Connect with us

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Ι.Σ.Μ: Η αέρια ρύπανση στον Βόλο σχετίζεται και με έντονο βήχα, φαρυγγαλγία, ρινόρροια και δερματικά προβλήματα

Published

on

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας συγκάλεσε την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, διευρυμένο Δ.Σ. με την συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου και θέμα «Λήψη απόφασης για ανάληψη πρωτοβουλιών του Ι.Σ.Μ. με σκοπό την αποτροπή του φαινομένου της αέριας ρύπανσης και της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου».

Στην διευρυμένη αυτή συνεδρίαση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, συμμετείχαν αρκετά μέλη του Ι.Σ.Μ. μεταξύ των οποίων και οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης και μέλη του Ι.Σ.Μ. κύριοι Λιούπης Αθανάσιος και Μαραβέγιας Κων/νος, καθώς και οι τέως πρόεδροι του Ι.Σ.Μ. Μαυρογιάννης Λεωνίδας και Δραμητινός Ματθαίος.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, που διήρκεσε επί δίωρο τουλάχιστον, συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα που παρατηρείται με την αέρια ρύπανση και την ενοχλητική δυσοσμία στην πόλη μας καθώς και την επιδείνωση του φαινομένου που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Επί πλέον αναφέρθηκε από ιατρούς μέλη του Συλλόγου μας ότι εκτός από την δυσάρεστη αίσθηση που προκαλεί η αέρια ρύπανση και η δυσοσμία, η ύπαρξή της σχετίζεται πλέον και με την εμφάνιση συμπτωμάτων σε συμπολίτες μας, όπως έντονος βήχας, φαρυγγαλγία, ρινόρροια και δερματικά προβλήματα.

Από όλους τους συμμετέχοντες αναδείχθηκε η άμεση ανάγκη εντοπισμού της πηγής αυτού του προβλήματος και η τιμωρία του ρυπαντή με σκοπό να σταματήσει η επιβάρυνση του αέρα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου και οι πολύ πιθανές σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών αλλά και στο περιβάλλον.

Στην συζήτηση αναφέρθηκαν οι μεγάλες ευθύνες των αρμοδίων στην μη εντόπιση ακόμη της πηγής του προβλήματος (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Βόλου) καθώς και στην μη ανάληψη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών προκειμένου να εντοπισθεί ο ρυπαντής. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Δραπετσώνας όπου ο εκεί Δήμος με την Περιφέρεια Αττικής κατάφεραν να εντοπίσουν ανάλογους ρυπαντές μέσω συστημάτων δικτύου μετρητών Αέριας Ρύπανσης και δυσάρεστων οσμών, καθώς και το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης, ο οποίος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών ανέπτυξε σύστημα μετρητών Αέριας Ρύπανσης με σκοπό την καταγραφή του προβλήματος που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Τέλος αναφέρθηκε και η περίπτωση ανάπτυξης δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης στην πόλη της Πάτρας, από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και την κατάθεση των προτάσεων από τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και τα λοιπά μέλη του Ι.Σ.Μ. που συμμετείχαν στην συζήτηση αποφασίσθηκε ομόφωνα ο Ι.Σ.Μ. να αναλάβει τις εξής πρωτοβουλίες:

1. Να προσφύγει στην Δικαιοσύνη τις αμέσως προσεχείς ημέρες και να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την αέρια ρύπανση και την δυσοσμία που επικρατεί στην πόλη του Βόλου.

2. Να διοργανώσει ειδική εκδήλωση για την αέρια ρύπανση με ομιλητές ειδικούς σε αυτά τα θέματα για να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής μας.

3. Να αναλάβει την πρωτοβουλία και την ευθύνη να τοποθετήσει σε συνεργασία με σχετικές Πανεπιστημιακές Σχολές δίκτυο μετρητών Αέριας Ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου προκείμενου να καταγραφεί λεπτομερώς το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη.

4. Να αποστείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος κο Χατζηδάκη με την οποία να τον καλεί να διοργανώσει στον Βόλο σύσκεψη με τους Πολιτικούς, Επιστημονικούς και Επαγγελματικούς φορείς της πόλης μας, και με την συμμετοχή εκπροσώπων πολιτών και οικολογικών οργανώσεων και την παρουσία δημοσιογράφων, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν άμεσα αποτελεσματικοί και κατάλληλοι έλεγχοι που θα συνοδεύονται από λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη.

5. Να συστήσει επιτροπή για την αέρια ρύπανση αποτελούμενη από μέλη του Ι.Σ.Μ. με σκοπό την αποτελεσματική και συντονισμένη παρέμβαση του Συλλόγου μας στο φλέγον αυτό θέμα.

6. Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες από τους αρμόδιους προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της αέριας ρύπανσης θα αναλάβει την διοργάνωση συλλαλητηρίου με άλλους φορείς ,αναδεικνύοντας τα καυτά θέματα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει η πόλη μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί τους αρμόδιους πολιτικούς φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου και Υπουργείο Περιβάλλοντος) να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιλύσουν το απαράδεκτο και άκρως επιβαρυντικό για την υγεία των ανθρώπων φαινόμενο της Αέριας Ρύπανσης και δυσοσμίας που παρατηρείται στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.

Ο Ι.Σ.Μ. ως επιστημονικός και θεσμικός φορέας ανεξάρτητος από κόμματα, συμφέροντα, συντεχνίες και ιδεοληψίες θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υπέρ της Δημόσιας Υγείας, χωρίς να διεκδικεί από κανέναν πιστοποιητικά επαναστατικότητας και πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης.

Θα κινείται πάντοτε με μοναδικό γνώμονα τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, την κοινή λογική και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Τις δε κακοστημένες θεατρικές παραστάσεις για τα σοβαρά θέματα Υγείας και Περιβάλλοντος τις αφήνει σε αυτούς που τις καταγγέλλουν και σε αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές.

 

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή