Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 14-08-2019 – ert.gr

Published

on

Κόμματα

Αποκλεισμένη Σαμοθράκη από το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Κοινοβουλευτική ερώτηση της Αναπληρώτριας Τομεάρχου Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας-Θράκης και Βουλευτού Β΄ Θες/νικης, Δώρας Αυγέρη, για την ακτοπλοϊκή αποκοπή της Σαμοθράκης.
Σύμφωνα με την ερώτηση της κ. Αυγέρη, εδώ και μια εβδομάδα η Σαμοθράκη παραμένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση και αποκλεισμένη από την υπόλοιπη χώρα. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι και ταξιδιώτες, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.
Ασκεί κριτική για περί επιτελικού κράτους, καθώς το πλοίο που έστειλαν ήταν μεγάλο για το βάθος του λιμανιού της Καμαριώτισσας και καλεί την κυβέρνηση να ανατρέξει στις λύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε ανάλογη περίπτωση, η συγκοινωνία έγινε με τη χρήση σκάφους του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου κάτοικοι και επισκέπτες να μην μείνουν αποκλεισμένοι και η τροφοδοσία του νησιού να γίνει κανονικά. Επίσης είχε χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Σαμοθράκης, ώστε να ναυλώσει οχηματαγωγό πλοίο για τις ανάγκες μετακίνησης των οχημάτων.

Αυτοδιοίκηση-Περιφέρεια
Ανδρέας Καραγιώργης: «Βιώσιμη και μακρόπνοη λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης»
Κριτική για το θέμα του ότι εδώ και μέρες η Σαμοθράκη δεν έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση, ζητώντας από τον Περιφερειάρχη και την Κυβέρνηση να βρεθεί άμεση βιώσιμη και μακρόπνοη λύση, άσκησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο επικεφαλής της Παράταξης Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, Ανδρέας Καραγιώργης.
«Και η Σαμοθράκη και η Θάσος θα πρέπει επί 24 ώρες, στις 365 μέρες το χρόνο, να συνδέονται ακτοπλοϊκά με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξ/πολης, πρωτίστως για τις ανάγκες των κατοίκων και φυσικά και για τους τουρίστες το καλοκαίρι. Η φετινή εικόνα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να φύγουν από το νησί και να μην μπορούν να φτάσουν στο νησί, θα πλήξει κυρίως την επόμενη τουριστική χρονιά», υποστήριξε ο κ. Καραγιώργης.
Χαιρέτησε την απόφαση του Περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που ανέλαβαν την σίτιση των ταλαιπωρημένων ταξιδιωτών.
Εξ άλλου κριτική άσκησε προς τον Περιφερειάρχη και για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Τέλος ανέφερε πως η ορκωμοσία του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει στις 30 του Αυγούστου στην Κομοτηνή.

ΕΛΑΣ
Αυξημένα τα μέτρα τροχαίας σε όλη την Ελλάδα
Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου
Η Ελληνική Αστυνομία ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου 2019, έχει εκπονήσει ειδικό σχεδιασμό και λαμβάνει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου όπως αναφέρονται στη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Κοινωνική Οικονομία
Σεμινάριο «Πύραυνος» για κατασκευή κεραμικού καμινιού, φούρνου και σκευών στο πρότυπο της Αρχαίας Ελλάδας
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση-ΚΟΙΝΣΕΠ- «Επάρκεια», διοργανώνει ένα δεκαήμερο σεμινάριο κατασκευής κεραμικού καμινιού με βάση έναν αρχαίο μαθηματικό τύπο για το κτίσιμο, ο οποίος μπορεί να φτάσει και σε θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου! Επίσης το σεμινάριο θα περιλαμβάνει και κατασκευή κεραμικού φούρνου και κεραμικών σκευών, στο πρότυπο της Αρχαίας Ελλάδας και συγκεκριμένα την χύτρα ταχύτητας της τότε εποχής!
Το σεμινάριο αυτό έχει τον τίτλο «Πύραυνος» θα γίνει στις εγκαταστάσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ Επάρκεια, στη Παλιά Μορσίνη Ξάνθης από τις 21 έως και τις 31 Αυγούστου και θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για κάθε ενδιαφερόμενο, αρκεί να δηλώσει συμμετοχή αναζητώντας το όνομα Επάρκεια στις μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα υλικά θα είναι πηλός άχυρο και άμμο.
Στη συνέχεια θα περάσουν στην άμεση χρήση όλων αυτών που θα κατασκευάσουν από τους χώρους ψησίματος έως και τα σκεύη, με συνταγές και τροφές και αυτές από την Αρχαία Ελλάδα, όπως ψωμί με προζύμι, χρήσεις πληγουριού από δίκοκκο σιτάρι, δίπυρος άρτος-παξιμάδια-και στάρι με σταφίδες, κ.α.
Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στη ζώνη του πρωτογενούς τομέα, ο πρόεδρος της Επάρκειας και Πρόεδρος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, Αντώνης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε πως τις γνώσεις θα πρέπει να τις μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές για να μην χάνονται και να αξιοποιούνται.
Το σεμινάριο γίνεται με τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης!

Οσονούπω Τριτοβάθμιο όργανο αποκτούν οι ΚΟΙΝΣΕΠ συστήνοντας Ομοσπονδία
Εξ άλλου ερωτηθείς και για την πορεία του Δικτύου και τις ΚΟΙΝΣΕΠ, ο κ. Κουτσούμπας, υπογράμμισε πως βρίσκονται σε μεγάλη κινητικότητα και με τα άλλα δίκτυα της Χώρας, προκειμένου να συστήσουν ένα Τριτοβάθμιο όργανο, συνενώνοντας όλες τις ΚΟΙΝΣΕΠ.
Έχουν ήδη αποστείλει επιστολές στα κόμματα πριν από τις εκλογές και θα συνεχίσουν να στέλνουν επιστολές και στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας να μάθουν αν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την χρηματοδότηση των ΚΟΙΣΝΕΠ.
Επίσης συζητήσεις γίνονται και για την ενεργοποίηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, η οποία θα δρα ως εγγυήτρια Τράπεζα και θα βοηθά στην χρηματοδότηση των ΚΟΙΝΣΕΠ, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, μια και οι συστημικές τράπεζες κρατούν τις στρόφιγγες κλειστές.

Αυτοδιοίκηση
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Ξάνθης
Συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα Τετάρτη θα γίνουν ψεκασμοί στην Παναγία Καλαμού, Παναγία Αρχαγγελιώτισσα, βιολογικός Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., κανάλι βιολογικού, Άβατο, Εράσμιο, Ζηλωτή, Μάγγανα, Δασοχώρι, Παναγία Τοξοτών, Γαλάνη, στενά Νέστου, Παναγία Μαγγάνων, κανάλι Ροδόπης, Πετεινός, Διομήδεια, Ζυγός, Φελώνη, Άγιος Νικόλαος, Παναγία Πηγαδίων, Γενισέα, σφαγεία Πατρώνη, κανάλι Χατζηιωάννου, Βαφέικα, αμμοληψίες Πηγαδίων, Κουτσό, Συδινή, Πολύσιτος, Σούνιο και Μάνδρα.
Εκκλησία
Κίνηση Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παντελεήμων

Σήμερα Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, θά Χοροστατήσῃ στις 7:00 μ.μ. ἀκολουθίαν τοῦ ἑσπερινοῦ στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς.
Αύριο Ημέρα της Παναγίας Ο Σεβασμιώτατος θά ἱερουργήσῃ το πρωΐ στόν πανηγυρίζοντα Ἱ ερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομοτηνῆς.
Επίσης το απόγευμα Ὁ Σεβασμιώτατος θά Χοροστατήσῃ στις 7 το απόγευμα κατά τήν ἀκολουθία τοῦ μεθεόρτου ἑσπερινοῦ στόν πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαρωνείας.
Το ερχόμενο Σάββατο το πρωΐ Ὁ Σεβασμιώτατος θά ἱερουργήσῃ στόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Ἀθανασίου Σάλπης.
Την ερχόμενη Πέμπτη το απόγευμα στις 7 Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θά Χοροστατήσῃ κατά τήν ἀκο λουθίαν τοῦ ἑσπερινοῦ στήν πανηγυρίζουσα Ἱερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος.

Σύλλογοι
Το ετήσιο πανηγύρι των Τοξοτών
Το καθιερωμένο ετήσιο πανηγύρι της Παναγίας διοργανώνεται στους Τοξότες Ξάνθης σήμερα και αύριο από τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Τοξοτών Ξάνθης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 20:30 στο προαύλιο γυμνασίου: Γλέντι με ζωντανή ρεμπέτικη και ποντιακή μουσική. Είσοδος δέκα ευρώ με φαγητό (θα υπάρχει και νηστίσιμο).
Την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 21.00 –στη πλατεία Τοξοτών: παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την Πολιτιστική Στέγη Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός» και τον Πολιτιστικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Τοξοτών.

Πολιτισμός
Οι Μασαλτζήδες της Θράκης… «πιάνουν» τις αφηγήσεις
Με τον τίτλο Μασαλτζήδες της Θράκης, συνεχίζονται το ερχόμενο Σάββατο 17 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις στο Μικρό Διάκοσμο του Γιάννη Βουλτσίδη, στον Ίμερο Μαρώνειας. Στις 9 το βράδυ θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ, «Μέσω Ναυπλίου», με θέμα τους λαϊκούς αφηγητές της Πελοποννήσου. Στις 10 το βράδυ Μασαλτζήδες της ευρύτερης περιοχής της Θράκης αφηγούνται μικροϊστορίες. Όσοι επιθυμούν, να διηγηθούν, ας δηλώσουν συμμετοχή.
Ο Δον Ζουάν του Μολιέρου στην Ξάνθη στις 22 Αυγούστου
Το ταξίδι του ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ σε όλη την Ελλάδα συνεχίζεται. Στην Κομοτηνή η παράσταση θα δοθεί στις 21 Αυγούστου στο θερινό ΔΗΠΕΘΕ και στην Ξάνθη 22 Αυγούστου στο υπαίθριο δημοτικό αμφιθέατρο.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης με τον Νίκο Κουρή στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τη Ζέτα Μακρυπούλια στον ρόλο της Ελβίρας και τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ρόλο του Σγαναρέλ.

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθησαν 3 διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν σε αγροτική περιοχή της Ροδόπης, τρεις διακινητές, ένας 30χρονος αλλοδαπός και δύο ημεδαποί, ηλικίας 20 και 17 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι ο 20χρονος οδηγός κατηγορείται και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ ο 30χρονος κατηγορείται και για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κατείχε μία σιδερογροθιά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΩΡΑ!

Δημοφιλή