Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 6-08-2019

Published

on

Αυτοδιοίκηση
ΟΧΙ στην ΔΙΑΑΜΑΘ από το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης
Ομόφωνα αρνητική ήταν η έκφραση γνώμης προς τον νέο τιμοκατάλογο της ΔΙΑΑΜΑΘ, από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης .
Ένα εκατομμύριο και 380.000 ευρώ παραπάνω βάζει η ΔΙΑΑΜΑΘ στον δήμο Ξάνθης για την Διαχείρισης των Απορριμμάτων ,ο δήμαρχος Ξάνθης ζήτησε να είναι ομόφωνα αρνητική η έκφραση γνώμης, πράγμα το οποίο και έγινε.

ΑΜΕΑ
Ακόμα να τοποθετηθούν οι ξύλινοι διάδρομοι στο Κρυονέρι στο seatrac
Δεν έχουν τοποθετηθεί οι διάδρομοι που οδηγούν στο seatrac και στα αποδυτήρια στην παραλία Κρυονέρι της Μαρώνειας, παρά τις δεσμεύσεις των υπευθύνων, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Ροδόπης, Τρύφων Καρούντζος.
«Δυστυχώς βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου και έχουν περάσει 20 μέρες, χωρίς να μπορούν τα ΑΜΕΑ να κάνουν χρήση του seatrac στην παραλία του Κρυονερίου Μαρώνειας.
Κανονικά θα έπρεπε με την τοποθέτηση του μηχανισμού να τοποθετηθούν ταυτόχρονα και οι ξύλινοι διάδρομοι και αυτό είναι καθήκον της Δημοτικής Αρχής να το κάνει. Επαναλαμβάνω πως πολλοί μας θεωρούν τα ΑΜΕΑ παρίες και ξεχνούν πως στην Ελλάδα υπάρχει 24% αναπηρία και είναι ένα ποσοστό που δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο, γιατί και αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα δικαιώματά τους», υποστήριξε ο κ. ΚΑρούντζος.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχε ο κ.Καρούντζος με τον Δήμαρχο Μαρώνειας-Σαππών, Ιωάννη Σταυρίδη, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κυρίως η τοποθέτηση των ξύλινων διαδρόμων.

Υγεία
Τέλη του 2019 η τοποθέτηση του Μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης
Στα τέλη του 2019 θα γίνει η προμήθεια του Μαγνητικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, του πρώτου Νοσοκομείου με 240 κλίνες, χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μάλιστα για το σκοπό αυτό.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης, Αχιλλέας Γερόπουλος, έκανε λόγο για ένα άθλο της Διοίκησης και του Συμβουλίου, καθώς πρόκειται για δαπάνη της τάξης των 900.000 ευρώ!
Ήδη το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει αποστείλει Ιατρό Ακτινολόγο για εξειδίκευση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ από τις νέες προσλήψεις των 8 νέων Ιατρών, θα προσληφθεί ακόμη ένας Ακτινολόγος.
Το τμήμα του Μαγνητικού Τομογράφου είναι πλήρες και θα προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες διάγνωσης στα τμήματα του νοσοκομείου και στους γιατρούς που χρειάζονταν για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς και η Μαγνητική τομογραφία, η οποία έπρεπε να γίνει σε ιδιωτικά κέντρα.
Ο κ. Γερόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να λειτουργήσει και στο Δημόσιο δομή αποκατάστασης ασθενών, δομή η οποία απαντάται μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Πρωτογενής Τομέας
Πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών «για να μάθουμε τι τρώμε»
Ξεκίνησε η πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών για την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης στα τρόφιμα και καλούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες να υπογράψουν στην πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.eatoriginal.eu/ με τίτλο «να μάθουμε τί τρώμε».
Η πανευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών αποσκοπεί στο να πετύχει την υποχρεωτική αναγραφή στις συσκευασίες τροφίμων της προέλευσης των συστατικών τους, ώστε να αποφευχθεί η διατροφική απάτη, η οποία όμως δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στην υγεία των καταναλωτών πολιτών.
Στην Ευρώπη, οι διατροφικές απάτες υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που ανέρχονται σε έως 12 δις € ετησίως και το φαινόμενο έχει ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποχρεωτική ένδειξη προέλευσης στις επισημάνσεις τροφίμων συμβάλλει στην αποτροπή νοθεύσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που βλάπτουν την κοινή αγορά αλλά και τις εθνικές οικονομίες.
Χρειάζεται να συγκεντρωθούν πάνω από 1.000.000 υπογραφές από τουλάχιστον επτά χώρες, μέχρι 2 Οκτ 2019, στο www.eatoriginal.eu για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία έχει εγκριθεί από την ΕΕ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Πολιτών.
Εκπαίδευση

ΕΛΜΕ Ξάνθης: Συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας
Στην συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τέθηκε και το θέμα της πρόσληψης αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά και μετά τη δήλωση της υφυπουργού, πως οι νέοι πίνακες δεν θα είναι έτοιμοι εγκαίρως, ζητήθηκε να ανοίξει ο ΟΠΣΥΔ, ώστε στους παλαιούς πίνακες να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς.

Για το ζήτημα των διορισμών ζητήθηκε να γίνουν διορισμοί σε όλα τα κενά και όχι μόνο οι εξαγγελθέντες 4.500 στην ειδική αγωγή και 10.500 στη γενική αγωγή.
Επισημάνθηκε πως εκκρεμεί η σύσταση οργανικών θέσεων στα τμήματα ένταξης.
Επίσης, ζητήθηκε να διευθετηθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα που προέκυψε με την ένταξη των ΠΕ71 (αποφοίτους του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) στους ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) ώστε να αποκλείεται η ένταξη κλάδων που δεν έχουν καμία συνάφεια με τις κοινωνικές επιστήμες.
Η όλη διαδικασία των διορισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο.
Για διορισμούς στη γενική αγωγή η υφυπουργός δε δεσμεύτηκε ούτε για τον αριθμό ούτε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, ούτε για τα κριτήρια διορισμού.
Δηλώθηκε η αντίθεση της ΟΛΜΕ στη διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ.

Στα θέματα που τέθηκαν από την ΟΛΜΕ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν σταλεί σχετικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας.

8 ειδικότητες θα λειτουργήσουν στο ΔΙΕΚ Κομοτηνής
Καθορίστηκαν οι ειδικότητες που μπορούν να καταρτιστούν οι σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ μετα και από τις προτάσεις των Διευθύνσεων των Δημοσίων ΙΕΚ της χώρας.
Για το ΔΙΕΚ (Δημοσιο ΙΕΚ Κομοτηνής) οι ειδικότητες είναι οκτώ και είναι οι Εξής: 1) Τεχνικός Κομμωτικής, 2) Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας (chef) 3) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ 4)Στέλεχος Διοικησης και Οικονομίας 5) Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ 6) Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, 7) Βοηθός φαρμακείου και 8) Τεχνικός Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας ( Υπηρεσία Υποδοχής Υπηρεσία Ορόφων, Εμπορευματογνωσίας).
Επιμελητήρια
Δεύτερη Έκθεση Τοπικών Προϊόντων από το Επιμελητήριο Ξάνθης

Το Επιμελητήριο Ξάνθης, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, διοργανώνει και φέτος την «2η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Οικοτεχνίας», με τη συμμετοχή παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Γήπεδο Α.Ο.Ξ. από την Κυριακή 01 έως και την Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου 2019. Σημειώνεται πως η Έκθεση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης και στόχος είναι να γίνει θεσμός, καθώς εκείνη την περίοδο επισκέπτονται την Ξάνθη περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.
Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η παρουσίαση, προβολή και ανάδειξη όλων παραγόμενων τοπικών προϊόντων ως κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας του τόπου.

Το κόστος συμμετοχής στην Έκθεση είναι ιδιαίτερα προνομιακό και οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης των προϊόντων τους.

Στρατός
Ορκίστηκαν 197 νέοι οπλίτες
Ορκίστηκαν την Παρασκευή 2 Αυγούστου στο στρατόπεδο Λοχαγού Παύλου Ηλιόπουλου 197 νεοσύλλεκτοι οπλίτες της 2019 Γ’ ΕΣΣΟ των μονάδων, 29 Ταξιαρχίας Πεζικού Πόγραδετσ, της ΧΧΙ ΤΘΤ »Πίνδος”της ΙV ΤΑΞΥΠ, της 182 Μονάδος Πυροβολικού ΤΟR M1 καθώς κα του 1ο Λ/ΒΕΚΕΕΔ που εδρεύεουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.
Στην τελετή ορκωμοσίας παρέστησαν ο διοικητής της 29ης Ταξιαρχίας Λεωνίδας Γιοβάνης, ο διοικητής της ΧΧΙ ΤΘΤ ταξίαρχος Ιωάννης Μπόγδος, ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων και ο τοποτηρητής της Μουφτείας Κομοτηνής, Χαλήλ Τζιχάντ, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίηκησης και πολλοί συγγενείς των νεοσυλλέκτων.

Αυτοδιοίκηση

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων

Συνεδριάζει σήμερα στις 7 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων με 22 θέματα στην ημερήσια διάταξη
H Σύσταση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Επέκταση πεζοδρομίων σε Συδινή, Πηγάδια και Γενισέα» και η Έγκριση του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Συντήρηση μουσικού σχολείου» αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πολιτισμός
Ένα Σχολείο για τον Αγροτικό Χώρο ως Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού με τη συνεργασία πολλών τοπικών φορέων του Δήμου Γορτυνίας, πραγματοποίησε πρόσφατα στη Δημητσάνα το 2ο Θερινό θερινό σχολείο για τη μελέτη και διαχείριση του αγροτικού χώρου ως πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πρόκειται για ένα θεσμό ανταλλαγής απόψεων για θέματα που βρίσκονται στην αιχμή του διεθνούς προβληματισμού: τοπικότητα και παγκοσμιοποίηση, πολιτιστικές ταυτότητες, βιωσιμότητα, άυλη πολιτιστική κληρονομιά, πολιτισμικό τοπίο, αγροδιατροφικός πολιτισμός.
Η πρόταση του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης , να οργανωθεί ο αντίστοιχος θεσμός στη Θράκη, αντιμετωπίστηκε θετικά από τη ΔΙΝΕΠΟΚ.

Δημήτρεια στο Δαφνώνα με Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνώνα “Η Δήμητρα” για 21η συνεχή χρονιά διοργανώνει τα Δημήτρεια Δαφνώνα στο Δαφνώνα Ξάνθης στις 11 και 16 Αυγούστου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην πλατεία του Δαφνώνα περιλαμβάνει παιδικές εκδηλώσεις με κλόουν, μάγους, ταχυδακτυλουργούς, ζωγραφική, αγωνίσματα(τσουβαλοδρομίες) και πολλές άλλες εκπλήξεις με την συνοδεία Dj αλλα και το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού!
Το 21ο φεστιβάλ Δημήτρεια ολοκληρώνονται την Παρασκευή 16 Αυγούστου πλάι στον ποταμό Νέστο η Γλυκερία και η Μελίνα Ασλανίδου. Οι δύο σπουδαίες και χαρισματικές ερμηνεύτριες θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό, αυθεντικό, και ιδιαίτερα ψυχαγωγικό πρόγραμμα, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους, αλλά και αγαπημένα τραγούδια – σταθμούς σημαντικών Ελλήνων δημιουργών.
Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου στην Ξάνθη στις 22 Αυγούστου
Το ταξίδι του ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται. Στην Ξάνθη η παράσταση θα ανέβει την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης με τον Νίκο Κουρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Ζέτα Μακρυπούλια στον ρόλο της Ελβίρας και τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ρόλο του Σγαναρέλ.

Νίνα Μαζάνη: Μια ξανθιώτικη φωνή στο Βασιλιά των Λιονταριών
Νίνα Μαζάνη η νεαρή τραγουδίστρια και ηθοποιός με καταγωγή από την Ξάνθη δάνεισε τη φωνή της στη μεταγλώττιση του τραγουδιού τίτλων –sountrack- της ταινίας, με τον πολυαγαπημένο «Κύκλο της Ζωής».
Μια «φρέσκια» ξανθιώτικη φωνή συνοδεύει το πολυαναμενόμενο remake της ταινίας ο Βασιλιάς των Λιονταριών, που έκανε πρεμιέρα στις 9 Ιουλίου και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε μεταγλώττιση και υποτιτλισμένη.
Να σημειωθεί πως η Νίνα Μαζάνη, η νεαρή τραγουδίστρια και ηθοποιός που κάνει τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα κι όμως αυτό ήταν αρκετό για να ξεχωρίσει και να συμμετέχει στο soundtrack της ταινίας.
Ο «Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου στην Ξάνθη
Η παιδική σκηνή του Φώτη Σπύρου παρουσιάζει φέτος σε όλη την Ελλάδα το εμβληματικό έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου “Οδυσσεβάχ”.
Στην Ξάνθη η παράσταση θα παρουσιασθεί την Κυριακή 18 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια ιδανική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών που ονειρεύονται και πιστεύουν στην επίτευξη του στόχου, στην αξία της προσπάθειας, στην αξία της οικογένειας και της πατρίδας, στη νίκη του καλού και του δικαίου.
Ο «Οδυσσεβάχ» έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες, έχει παρουσιαστεί από αρκετούς ξένους θιάσους και από δέκα Ελληνικά ΔηΠεΘε.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω


Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.
Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή