο Εθνικό πάρκο ΑΜ-Θ παραλία Κεραμωτής Αβδήρων
Αύριο διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά ο παραθαλάσσιος αγώνας δρόμου WAVE running στην ακτογραμμή του Εθνικού Πάρκου Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (παραλία Κεραμωτής – Αβδήρων). Ο αγώνας είναι μοναδικός στην Ευρώπη, καθώς πραγματοποιείται εξολοκλήρου στην παραλία Κεραμωτής – Αβδήρων, στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον του Δέλτα Νέστου. Το WAVE running αποτελείται από τρεις αγώνες 5, 10 και 28 χιλιομέτρων, οι οποίοι πραγματοποιούνται στην άμμο, πλάι στο κύμα, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές να τρέξουν απολαμβάνοντας τη θαλάσσια αύρα του Θρακικού πελάγους,

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη:https://www.ert.gr/%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%B1/komotini-ert-deltio-eidiseon-26-7-2019/


Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή