Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Χανιά: Εφιάλτης η χρήση φυτοφαρμάκων. Ο δρ Βαγγέλης Μπούρμπος στην ΕΡΤ Χανίων(audio)

Published

on

Κάθε ένα δευτερόλεπτο στον πλανήτη, ξοδεύονται 1000 ευρώ για 146 κιλά φυτοφαρμάκων, δηλαδή πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ και 4,6 εκατομμύρια τόνοι φυτοφαρμάκων το χρόνο, συνθέτοντας έναν εφιαλτικό σκηνικό για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Χανίων, ο γεωπόνος, ερευνητής φυτοπαθολόγος και οικοτοξικολόγος δρ Ευάγγελος Μπούρμπος, με αφορμή την ομιλία του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ροδοβάνι με θέμα τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της επαρχίας Σελίνου.

Θέμα της ομιλίας του κ. Μπούρμπου ήταν οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από τη χρήση φυτοφαρμάκων στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Όπως μας είπε ο κ. Μπούρμπος,το ερώτημα που έθεσε στο κοινό ήταν αν τα φυτοφάρμακα σήμερα αποτελούν ευλογία ή κατάρα, για να εισπράξει την ομόφωνη και αυθόρμητη απάντηση των πολιτών ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων στη γεωργία και να περιοριστεί η χρήση φυτοφαρμάκων, .

Σε όλο τον κόσμο κυκλοφορούν 7000 δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων, ενώ καταγράφονται 3 εκατομμύρια δηλητηριάσεις ετησίως, από τις οποίες 20 με 200 χιλιάδες, ανάλογα με τη χρονιά, είναι θανατηφόρες. Αυτό κυρίως συμβαίνει στις υποανάπτυκτες χώρες, όπου το 1/3 των φυτοφαρμάκων διακινούνται παράνομα.

Στην Ελλάδα καθημερινά χρησιμοποιούνται 82 τόνοι φυτοφαρμάκων με κόστος 450 χιλιάδες ευρώ, που προκαλούν 5 δηλητηριάσεις το χρόνο εκ των οποίων οι δύο αφορούν παιδιά.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Μπούρμπου, η χρήση φυτοφαρμάκων και οι δηλητηριάσεις είναι υπερδιπλάσιες από τον Ελληνικό μέσο όρο, ενώ 2-3 εκατομμύρια κενές φιάλες γεωργικών φαρμάκων, είτε καίγονται είτε πετιούνται ανεξέλεγκτα. Έστω και ένα γραμμάριο της δραστικής ουσίας να υπάρχει σε κάθε φιάλη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο, τρεις τόνοι αυτούσιων, καθαρών φυτοφαρμάκων να καταλήγουν στο περιβάλλον, τονίζει ο κ. Μπούρμπος.

Στην ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την ασφάλεια των τροφίμων, όπου εξετάζονται 70.000 δείγματα τροφίμων και ποτών, έχουν ανιχνευτεί 338 φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα λαχανικά, 319 δραστικές ουσίες στα σιτηρά και 34 στα ζωικά προϊόντα, ενώ σε έρευνα του γραφείου της Greenpeace στην Ελλάδα ανιχνεύτηκαν 27 δραστικές ουσίες επικίνδυνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στα φρούτα και τα λαχανικά.

Κάποια φάρμακα, προσθέτει ο κ. Μπούρμπος, που έχουν καταργηθεί από το 1972 και τα οποία ανήκουν στην ομάδα των λεγομένων «βρώμικη δωδεκάδα των εντομοκτόνων» έχουν διάρκεια ημιζωής από 2 έως 100 χρόνια! Αυτό σημαίνει ότι δύο και τρεις γενιές μετά, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διάφορων ασθενειών, ακόμα κι αν δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμένα φάρμακα ποτέ.

Η ελπίδα στην οικολογική γεωργία

Η λύση είναι μία, τονίζει ο κ. Μπούρμπος. Τα συμβατικά φυτοφάρμακα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν, να σταματήσει η χρήση τους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προώθηση και την εξέλιξη της οικολογικής γεωργίας, αλλά και την ενημέρωση των αγροτών διά βίου. Πρέπει επίσης να αλλάξουν οι μέθοδοι και οι διαδικασίες που αποδεικνύουν την τοξικότητα των φυτοφαρμάκων, αφού όπως εξήγησε ο κ. Μπούρμπος, οι τοξικολογικές αξιολογήσεις και αναλύσεις γίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες που τα παράγουν, με ανθρώπους δικούς τους, ενώ όποια αντικειμενική μελέτη υπάρξει, αντικρούεται άμεσα από τις εταιρείες αυτές.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Μπούρμπος στην ΕΡΤ Χανίων:

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή