Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΤ: Κομοτηνή Δελτίο Ειδήσεων 16-09-2019

Published

on

Κοινωνία-Φορείς- Τοπική ΑΥτοδιοίκηση

«Μη βιώσιμη αναπτυξιακά επένδυση ο Χρυσός-Συνεχίζουμε τον Αγώνα όπως εδώ και 20 χρόνια»

Μη βιώσιμη αναπτυξιακά επένδυση χαρακτήρισαν το Χρυσό, οι θεσμικοί φορείς και οι Συλλογικότητες, που συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο Έβρου στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, Ευάγγελος Λαμπάκης.
Αναλύθηκαν διεξοδικά, όπως εδώ και 20 χρόνια, όλες οι παράμετροι, μεταξύ των οποίων της απορρόφησης όλων των υδάτων, της λίμνης τελμάτων με τα τοξικά απόβλητα κυανίου, η όξινη απορροή, η οποία θα προκαλέσει μόλυνση σε υδροφόρο ορίζοντα, θάλασσα και ψάρια.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η επένδυση αυτή δεν ήταν και δεν είναι αναπτυξιακή, καθ’ ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την βιώσιμη ανάπτυξη που είναι νόμος του κράτους και θεσμός στην ΕΕ.
«Διατηρούμε την κάθετη άρνηση μας στην επένδυση των χρυσωρυχείων για να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον την τοπική οικονομία μας και την δημόσια υγεία», καταλήγει το ψήφισμα της Διανομαρχιακής.
Το ψήφισμα θα σταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρμοδίους υπουργούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Βουλευτές της ΝΔ και οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών οργανώσεων δεν έδωσαν το παρόν τους σε αυτή την σύσκεψη και ούτε έστειλαν κάτι εγγράφως.

Κόμματα

Ο Αλέξης Τσίπρας για το Χρυσό στη Θράκη

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως οι εξορύξεις Χρυσού προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον, το οποίο πρέπει να προστατεύουμε και πως θα πρέπει να επιδιώκεται η συναίνεση και όχι ο διχασμός της τοπικής κοινωνίας.
Χαρακτήρισε αστοχία την αναφορά Μητσοτάκη για την εξόρυξη Χρυσού στη Θράκη και πως αυτό θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις στην περιοχή, καθώς η σημερινή κυβέρνηση όπως είπε θα επιδοτήσει την ΕΛ Ντοράντο για τις εξορύξεις.
Ωστόσο δεν απάντησε γιατί επί των ημερών του δεν άλλαξε τον Μεταλλευτικό κώδικα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ο Μανώλης Γραφάκος στο Δήμο Ιάσμου
Ανταποδίδοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Οντέρ Μουμίν στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ιάσμου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δράμας , Χριστόδουλο Μαμσάκο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναζητήθηκαν λύσεις για τα ζητήματα αποβλήτων και περιβάλλοντος, με τον Οντέρ Μουμίν να επιζητά την αρωγή τους στη διαχείριση των αποβλήτων που βρίσκονται στον Δήμο Ιάσμου, σημειώνοντας πως η τοποθέτηση περισσότερων κάδων θα ενισχύσει την καθαριότητα της περιοχής.
Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι εργάζονται σκληρά για ανάπτυξη νέων
πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων και δήλωσε πως είναι ανοιχτός για συνεργασία.
Στο τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν προσέφερε το έμβλημα του Δήμου Ιάσμου στον κ. Γραφάκο.

Υγεία

33 τα κρούσματα του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη
Σε έξαρση παραμένει ο Ιός του Δυτικού Νείλου στην Ξάνθη, καθώς είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων, ποσοστιαία στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των λοιμώξεων έχει αυξηθεί κατά μία αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα στους τρεις πεδινούς Δήμους είναι 33 ενώ 21 από αυτά εκδηλώνουν συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Κόμματα
Ενέργειες Σ. Τσιλιγγίρη για να μην κλείσει το υποκατάστημα της Πειραιώς στην Σταυρούπολη

Ο Βουλευτής Ν. Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης, ξεκίνησε ενέργειες μόλις ενημερώθηκε για την επικείμενη απόφαση της Διοίκησης της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ να κλείσει οριστικά το κατάστημά της στην ορεινή Σταυρούπολη,.
Ο κ. Τσιλιγγίρης μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής και προέταξε αφ’ενός, την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει την Σταυρούπολη από την πόλη της Ξάνθης (και ιδιαίτερα τον χειμώνα όπου καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η συγκοινωνία λόγω παγετού), σε συνδυασμό με την μικρή τακτική συγκοινωνία. Αφ’ ετέρου ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του ορεινού όγκου, που δεν επιτρέπει τακτικές μετακινήσεις τους. Αξίζει να σημειωθςί πως το συγκεκριμένο υποκατάστημα εξυπηρετεί και δημότες του γειτονικού Δήμου Νέστου Καβάλας.
«Να θυμίσω μόνο που όταν ήθελαν οι Τράπεζες να πουλήσουν τα προϊόντα τους, λειτουργούσαν υποκαταστήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όχι σημείο συγκέντρωσης μεταναστών το Στρατόπεδο Σταυρούπολης
Εξ άλλου ερωτηθείς ο κ. Τσιλιγγίρης για την τύχη του Στρατοπέδου της Σταυρούπολης, αν τελικά θα μετατραπεί και θα λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Ο κ. Τσιλιγγίκρης μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, θεωρεί πως δεν θα γίνει αυτό, καθώς υπάρχει άλλος στόχος για την αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.
Ο κ. Τσιλιγγίρης δεν ήθελε να είναι περισσότερο αποκαλυπτικός, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδιάζεται να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο για ΑΜΕΑ.

Ερώτηση Ζεϊμπέκ Χουσεΐν για την εξαίρεση του 1ου Μειονοτικού από Ψυχολόγο
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως με θέμα την εξαίρεση του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης από τις πιστώσεις Ψυχολόγων κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Εκπαίδευση
ΌΧΙ διπλοβάρδιες στο Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ξάνθης, είπαν στον Περιφερειάρχη Σχολική Εφορεία και Γονείς

Επίσκεψη μελών από την Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης και μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δέχθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, την περασμένη ΠΑρασκευή.
Ο κ. Μέτιος άκουσε το αίτημα που δεν είναι άλλο από τη λύση του προβλήματος με το κτίριο του συγκεκριμένου Μειονοτικού Σχολείου, το οποίο δεν επαρκεί να στεγάσει τα περίπου 800 παιδιά και δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε παλιού τύπου λύσεις όπως την λειτουργία του Σχολείου, πρωΐ-απόγευμα, για τα 80 παιδιά που δεν «χωρούν» στην πρωϊνή βάρδια…
Μάλιστα τις δύο πρώτες μέρες το σχολείο τελούσε συμβολικά υπό κατάληψη, από μαθητές και τους Γονείς, διαμαρτυρόμενοι για την διπλοβάρδια.

Τα μέλη της Σχολικής Εφορείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ζητούν προσωρινά να ανακουφισθεί η κατάσταση με την τοποθέτηση κάποιων κοντέϊνερ, μέχρι να εξετασθεί η μεσοπρόθεσμη λύση της λειτουργίας του σχολείου σε συμπληρωματικά κτίρια τα οποία και υπέδειξαν στον Περιφερειάρχη. Η μεσοπρόθεσμη λύση θα διαρκέσει έως ότου κατασκευασθεί ένα νέο κτίριο, το οποίο και θα αποτελέσει τη μόνιμη και οριστική λύση του προβλήματος.
Ο κ. Μέτιος υποσχέθηκε να εξετάσει το ζήτημα ούτως ώστε, σε ένα μήνα από τώρα, κυρίως για την πρώτη βραχυπρόθεσμη λύση που προτείνουν οι άνθρωποι για τα κοντέϊνερ.
Τη Σχολική Εφορεία και το Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, συνόδευαν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και ο νέος Δήμαρχος Μύκης Ριτβάν Δελή Χουσεΐν.

Ημερίδα του Π.Ε.Μ. για το κλείσιμο ενός κύκλου 22 ετών
Απολογιστική ημερίδα για το κλείσιμο ενός 22ετούς κύκλου του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων διοργανώνεται το απόγευμα (17.00) της προσεχούς Τετάρτης στην αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
H Απολογιστική ημερίδα συμπεριλαμβάνει 7 ενότητες. Το παρόν θα δώσουν οι Υπεύθυνες του Προγράμματος, Άννα Φραγκουδάκη – ομότιμη καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α. και Θάλεια Δραγώνα – καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.
Στην έβδομη ενότητα που με τίτλο «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση: η παρέμβαση του Π.Ε.Μ.» Συντονίζουν: Σαμή Καραμπουγιούκογλου – δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κομοτηνής και Χαρά Καραβία – κοινωνιολόγος, υπεύθυνη ΚεΣΠΕΜ Ξάνθης

4o Θερινό Σχολείο«Το Αρχαίο Ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη-2019»

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη με το το Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος διοργανώνει στην Κομοτηνή το 4ο Θερινό Σχολείο «Το Αρχαίο Ελληνικό δράμα ως παραστατική τέχνη-2019» με τη συνεργασία επιστημόνων του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Επιμελητήρια-ΤΕΕ
Μόνο 1,5 μήνα –και όχι τρεις-Παράταση ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης
Μέχρι 31 Οκτωβρίου δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης, απαντώντας στο αίτημα για τρίμηνη παράταση που υπέβαλε το ΤΕΕ Θράκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται πως το αίτημα που είχε υποβάλει πριν το τέλος της περασμένης εβδομάδας το ΤΕΕ Θράκης, ήταν για τρίμηνη παράταση, προκειμένου αφ’ενός μεν να αποφευχθούν περαιτέρω εμπλοκές στις συναλλαγές επί των ακινήτων, αφ’ ετέρου να τακτοποιηθούν οι ακίνητες περιουσίες των πολιτών με τις πλέον ορθές και σύννομές διαδικασίες και να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με τα υπέρογκα πρόστιμα, που προβλέπονται στην περίπτωση της μη εμπρόθεσμης υποβολής της σχετικής δήλωσης ιδιοκτησίας.
Ανάλογη Επιστολή απέστειλε και ο Δήμαρχος Ιάσμου κου Μουμίν Οντέρ στον Υπουργό ζητώντας παράταση υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης στο Δήμο Ιάσμου.
Κινήματα
Κάλεσμα της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. για τα 6 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Με κάλεσμα σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο το απόγευμα (18.00) της προσεχούς Τετάρτης στην πλατεία Δημοκρατίας, η Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης συμμετέχει στις δράσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί του 21ου αιώνα.

Σύλλογοι
Τρύγος και Πάτημα Σταφυλιών από τους Ανατολικο-Ρωμυλιώτες

Την ερχόμενη Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το από γευμα ο Σύλλογος ΑΝατολικο-Ρωμυλιωτών Ροδόπης, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το δρώμενο του Τρύγου με πάτημα σταφυλιών σε παραδοσιακό πατητήρι
26/9/2019 ώρα 7.30 μμ και παραδοσιακό γλέντι με την Εβρίτικη Ζυγιά.
Η δράση γίνεται με τη στήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Επίσης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης, με θέμα, « Μουσικά όργανα και οργανοπαίκτες της Αν . Ρωμυλίας – Β. Θράκης» .
Η ημερίδα γίνεται με την στήριξη του Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας-Θράκης και απευθύνεται στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε συλλόγους και ιδρύματα που ασχολούνται με την μελέτη και ανάδειξη της μουσικής ιστορίας της Αν. Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης και του πολιτισμού της.

Αστυνομικό Δελτίο

Εξιχνιάστηκαν 3 διαρρήξεις επιχειρήσεων στην πόλη της Ξάνθης

Εξιχνιάστηκαν τρεις (3) διαρρήξεις επιχειρήσεων, που διαπράχθηκαν βραδινές ώρες της 13/14-9-2019, στην πόλη της Ξάνθης.

Κι αυτό προέκυψε μετά την προχθεσινή σύλληψη 39χρονου ημεδαπού σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, διότι όπως προέκυψε, διέρρηξε τρεις (3) επιχειρήσεις, προκαλώντας φθορές και αφαίρεσε από το εσωτερικό τους χρήματα, ένα tablet, ένα ρολόι χειρός, ένα βραχιόλι, έναν κουμπαρά και διάφορα κλειδιά και έγγραφα.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και το μεγαλύτερο μέρος των αφαιρεθέντων χρημάτων, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους.

Κατασχέθηκαν επιπλέον, μεταξύ άλλων, 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 10 ρολόγια χειρός, 2 κινητά τηλέφωνα, διάφορα κοσμήματα και είδη υπόδησης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται καθώς επίσης 4 διαρρηκτικά εργαλεία.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Αθλητική Ενημέρωση
Δ.Π.Θ.
Νέα επιτυχία της ΣΕΦΑΑ
Το πέμπτο 5ο International Motor Development Research Consortium, θα διοργανώσει το Σεπτέμβριο του 2021 Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πάνω από 200 ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται για 5 ημέρες στην Κομοτηνή.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Advertisement

Advertisement

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά και μοιράζεστε τα δεδομένα σας μόνο με τρίτα μέρη που καθιστούν δυνατή αυτή την υπηρεσία. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Δημοφιλή